Hyppää sisältöön

Laaja protestiaalto Ranskaa vastaan leviää muslimimaissa Macronin muistopuheen jälkeen – Erityisesti Ranskan ja Turkin välit kiristyvät

Ranska ei luovu pilakuvistaan, Turkin Erdogan kehottaa turkkilaisia boikotoimaan ranskalaisia tuotteita.

Ranskan vastainen mielenosoitus Turkin Istanbulissa sunnuntaina. Kuva: Yasin Akgul / AFP
Anna Karismo

Ranskan presidentti Emmanuel Macronin kommentit islamisteista nostattivat boikottien aallon (siirryt toiseen palveluun) arabimaissa viikonloppuna. Vihaiset kansalaiset ovat osoittaneet mieltään ja polttaneet Ranskan lippuja esimerkiksi Libyassa ja Syyriassa.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan kehotti turkkilaisia boikotoimaan (siirryt toiseen palveluun) ranskalaisia tuotteita maanantaina.

Monet ruokakauppaketjut ovat poistaneet ranskalaisia tuotteita hyllyistään. Esimerkiksi Qatarin suurimman elintarvikeketjun Al Meeran hyllyissä ranskalaisia tuotteita ei ole nähty lauantaista lähtien.

– Toimimme uskonnon, tapojemme ja perinteidemme linjan mukaan tavalla, joka palvelee maatamme ja uskoamme ja vastaa asiakkaidemme tavoitteita, Al Meera sanoi tiedotteessaan.

Myös ainakin Jordaniassa ja Kuwaitissa ruokakaupat vetivät sunnuntaina ranskalaisia elintarvikkeita pois myynnistä. Saudi-Arabian Twitterissä toiseksi suosituin hashtag eli aihetunniste kannusti boikotoimaan ranskalaista Carrefour-päivittäistavaraketjua.

Ranskalaisessa sosiaalisessa mediassa taas vaadittiin vastaboikottia Lähi-idän maille.

– Ei pidä vastata typeryyteen typeryydellä, Ranskan työnantajaliitto Medefin johtaja toppuutteli (siirryt toiseen palveluun)haastattelussa.

Ranska vetosi arabimaihin (siirryt toiseen palveluun) boikottien lopettamiseksi sunnuntaina. Sen mielestä protestit ovat perusteettomia. Maan ulkoministeriö toivoi, että arabimaat varmistaisivat Ranskan kansalaisten turvallisuuden maaperällään.

Kaikki alkoi taas Muhammed-kuvista

Ranskan ja muslimimaailman välinen jännite on kasvanut sen jälkeen, kun islamisti katkaisi historianopettaja Samuel Patyn pään irti viime viikolla Pariisin lähettyvillä sijaitsevalla koululla.

Paty oli näyttänyt karikatyyrejä profeetta Muhammedista selittäessään oppilailleen ilmaisunvapautta.

Kauhun kylväminen veriteoilla uhittelemalla on jatkunut Patyn kuoleman jälkeen. Esimerkiksi Lyonin lähellä sijaitsevan Bron-kunnan seiniin piirretyissä graffiteissa uhattiin paikallista pormestaria päänkatkaisulla (siirryt toiseen palveluun). Liberaalioikeistolainen pormestari Jérémie Bréaud painottaa politiikassaan julkista turvallisuutta.

Aiheesta lisää: Ranska yrittää käsittää Samuel Patyn murhaa – miksi opettajan tappaminen sai ranskalaiset sankoin joukoin kadulle?

Ranskan viranomaiset vastasivat Samuel Patyn murhaan lakkauttamalla useita islamistisia järjestöjä, tekemällä ratsioita kymmeniin moskeijoihin, sulkemalla moskeijoita ja karkottamalla maasta vankilassa olevia muslimeja.

Islamismi on kestoaihe Ranskassa

Ääri-islamismi ja terroriteot ovat olleet tapetilla Ranskassa koko syksyn ajan. Syyskuun alussa alkoi oikeudenkäynti, jossa 14 ihmistä syytetään osallisuudesta vuoden 2015 Charlie Hebdo -lehden toimitukseen tehtyyn terrori-iskuun.

Syyskuun lopussa islamistiset terroristit vahingoittivat kahta toimittajaa puukkoiskussa Charlie Hebdon vanhan toimituksen edessä. Kahdeksan viime vuoden aikana Ranskassa on ollut 36 vakavaa terrori-iskua (siirryt toiseen palveluun) eri puolilla maata.

Siksi hallitus ja viranomaiset ovat tiukentaneet ääriliikkeiden vastaisia toimia.

Arabimaat ovat nyt raivoissaan ennen kaikkea kahdesta Macronin viime aikoina pitämästä puheesta.

Lokakuun alussa (siirryt toiseen palveluun) Macron kertoi uudesta lakihankkeesta, jolla muun muassa ehkäistään radikaalia islamismia. Hän vannoi tekevänsä jatkossakin toimenpiteitä, joilla tukahdutetaan "islamilaista separatismia".

Macron sanoi "islamin olevan kriisissä ympäri maailman". Hän viittasi muun muassa Isis-järjestön jihadismiin ja fundamentalistiseen salafismiin.

Kampanjoita Charlie Hebdon Muhammed-kuvilla

Toisessa islamismia kokevassa puheessaan Samuel Patyn muistotilaisuudessa Macron painotti, että Ranska "ei luovu pilapiirroksista".

Satiirinen, räävittömmistäkin piirroksistaan tunnettu viikkolehti Charlie Hebdo julkaisi jo syyskuussa uudelleen pilapiirroksia islamin profeetta Muhammedista. Patyn kuoleman jälkeen karikatyyrejä on julkaistu kampanjoissa eri puolilla Ranskaa.

Arabimaita ärsyttää, että Macron ei ole paheksunut julkaisemista.

Charlie Hebdo jatkaa uskontojen pilkkaamista – satiirilehti muistaa vuoden takaista terrori-iskua

Ranskalainen satiirilehti Charlie Hebdo irvailee perussuomalaisille

Sunnuntaina esimerkiksi Marokon ulkoministeriö tuomitsi pilakuvien julkaisun. Pakistanin pääministeri Imran Khan taas syytti Macronia hyökkäämisestä islamia vastaan.

Emmanuel Macron toisti sunnuntaina Twitterissä, että Ranska ei anna periksi puolustaessaan sananvapautta ja järkevää keskustelua.

Turkin Erdogan Macronille: Mene hoitoon

Ranskan presidentti Emmanuel Macron (vas.) ja Turkin presidentti Recep Tayyip Ergogan tapasivat vuonna 2018 ensimmäisen maailmansodan päättymisen satavuotisjuhlissa Pariisissa. Juhlallisuuksiin osallistuivat myös johtajien vaimot Brigitte Macron ja Emine Erdogan.

Jännite Ranskan ja Turkin välillä kiristyi viikonloppuna, kun Turkin presidentti Erdogan epäili kahdessa puheessaan Macronin mielenterveyttä.

– Mitä voi sanoa valtionpäämiehestä, joka kohtelee miljoonia eri uskontoryhmiin kuuluvia näin? Ensinnäkin: mene tarkistuttamaan mielenterveytesi, Erdogan sanoi Turkin televisiossa. Hän myös sanoi Macronin "seuraavan Erdogania pakkomielteisesti päivin öin".

Ranska reagoi poikkeuksellisesti ja kutsui Turkin-suurlähettiläänsä pois maasta (siirryt toiseen palveluun)neuvonpitoon. Suurlähettiläs tapaa Macronin (siirryt toiseen palveluun) tilannearvion luomiseksi.

Macronin ja Erdoganin välit ovat jo valmiiksi kireät Kreikan ja Turkin välisen selkkauksen vuoksi itäisellä Välimerellä.

Turkki ja Ranska ovat törmäyskurssilla Välimerellä – sanasotaa ja aseiden kalistelua

Arabimaiden sosiaalisessa mediassa levisivät useat Ranskan vastaiseen boikottiin liittyvät aihetunnisteet. Ranskan ulkoministeriön mukaan kommentit olivat radikaalin vähemmistön provokaatioita.

EU-maiden Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel pyysi twiitissään kunnioitusta Euroopalle ja EU:n jäsenmaille.

"Rakentavan keskustelun sijaan Turkki valitsee provokaatiot, yksipuoliset toimet Välimerellä ja nyt solvaukset. Se on sietämätöntä", Michel kirjoitti.

Myös EU:n ulkopoliittinen edustaja Josep Borrell kehotti Turkkia (siirryt toiseen palveluun) lopettamaan vastakkainasettelun lietsomisen Ranskan kanssa.

Lue lisää:

Ranskassa yhdeksän ihmistä on pidätetty opettajan raakaan surmaan liittyen – kiinniotettujen joukossa tekijän sukulaisia ja koululaisen vanhemmat

Presidentti Macron puhui murhatun opettajan Samuel Patyn muistotilaisuudessa – "Emme luovu sarjakuvistamme"

"Jos joku haluaa tuhota ja tappaa, löytää hän kyllä mielessään syyllisen" – terroristinen murha järkyttää ranskalaisia opettajia

Looking back at France’s long tradition of caricature (siirryt toiseen palveluun)

Lisätty klo 15:00 Turkin Erdoganin boikottikehotus ranskalaistuotteille.

Muokattu 26. lokakuuta kello 17.11: Otsikkoon vaihdettu arabimaiden sijaan muslimimaat.

Korjaus Ylen televisiouutisten klo 17:n ja klo 20:30:n lähetyksiin sekä klo 20:n radiouutisiin 26. lokakuuta: Arvostellessaan islamia Macron viittasi islamin ääriliikkeisiin.

Suosittelemme sinulle