Hyppää sisältöön

Antidopingtyön kehitys toi suomalaisyleisurheilijoille Universiadit-mitaleja vuosien takaa

Vuosien 2013, 2017 ja 2019 Universiadien tulosluettelot ovat menneet uusiksi.

Sandra Eriksson
Sandra Eriksson nousi kuudennelta sijalta kolmanneksi vuoden 2013 Universiadien tuloslistoilla. Kuva: Elmeri Elo / All Over Press
Anu Karttunen

Sandra Eriksson, Topi Raitanen ja Teo Takala ovat nousseet Universiadien tulosluetteloissa pronssisijoille antidopingtyön ansiosta. Kansainvälinen dopingpassijärjestelmä pystyy tätä nykyä paikantamaan poikkeukselliset muutokset urheilijoiden verenkuvassa ja pakastetut testinäytteet voidaan analysoida uudelleen.

Näin on käynyt Universiadeissa urheilleidenkin kohdalla, ja Urheiluliitto kertoo verkkosivuillaan (siirryt toiseen palveluun), että vuosien 2013, 2017 ja 2019 kesäkisojen tuloslistat on nyt uusittu.

Eriksson nousee kuudennelta sijalta kolmanneksi vuoden 2013 Kazanin Universiadien estejuoksussa, sillä Venäjän Julia Zaripova, Ukrainan Svitlana Shmidt ja Turkin Gülcan Mingir ovat jääneet kiinni dopingin käytöstä

Raitanen sijoittui vuoden 2017 Taipein kisojen estejuoksussa neljänneksi, mutta hän nousee kolmanneksi Algerian Ali Messaoudin jäätyä kiinni dopingin käytöstä. Myös Takala sijoittui vuoden 2019 Napolin kisojen keihäänheitossa neljänneksi, mutta kisan voittanut Moldovan Andrian Mardare on antanut positiivisen dopingnäytteen.

– Olisi ollut mukava seistä palkintopallilla ja ottaa vastaa ensimmäinen arvokisamitali, Eriksson kirjoitti Instagram-tilillään taannoin ja kertoi Yle Sportenille, ettei ole vielä saanut mitaliaan.

– Vaikka saisin mitalin jälkikäteen, en voi saada takaisin sitä hetkeä, jonka olisin voinut saada seitsemän vuotta sitten.

Universiadit ovat maailman toiseksi suurin monilajinen urheilutapahtuma olympiakisojen jälkeen. Ne on järjestetty 30 kertaa alkaen vuodesta 1959.

Lue myös:

Isän 60-vuotissyntymäpäivät toivat Sandra Erikssonin Suomeen – arvokisakonkari myöntää jännittävänsä ensimmäistä kilpailuaan yli kahteen vuoteen: "Olen todella hermostunut"

Suosittelemme sinulle