Hyppää sisältöön

Vuoden poliisi Mika Vainioranta Kauhajoelta on vaativien tilanteiden erikoismies: "Voimankäyttöön liittyvät tehtävät ovat aina erilaisia"

Vuoden poliisi valittiin tänä vuonna 45. kerran. Vainioranta saa kiitosta tasapuolisena ja vastuuntuntoisena esimiehenä.

Vuoden Poliisiksi 2020 on valittu ylikonstaapeli Mika Vainioranta Pohjanmaan poliisilaitoksesta.
Kuva: Krista Luoma
Merja Siirilä

Vuoden poliisiksi on tänä vuonna valittu ylikonstaapeli Mika Vainioranta Pohjanmaan poliisilaitoksesta.

Kauhajoen poliisiasemalla työskentelevä Vainioranta johtaa Pohjanmaan poliisilaitoksen vaativien tilanteiden VATI-erikoisryhmää.

Erityiskoulutuksen saaneet poliisimiehet toimivat ryhmänä vaativimmissa ja vaarallisimmissa poliisitehtävissä. Tällaisia tehtäviä ovat muun muassa aseellisten henkilöiden kiinniotot ja piiritystehtävät.

– VATI-parit toimivat päivittäisen kenttäjohdon alaisuudessa ja hoitavat poliisitehtäviä. He tukevat tarvittaessa päivittäistoimintaa omalla osaamisellaan, Vainioranta kertoo.

Vainioranta on ollut perustamassa ja kehittämässä VATI:n toimintaa Pohjanmaalla vuodesta 2012 lähtien. VATI-ryhmät toimivat kaikissa poliisilaitoksissa lukuun ottamatta Helsingin poliisilaitosta, jossa on oma valtakunnallinen valmiusyksikkö.

Vainioranta toimii myös Poliisiammattikorkeakoulussa uusien vaativien tilanteiden ryhmätoimintaan koulutettavien poliisien kouluttajana.

Työkenttä muuttunut raadollisemmaksi

Vainioranta on suorittanut poliisin perustutkinnon vuonna 2000. Lähes koko 20 vuotta kestäneen poliisiuransa ajan hän on työskennellyt voimankäyttöön liittyvien asioiden parissa.

– Voimankäyttöön liittyvät tehtävät ovat aina erilaisia ja niissä ei voi koskaan olla valmis. Kehitystyötä riittää nyt ja tulevaisuudessa. Se on varmasti syy työn mielekkyyteen, Vainioranta toteaa.

Yhteiskunta ja poliisin työ on muuttunut raadollisempaan suuntaan Vainiorannan työurankin aikana. Esimerkkitapauksia löytyy naapurimaasta Ruotsista, mutta myös kotimaasta.

Lue myös: Ruotsin poliisi aloitti syksyllä operaation jengiampumisten estämiseksi – nyt tuloksena huume- ja asetakavarikkoja sekä ampumisten lisääntyminen

Vainioranta uskoo, että Suomessa on niin Poliisihallituksella kuin poliittisilla toimijoillakin tahtoa pyrkiä estämään Ruotsin kaltaiset tilanteet.

– Jos olemme samassa tilanteessa joskus, niin luvassa on isoja haasteita. Silloin poliisien resurssit eivät ole enää pieni haaste, Vainioranta toteaa.

Myös kotimaastakin tapahtuu. Polisiien kokema väkivalta on lisääntynyt. Vainiorannan mukaan poliisiorganisaation sisälle on onneksi saatu uusia työkaluja tilanteiden kohtaamiseen ja työtehtäviin valmistautumiseen.

Parannusta on tapahtunut myös siinä, miten tehtävien jälkeen tilanteet puretaan ja keskustellaan.

– Yksin ei tarvitse näitä pohtia, vaan voimme keskustella rauhassa. Tämä tuo toimintakykyä, Vainioranta kertoo.

Puhetta ja julkista kritiikkiä on saanut Elokapina ja siellä ollut poliisien toiminta. Valtakunnansyyttäjä on kertonut aloittavansa tutkinnan poliisin voimankäytöstä mielenilmaisussa. Vainioranta pitää erityisen hyvänä, että tapaus tutkitaan.

– On hyvä, että tapaus tutkitaan puolueettomasti.

Tiedottaminen haasteellista

Vainioranta on seurannut välillä julkista keskustelua poliisin toiminnasta ja sitä keskustelua, miksi poliisi ei välttämättä tiedota asioista ja joutuu pidättäytymään uutisoinnissaan.

Vainiorannan mukaan tiedottaminen on nykypäivänä hyvin nopeatempoista ja keskustelu aiheista voi olla voimakasta. Tämä asettaa haasteita poliisitoiminnalle.

– Poliisi ei välttämättä voi kertoa tutkinnan ollessa kesken. Sitten voi olla, että kohdehenkilöön tai mahdollisesti uhriin liittyy yksityisiä asioita, mitä ei voida tuoda julki, Vainioranta kertoo.

Vainiorannan mukaan ulospäin poliisin tiedottaminen voi näyttää siltä, että he pimittäisivät tietoa, mutta hän haluaa muistuttaa, että poliisilla on pyrkimys puolueettomuuteen, oikeisiin päätöksiin ja tutkinnan luotettavuuteen.

Huomionosoitus Pohjanmaan ryhmälle ja koko Suomen poliisin VATI-toiminnalle

Vuoden Poliisin valintaperusteluiden mukaan Vainioranta on tehnyt paljon työtä VATI-ryhmän osaamisen eteen ja sen taso on noussut viime vuosien varrella valtakunnalliselle huipulle.

Valintaperusteluissa todetaan Vainiorannan nauttivan työyhteisön luottamusta ja arvostusta: "Tehtävillä hän kykenee esimiehenä tai tilannejohtajana toimimaan vaikeissakin tilanteissa rauhallisesti luoden koko toimintaa rauhoittavan ilmapiirin. Alaiset haluavat olla toimintaryhmässä Vainiorannan alaisena”.

Valintaperustelut lämmittävät Vainiorantaa, etenkin kun ne tulevat omalta ryhmältä ja organisaation sisältä.

– Jotain on ilmeisesti tehnyt oikein, Vainioranta toteaa ja haluaa kuitenkin muistuttaa, että huomionosoitus on paitsi Pohjanmaan ryhmälle myös koko Suomen poliisin VATI-toiminnalle.

– Kuka tahansa ryhmästä olisi voinut saada tämän tunnustuksen. Tällä kertaa se oli ryhmänjohtajan vuoro hakea palkinto.

Lue lisää:

Tutkija Porvoon ampumisesta: Poliisin työ muuttunut vaarallisemmaksi 2000-luvulla – "Näkyy selkeä virkamiehen vahingoittamistarkoitus, jopa ansoittamista"

Vastavalmistuneet poliisit työllistyvät todella hyvin

Tutkimus: Poliisitehtävissä nainen on poliisille potentiaalisesti vaarallisempi kuin mies – useimmiten väkivaltaa käyttää kuitenkin mies

Poliisi joutui valvontaviranomaisen hampaisiin – kilteimmät eivät uskalla edes sairastaa kotona, jotta muut eivät uuvu

Suosittelemme sinulle