Hyppää sisältöön

Valko-Venäjän opposition julistama yleislakko näkynyt joissakin valtionyhtiöissä ja kaupoissa – protestin laajuus on kuitenkin arvoitus

Opposition johtohahmo Tsihanouskaja julisti yleislakon presidentti Lukašenkan jätettyä erovaatimukset huomioimatta.

Ihmisjoukko patsaan edustalla ja ympärillä.
Tuhannet ihmiset osoittivat maanantainakin mieltään Minskissä. Mielenosoitukset ovat jatkuneet elokuusta lähtien. Kuva: AOP
Jussi Nurminen

Valko-Venäjän opposition julistama yleislakko on alkanut. On kuitenkin epäselvää, kuinka laajaa lakkoliikehdintä maassa on. Uutistoimistotietojen mukaan esimerkiksi tehdastyöläiset ja opiskelijat ovat paikoin liittyneet lakkoon.

Tehdastyöläiset ovat huutaneet iskulauseita ja opiskelijat ovat järjestäneet mielenilmauksia. Esimerkiksi Minskin keskustaan kokoontui opiskelijoita, joita poliisi otti kiinni.

Uutistoimisto Reuters arvioi Minskissä marssineen 2 000–3 000 ihmistä. Ihmisoikeusaktivistien iltapäivällä antaman tiedon mukaan eri puolilla Valko-Venäjää on maanantaina otettu kiinni ainakin 150 ihmistä.

Useissa valtionyhtiöissä ainakin osan työntekijöistä kerrotaan olevan lakossa. Minskissä monien kahviloiden, kauppojen ja ravintoloiden kerrotaan olevan kiinni. Toisaalta uutistoimisto AFP:n toimittajan aamupäivällä tekemien havaintojen mukaan suurimmat liikkeet olivat auki.

Opposition johtohahmo Svjatlana Tsihanouskaja sanoi sunnuntai-iltana, että valkovenäläiset ryhtyvät maanantaina yleislakkoon, koska presidentti Aljaksandr Lukašenka ei ole eronnut ja hänen hallintonsa käyttää edelleen väkivaltaa mielenosoittajia vastaan.

Oppositio vaati lisäksi poliittisten vankien vapauttamista ehtona lakon perumiselle.

Maanantaina aamupäivällä Tsihanouskaja sanoi yleislakon alkaneen. Hänen mukaansa lakossa on jo muun muassa opettajia, tehdastyöläisiä, opiskelijoita ja kaivostyöläisiä. Hän kehotti myös yksityisyrittäjiä liittymään lakkoon. Mitään lukuja lakkoilijoiden määrästä Liettuassa oleva oppositiojohtaja ei kertonut.

Mielenosoittaja näyttää poliiseille voitonmerkkiä.
Sunnuntaina Minskissä marssi arviolta 100 000 mielenosoittajaa. Kuva: AOP

Valko-Venäjän sisäministeriö kertoi maanantaina poliisin ottaneen sunnuntain mielenosoituksen yhteydessä kiinni 523 ihmistä.

Minskissä otettiin sunnuntaina ministeriön ilmoituksen mukaan kiinni 160 ihmistä. Minskissä eilen pidetty suurmielenosoitus kokosi ainakin 100 000 ihmistä, kertoivat uutistoimistot ja opposition edustajat.

Mielenosoitukset ovat jatkuneet turvallisuusjoukkojen väkivaltaisista otteista huolimatta elokuusta lähtien. Tuolloin presidentinvaalit päättyivät istuvan presidentin voittoon, mitä oppositio pitää vilpin tuloksena.

Lue myös:

Valko-Venäjällä opposition mielenosoituksissa levottomuuksia – poliisit ampuivat tainnutuskaasua, oppositiojohtaja ilmoitti lakosta

EU:n Saharov-palkinto Valko-Venäjän oppositiolle demokratian puolustamisesta – "Älkää luovuttako, olemme puolellanne"

Valko-Venäjä etsintäkuulutti oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskajan

Valko-Venäjän Lukašenka tapasi poliittisia kilpailijoitaan vankilassa – oppositio: edistysaskel, mutta dialogiin on vielä matkaa

Suosittelemme sinulle