Hyppää sisältöön

Selvitys: Venäjä on jatkanut salassa Novitšok-hermomyrkyn kehittämistä

Venäjä on väittänyt tuhonneensa kemialliset aseensa.

Entinen kaksoisagentti Sergei Skripal ja tämän tytär myrkytettiin Britannian Salisburyssa toissa vuonna. Kuva: Will Oliver / EPA

Venäjän armeijan tutkijat ovat jatkaneet Novitšok-hermomyrkyn kehittämistä salassa sen jälkeen, kun kehittämisohjelma virallisesti lopetettiin, kertovat kansalaisjournalistiryhmä Bellingcat sekä mediat Insider, Radio Svoboda ja Spiegel yhteisessä selvityksessään (siirryt toiseen palveluun).

Virallisesti Venäjä on väittänyt tuhonneensa kemialliset aseensa.

Selvityksen mukaan hermomyrkkytutkimusta on jatkettu hajautetusti ja sitä johdetaan Pietarista Puolustusministeriön kokeellisen sotilaslääketieteen instituutista. Osa tutkijoista toimii siviilipuolen laitoksissa.

Selvityksen tekijät ovat saaneet käsiinsä puhelutietoja, jotka paljastavat tiiviin yhteistyön tutkimuslaitosten ja sotilastiedustelupalvelu GRU:n yksikön 29155 välillä. Yksikkö on jo aiemmin yhdistetty useisiin Novitšokilla tehtyihin myrkytyksiin.

Esimerkiksi Pietarin tutkimuslaitoksen johtaja oli kahden vuoden sisällä kymmeniä kertoja yhteydessä yksikkö 29155:een ja vieraili GRU:n päämajassa Moskovassa hieman ennen entisen kaksoisagentin Sergei Skripalin ja tämän tyttären myrkyttämistä Britannian Salisburyssa toissa vuonna.

Venäjä on kiistänyt, että sillä olisi mitään tekemistä myrkytysten kanssa.

Tänä vuonna Saksan mukaan toisistaan riippumattomat laboratoriot Ruotsissa ja Ranskassa ovat vahvistaneet, että venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi myrkytettiin Novitšok-hermomyrkyllä.

Korjattu 24.10. klo 12.55: Sergei Skripal ja hänen tyttärensä myrkytettiin Britannian Salisburyssa eikä Canterburyssa, kuten jutussa alun perin virheellisesti kerrottiin.

Navalnyin myrkytyksen takia EU:n pakotelistalle määrättyjen venäläisten nimet julki – Joukossa muun muassa turvallisuuspalvelun johtaja

Kemiallisten aseiden kieltojärjestö vahvistaa: Navalnyin näytteistä löytyi Novitšok-tyypin hermomyrkkyä

Tällainen on Novitšok-hermomyrkky – Navalnyista löytynyt myrkky tuttu Skripalien myrkytystapauksesta

Suosittelemme sinulle