Hyppää sisältöön

Mediat: Frontex on ollut osallisena kyseenalaisissa operaatioissa, joissa Välimeren siirtolaisia hätyytellään takaisin merelle

Frontexin operaatioihin osallistuneet lentokone ja laivat ovat todistaneet ainakin kuutta "häätöoperaatiota". Tutkivat toimittajat käyttivät kuukausia tapausten selvittelyyn.

Arkistokuvassa siirtolaisia täynnä oleva vene lähestyy Kreikan rannikkoa maaliskuussa 2016. Taustalla näkyy Frontexin alus. Kuva: AOP

Euroopan raja- ja merivartiovirasto Frontex on ollut osallisena Kreikan rajavartioston kyseenalaisissa operaatioissa, joissa maihin pyrkineitä siirtolaisveneitä on pakotettu takaisin merelle.

Frontexin osuus operaatioihin on selvinnyt tutkivan journalismin projektissa, johon ovat osallistuneet saksalaislehti Der Spiegel (siirryt toiseen palveluun), Saksan yleisradioyhtiö ARD:n Report Mainz (siirryt toiseen palveluun), japanilainen TV Asahi, Lighthouse Report ja Bellingcat.

Kaava medioiden kuvaamissa välikohtauksissa on hyvin samankaltainen: siirtolaisia täynnä oleva kumivene lähestyy Kreikalle kuuluvaa saarta ja rajavartijat hätyyttävät tai kuljettavat venettä kohti merta ja Turkkia. Der Spiegel kertoo myös tapauksesta, jossa Samokselle rantautuneet siirtolaiset pakotettiin takaisin kumiveneeseen ja merelle.

Toimittajien mukaan Frontexin operaatioihin osallistunut lentokone tai laiva on ollut läsnä alueella useamman häätöoperaation yhteydessä.

Der Spiegelin jutussaan esittelemä videomateriaali näyttää esimerkiksi, miten Frontexin hallinnoimassa operaatiossa Romanian lipun alla kulkeva laiva kesäkuussa lipuu kumiveneen lähelle ja ohittaa sen myöhemmin vauhdikkaasti aiheuttaen aallokon.

Kansainvälisen lain asiantuntija Dana Schmalz Max Planck -instituutista Heidelbergistä sanoo, että kohdatessaan siirtolaisia täynnä olevan kumiveneen Frontexin pitäisi pelastaa kyydissä olijat välittömästi.

– Jos he eivät tee sitä ja aiheuttavat sen sijaan jopa aaltoja vain ajaakseen pois ja jättääkseen likaisen työn Kreikalle, ovat he silti sekaantuneet laittomaan häätöön (pushback), Schmalz sanoo Der Spiegelin jutussa.

Lain rikkominen jopa päivittäistä

Toimittajien mukaan lain rikkomisesta on tullut EU:n rajoilla päivittäistä. Häätöoperaatiot ovat kansainvälisen lain vastaisia, sillä tulijoilla on oikeus kuulemiseen ja turvapaikan hakemiseen.

Tutkimuksissaan toimittajat seurasivat kuukausien ajan Frontexin yksiköiden liikkeitä Egeanmerellä ja vertasivat tietoja järjestöjen ja siirtolaisten kertomuksiin operaatioista.

Frontexin operaatioiden valvontalentokone tai laiva on ollut lähistöllä huhtikuun jälkeen ainakin kuudessa tapauksessa, jossa siirtolaisia on häädetty kohti Turkkia. Todellisuudessa tapauksia voi olla paljon enemmänkin.

Joissain tapauksissa operaatioihin kuuluva lentokone on lentänyt merellä kelluvien kumiveneiden yllä.

Der Spiegelin mukaan koneen henkilökunnalla on sensorit, joiden avulla he voivat havaita vedessä kelluvat objektit. Kuvamateriaali lähetetään striiminä Frontexin päämajaan Varsovaan. Siitä huolimatta Frontex ei lähettänyt paikalle apua.

Lisäksi toimittajat haastattelivat todistajia, siirtolaisia ja Frontexin henkilökuntaa sekä tutkivat kymmeniä videoita ja satelliittikuvia.

Kreikan hallitus ja Frontex sanovat kunnioittavansa lakeja

Kreikan hallitus on kiistänyt osallistuneensa siirtolaisten häätöoperaatioihin.

Frontexin edustajat puolestaan ovat aiemmin kiistäneet tietävänsä Kreikan rajavartioston tekemistä operaatioista. Tutkivien journalistien mukaan heidän tietonsa kuitenkin todistavat toisin: Frontex tietää ja on itse myös ollut osallisena häädöissä.

Der Spiegelin mukaan toimittajat pyysivät aiheesta kommenttia, jonka yhteydessä Frontex ei kiistänyt yksittäisiä tapauksia mutta totesi viranomaisten suojelleen siirtolaisten perusoikeuksia.

Frontexin mukaan tiedot tapauksista välitettiin Kreikan rannikkovartiostoon, joka avaa tapauksesta tutkinnan.

Suomen sisäministeri Maria Ohisalo tviittasi lauantaina asiasta.

– On selvää, että EU:n viranomaisten täytyy noudattaa toiminnassaan lakeja ja varmistaa perus- ja ihmisoikeuksien toteutuminen. @Frontex varmasti tekee asiasta avoimesti selkoa, kirjoitti Ohisalo.

Korjattu 19.00: Kirjoitusvirhe sisäministerin nimessä.

Korjattu 26. lokakuuta kello 16.22: Frontexilla ei ole omaa kalustoa, vaan sen operaatioihin osallistuvat lentokoneet ja alukset kuuluvat pääsääntöisesti EU:n jäsenvaltioille ja Schengenin rajasäännöstöön osallistuville maille.

Suosittelemme sinulle