Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

VATT: Sähköinen resepti paransi verenohennuspotilaiden lääkityksen hallintaa – rauhoittavien käytössä se voi lisätä ongelmia

Tutkimuksen mukaan haitallisten varfariinin ja tulehduskipulääkkeiden yhdistelmien määräykset vähenivät jopa 35 prosentilla maaseutumaisissa kunnissa.

Nainen selailee tietokoneella sähköisestä reseptistä kertovaa sivua.
Sähköisen reseptin kerrotaan vähentäneen haitallisten lääkeyhdistelmien määräyksiä maaseudulla. Kuva: Hanna Lumme / Yle
Markus Heikkilä
Avaa Yle-sovelluksessa

Sähköinen resepti eli e-resepti paransi potilaiden lääkityksen hallintaa tiettyjen haitallisten lääkeyhdistelmien osalta, selviää tuoreessa tutkimuksessa.

Tutkimuksessa tarkasteltiin yleisen verenohennuslääkkeen varfariinin käyttäjiä ja heille määrättyjä tulehduskipulääkereseptejä vuosina 2007-2014. Tutkijoiden mukaan varfariinin ja tulehduskipulääkkeiden yhdistelmä on yksi yleisimmistä haitallisista lääkeyhdistelmistä. Hoitosuositusten perusteella näitä lääkkeitä ei tulisi käyttää yhtäaikaisesti kasvaneen verenvuotoriskin vuoksi.

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT), Jyväskylän yliopiston, Turun yliopiston ja Pennsylvanian yliopiston tutkijoiden mukaan e-reseptin ansiosta haitallisten varfariinin ja tulehduskipulääkkeiden yhdistelmien määräykset vähenivät jopa 35 prosentilla maaseutumaisissa kunnissa, VATT:n tiedotteessa sanotaan.

- Tutkimuksemme on selvä osoitus e-reseptin mahdollisuuksista parantaa lääkehoidon laatua, erikoistutkija Tanja Saxell VATT:sta sanoo tiedotteessa.

Tutkijoiden mukaan muutos johtuu erityisesti erikoistumattomien lääkäreiden antaman lääkehoidon laadun paranemisesta kyseisissä kunnissa. Kaupunkimaisissa kunnissa vastaavia hyötyjä ei havaittu.

- Tulokset voivat selittyä osittain alueellisilla eroilla lääkäreiden kokemuksessa ja tiedoissa. Erikoislääkäreiden puute suurten kaupunkien ulkopuolella vaikuttaa paitsi hoidon saatavuuteen myös lääkäreiden mahdollisuuksiin konsultoida erikoislääkäreitä, tohtorikoulutettava Mikko Nurminen Turun yliopistosta sanoo tiedotteessa.

E-resepti voi myös lisätä lääkehaittoja

Sama tutkijaryhmä perehtyi aiemmin sähköisen reseptin vaikutukseen rauhoittavien lääkkeiden käytössä. Viime vuoden huhtikuussa julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että sähköisen reseptin käyttöönotto perusterveydenhuollossa lisäsi bentsodiatsepiinien kulutusta alle 40-vuotiailla potilailla. Vaikutus syntyi uusituista resepteistä ja näkyi entistä suurempina annoksina.

- Nuorempien potilaiden terveydessä ei havaittu paranemista, vaikka bentsodiatsepiinireseptejä uusittiin enemmän. Sähköisten reseptien käyttöönotto sitä vastoin lisäsi lääkkeiden väärinkäyttöön ja itsemurhayrityksiin liittyviä erikoissairaanhoidon käyntejä lähes 20 prosenttia, Saxell sanoi tuolloin.

Pitkittynyt ja suuremmissa annoksissa tapahtuva rauhoittavien lääkkeiden käyttö lisäävät tutkijoiden mukaan haittavaikutusten riskiä. Alle 40-vuotialla potilailla on jo valmiiksi kohonnut riski lääkkeiden väärinkäyttöön ja mielenterveysongelmiin. Vanhempien potilaiden kohdalla ei havaittu vaikutuksia bentsodiatsepiinireseptien uusintaan tai terveyteen. Vanhemmilla potilailla on jo lähtökohtaisesti uusittuja reseptejä nuoria enemmän.

Tutkimuksen mukaan Suomessa lähes 20 prosentilla väestöstä oli vuosien 2007–2014 aikana ainakin yksi bentsodiatsepiiniresepti.

Suosittelemme