Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Vastaamon tietojärjestelmään on saatettu tehdä yhden sijaan kaksi murtoa – tietomurron uhreille tarjolla keskusteluapua

Muun muassa Mieli ry:n valtakunnallinen kriisipuhelin tarjoaa tukea vuorokauden ympäri.

Psykoterapiakeskus Vastaamo Helsingissä 22. lokakuuta 2020.
Vastaamo tiedottaa, että sen järjestelmiin on todennäköisesti tunkeuduttu myös toisen kerran marraskuun lopun 2018 ja maaliskuun 2019 välisenä aikana. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Kaisa Uusitalo
Avaa Yle-sovelluksessa

Psykoterapiakeskus Vastaamon tietojärjestelmään on mahdollisesti kohdistunut yhden sijaan kaksi tietomurtoa, yhtiö kertoo lauantai-iltana päivittämässään tiedotteessa. Toisesta tietomurrosta kertoi ensimmäisenä sanomalehti Kaleva.

Vastaamon mukaan ensimmäinen tietomurto tehtiin tämänhetkisten tietojen mukaan marraskuussa 2018. Kiristäjä on saanut haltuunsa Vastaamon asiakkaiden arkaluontoisia tietoja ja julkaissut ainakin 300 ihmisen tietoja internetin tor-verkossa.

Nyt yhtiö tiedottaa, että sen järjestelmiin on todennäköisesti tunkeuduttu myös toisen kerran marraskuun lopun 2018 ja maaliskuun 2019 välisenä aikana. 

Vastaamon tiedossa ei ole, että tietokantaa olisi tässä yhteydessä varastettu, mutta yksittäisiä tietoja on saatettu katsoa ja kopioida.

Vastaamo kertoo, ettei pysty yksilöimään, keiden tietoja mahdollisen toisen tietomurron yhteydessä on luvattomasti tarkasteltu.

Lue myös:

Toimi näin, jos epäilet joutuneesi tietovuodon uhriksi

Kiristysviestien vaatimuksiin ei pidä suostua

Vastaamon tietomurtotapaus laajeni lauantai-iltana, kun yksittäiset asiakkaat alkoivat saada kiristysviestejä. 

Viesteissä kiristäjä uhkaa julkaisevansa vastaanottajan henkilökohtaisia tietoja ja potilaskertomuksia, jos viestin vastaanottaja ei maksa kiristäjälle satojen eurojen arvosta bitcoin-verkkovaluuttaa. Tiedossa ei ole, onko viestien taustalla tietojen alkuperäinen anastaja vai joku toinen henkilö. 

Kiristysviestejä on otsikoitu esimerkiksi sanoilla "Vastaamo Tiedotus" ja vastaanottajan henkilötiedot.

Rikoskokonaisuuden tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Leponen keskusrikospoliisista painottaa, että kiristysviesteihin ei missään nimessä pidä suostua.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) kertoi lauantaina Ylelle, että hallituksen avainministerit kutsutaan pikaisesti koolle keskustelemaan asiasta. Ohisalon mukaan jatkotoimista on päätettävä nopeasti ja kriisiapua järjestettävä kaikin mahdollisin keinoin.

Lue myös:

F-Securen Hyppönen Vastaamon asiakkaiden kiristämisestä: Kansainvälisestikin poikkeuksellinen tapaus

Vastaamon tietomurto moninkertaisti yhteydenotot Rikosuhripäivystykseen – lisäapua värvätty uhrien auttamiseksi

Analyysi: Vastaamon tietomurto on kuin lento-onnettomuus – hirveä tilanne, josta kaikki voivat oppia jotain

"Onneksi tyttärelläni on vihainen äiti, jolla on energiaa selvittää tätä asiaa" – nyt puhuvat Vastaamon tietovuodon uhri ja omainen

Suosittelemme