Hyppää sisältöön

Vastaamon asiakkaat saavat nyt kiristysviestejä sähköposteihinsa: viesteissä vaaditaan 200–500 euron arvosta bitcoineja – Poliisi: Vaatimuksiin ei tule suostua

Kiristäjä uhkaa julkaista henkilötietojen lisäksi potilaskertomukset keskustelulitterointeineen. Ei ole tietoa, onko kiristäjä sama kuin tietojen anastaja.

Ei ole tietoa, onko kiristäjä sama kuin tietomurron tehnyt henkilö vai hyödyntääkö joku toinen tilannetta. Kuva: Petteri Bülow / Yle
Tekijät

Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurtotapaus laajeni lauantai-iltana, kun yksittäiset asiakkaat alkoivat saada kiristyssähköposteja. Yleen otti yhteyttä kymmeniä ihmisiä, jotka kertoivat saaneensa viestin.

Kiristäjä kirjoittaa, että asiakkaan täytyy maksaa 24 tunnin kuluessa 200 euron arvosta bitcoineja. Jos maksua ei suoriteta tuossa ajassa, summa nousee 500 euroon, joka täytyy maksaa 48 tunnin sisällä. 

Jos uhri ei maksa, kiristäjä uhkaa julkaista hänen henkilötietojensa lisäksi tarkan potilaskertomuksen, joka sisältää litteroituna terapeutin kanssa käydyt keskustelut.

KRP:n kyberrikostorjuntakeskuksen rikosylikomisarion Tero Muurmanin mukaan on mahdotonta sanoa, onko kiristäjä alkuperäinen tietojen anastaja vai joku muu.

– Ei voida poissulkea, etteivätkö muut tahot hyödynnä julkaistuja tietoja tekeytymällä kiristäjäksi, Muurman sanoo.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) otti asiaan kantaa Twitterissä ja totesi, että kyberrikollisuus nousee entistä suuremmaksi uhaksi.

Kiristyksen uhri: En aio maksaa

Entinen Vastaamon asiakas kertoi lauantai-iltana Ylelle löytäneensä kiristysviestin sähköpostistaan roskapostien joukosta. Hän oli saanut tietää ystäväpiirinsä kautta, että kiristäjät ovat alkaneet ottaa yhteyttä yksittäisiin Vastaamon asiakkaisiin.

– Itse asiassa viesti tuli kahteen kertaan, hän kertoo.

Aiemmin myös Vastaamon viesti potilastietojen varastamisesta oli niin ikään mennyt hänellä roskapostien joukkoon. Asiakas löysi sen sieltä ihmeteltyään, että Vastaamo ei ota yhteyttä.

Hän kertoo käyneensä Vastaamossa vain kerran vaikean elämäntilanteen vuoksi. 

– Kerroin siellä kaiken pahan oloni mutta totesin sen jälkeen, että pärjään kuitenkin yksin enkä jatkanut sitä. 

Asiakas kertoo Ylelle, että Vastaamon tiedoissa on asioita, joita hän ei missään tapauksessa halua julkiseksi. Tämän vuoksi kiristäminen tuntuu erityisen pahalta.

– Tämä kiristysviesti sai aikaan valtavan itkun, hän kuvailee.

Viestissä uhataan julkaista asiakkaan kaikki tiedot kaikkien nähtäville julkiseen internetiin ellei lunnaita makseta. 

– Epäilen, että ne tulevat julkiseen verkkoon eikä enää salattuun Tor-verkkoon.

Hän sanoo jonottavansa parhaillaan poliisin puhelimeen tehdäkseen rikosilmoituksen mutta ruuhkan vuoksi hän ei ole vielä päässyt läpi.

– Tilanne on todella ahdistava, mutta olen onneksi saanut paljon vertaisapua.

Ylen haastattelema asiakas kertoo tietävänsä neljä muutakin ihmistä, joita yritetään kiristää. Kellään ei ole aikomusta maksaa lunnaita, hän sanoo. 

Hän pitää Vastaamon toimintaa erittäin huonona.

– He eivät lähestyneet ihmisiä ennen kuin tietosuojavaltuutettu käski. Ehkä olisi kannattanut lähestyä muuten kuin sähköpostilla.

Mieluummin otan riskin, että tiedot julkaistaan ennen kuin maksan, hän sanoo. 

– Otan riskin tietojeni julkaisemasta, vaikka siitä voi tulla hankaluuksia läheisteni kanssa.

Poliisi: Vaatimuksiin ei tule suostua

– Kiristysviestin vaatimuksiin ei tule suostua, neuvoo Vastaamon rikoskokonaisuuden tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Leponen keskusrikospoliisista.

Poliisi neuvoo viestin saaneita tekemään rikosilmoituksen asuinpaikkakunnan poliisille. Ilmoitukseen tulee kirjata tarkasti kaikki tiedot lähettäjästä viestin vastaanottamisen ajankohtaan. Viestin saaneen täytyy myös tallentaa ja säilyttää saamansa sähköpostit ja muut mahdolliset todisteet.

Kiristysviesti kokonaisuudessaan:

Kuten todennäköisesti tiedätte jo uutisista, olemme murtautuneet Vastaamon potilastietokantaan, otamme Teihin yhteyttä koska olette käyttäneet vastaamon terapia- ja/tai psykiatriapalveluita.

Koska tämän yrityksen johto on kieltäytynyt ottamasta vastuuta omista virheistään, joudumme ikävä kyllä pyytämään Teitä maksamaan pitääksenne henkilötietonne turvassa.

Seuraa alla olevia ohjeita lähettääksesi Bitcoineja osoitteeseemme. Jos vastaanotamme 200 euron arvosta Bitcoineja 24 tunnin kuluessa, tietonne poistetaan pysyvästi palvelimiltamme.

Jos emme vastaanota tätä maksua 24 tunnin sisällä, Teillä on vielä toiset 48 tuntia hankkia ja lähettää meille 500 euron arvosta Bitcoineja. Jos emme tämänkään jälkeen vastaanota rahojamme, tietonne julkaistaan kaikkien nähtäville, sisältäen nimenne, osoitteenne, puhelinnumeronne, henkilötunnuksenne, sekä tarkan potilaskertomuksenne joka sisältää mm. litterointeja keskusteluistanne Vastaamon terapeutin/psykiatrin kanssa.

Bitcoinin ostaminen: Suomalainen "Bittiraha" tarjoaa helpon palvelun jonka kautta voit ostaa bitcoineja. Mene osoitteeseen ja täytä lomakkeeseen yhteystietosi. Kirjoita lomakkeen ylimpään, "yhteensä"-kenttään maksusi määrä (200 tai 500 euroa). Kopioi lomakkeen kolmanteen, "Bitcoin-osoitteesi"-kenttään osoitteemme (poistettu).

Tämä osoite on vain Teidän henkilökohtaiseen käyttöönne, älkää jakako sitä muille elleivät he ole suorittamassa maksua puolestanne.

Täytettyäsi tietosi, paina "lähetä tilaus"-nappia ja jatka maksuprosessia normaalisti sivun ohjeiden mukaan.

Kiristysviestissä mainittu Bittiraha-sivusto julkaisi lauantaina sivuillaan tiedotteen (siirryt toiseen palveluun)kiristykseen liittyen. Tiedotteessa sanotaan, ettei ole mitään takuita sille, että kiristäjä toimisi lupaamallaan tavalla, vaikka vaadittu maksu suoritettaisiin. 

– Lunnasvaatimukset on tehty tämän hetkisen tietojemme mukaan jokaiselle omalla yksilöidyllä Bitcoin-osoitteella, jota he käyttävät tunnistaakseen lähettäjän, mikäli tekevät seurantaa lupaamansa mukaisesti. Bittirahaa operoiva Coinmotion Oy ei voi taata tietojesi poistumista vaikka maksaisit lunnaat, emmekä siten voi suositella lunnaiden maksamista, tiedotteessa kirjoitetaan.

Yhtiö kehottaa kiristysviestin saaneita olemaan yhteydessä poliisiin.

Poliisin sähköinen asiointipalvelu ruuhkautunut

Poliisi kertoi myöhemmin lauantai-iltana, että poliisin sähköinen asiointipalvelu on ruuhkautunut ja tämän vuoksi rikosilmoituksen tekemisessä voi esiintyä häiriöitä.

Poliisi kertoo, että sähköinen rikosilmoitusjärjestelmä ei ole käytettävissä yöaikaan kello 22.45–6.00. Tässä tilanteessa rikosilmoitus kannattaa tehdä myöhemmin.

Lue myös:

Vastaamon tietomurto moninkertaisti yhteydenotot Rikosuhripäivystykseen – lisäapua värvätty uhrien auttamiseksi

Yle seurasi Vastaamon tietomurtotapausta: Vastaamo on ollut myös Kelan palvelutuottaja, kiristäjän verkkosivu palasi nettiin, HUSin, Tyksin, Taysin ja Kanta-Hämeen keskussairaalan asiakastietoja voinut vuotaa

Suosittelemme sinulle