Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Helmarit pääsee tositoimiin yli puolen vuoden tauon jälkeen, kun vastaan asettuu EM-karsintojen päävastustaja – "Pystymme voittamaan jokaisen joukkueen tässä lohkossa"

Suomen jalkapallomaajoukkueen keskikenttäpelaaja Eveliina Summanen ei usko, että yli puolen vuoden maajoukkuetauko näkyy joukkueen otteissa ensi tiistain EM-karsintaottelussa.

Eveliina Summanen
Eveliina Summanen tietää, että ensi tiistain EM-karsintavastustaja Skotlanti pelaa tiivistä ja aggressiivista peliä. Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander
Petra Manner,
Anu Karttunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue kokoontui yhteen torstaina – ensimmäistä kertaa sitten viime maaliskuun, jolloin joukkue pelasi Kyproksella perinteikkäässä Cyprus Cupissa. Turnauksen jälkeen maailma meni sekaisin koronaviruspandemian takia, ja myös Helmareiden syyskuulle sovitut EM-karsintaottelut jouduttiin siirtämään hamaan tulevaisuuteen.

Nyt pelaajat pääsevät vihdoin tositoimiin, sillä Suomi pelaa ensi tiistaina EM-karsintaottelun Skotlantia vastaan. Keskikenttäpelaaja Eveliina Summanen kertoi Yle Urheilun haastattelussa, että pelaajien jälleennäkeminen oli varsin iloinen.

– On ilmeisesti omissa seurajoukkueissakin mennyt tosi hyvin, sillä oli heti ensimmäisistä treeneistä lähtien hyvää tekemistä, Summanen totesi.

Parhaassa iskussa

Summanen on noussut lyhyessä ajassa maajoukkueen keskikentän avainpelaajaksi. Päävalmentaja Anna Signeul on verrannut vasta 22-vuotiasta pelaajaa jopa lajilegenda Anne Mäkiseen.

Kaksi vuotta sitten naisten liigan Vuoden pelaajaksi valittu Summanen on hakenut kovuutta ja kokemusta Ruotsista. Hän pelasi kauden 2019 KIF Örebrossa ja teki tämän jälkeen kahden kauden mittaisen sopimuksen Kristianstads DFF:n kanssa.

Joukkue on tällä hetkellä Damallsvenskanissa kolmannella sijalla ja Summanen on saanut hyvin peliaikaa.

– Oma pelivireeni on hyvä. On ollut paljon vastuuta ja itseluottamuskin on hyvällä tasolla. Tässä vaiheessa kautta olen varmasti parhaassa iskussa, hän vakuutti.

Suomen valmentaja tuntee Skotlannin

Skotlanti on Suomelle EM-karsinnoissa päävastustaja, ja se on aloittanut karsinnat kahdella suurinumeroisella voitolla. Ensin se höykytti kotonaan Kyprosta 8–0-lukemin ja sen jälkeen se kukisti vieraissa Albanian 5–0.

Suomen päävalmentaja Signeul toimi joukkueen päävalmentajana 12 vuoden ajan, joten hän tuntee joukkueen ja sen pelaajat hyvin. Summasen mukaan tästä on ollut hyötyä.

– Olemme käyneet joukkueen hyökkäys- ja puolustuspelaamista läpi ja torstaina pääsimme vähän harjoittelemaan omaa pelin avaamista. Olemme käyneet Skotlantia läpi ja uskon, että olemme valmiita tiistaina, Summanen sanoi.

– Vastaan tulee tiivis ja aggressiivinen joukkue. Se, miten pystymme heidän prässinsä ratkomaan, on avainasemassa.

"Kaikki on omissa käsissä"

Summanen ei usko, että Suomen pelissä näkyy se, ettei se ole pitkään aikaan pelannut yhdessä. Hän ei myöskään nosta Skotlanti-ottelua erityisen tärkeäksi peliksi, sillä jokaisesta karsintaottelusta olisi saatava pisteitä.

Tällä hetkellä Suomi johtaa E-lohkoa, mutta se on pelannut neljä ottelua. Näistä Suomi on voittanut kolme ja pelannut yhden tasan.

– Kaikki on omissa käsissä. Pystymme kuitenkin voittamaan jokaisen joukkueen tässä lohkossa. Se on ihan hyvä tilanne, Summanen sanoi ja odottaa innokkaana sitä, että pääsee pitkästä aikaa pelaamaan maaottelua yleisön eteen.

– Sitä on odotettu tosi pitkään. Vielä pitäisi malttaa tiistaihin!

Suomen karsintaottelua Skotlantia vastaan voi jännittää suorana TV2:sta ja Yle Areenasta 27.10. kello 18.00 alkaen.

Lue myös:

Naisten jalkapallon A-maajoukkueen pelaajalla koronatartunta – EM-karsintaottelu pitäisi pelata tiistaina

Adelina Engmanin poissaolo Helmarien kokoonpanosta venyy yhä kauemmaksi

Helmarit jatkaa EM-karsintoja hyvällä pelituntumalla – näillä pelaajilla Suomi hyökkää Skotlannin kimppuun

Ruotsin Damallsvenskan käynnistyy tänään, mukana jälleen liuta suomalaishuippuja – Jutta Rantala aikoo heilutella verkkoja kotimaan tahtiin

EM-kisapaikasta taistelevan Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen valmennusryhmä vahvistuu

Suosittelemme