Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

5G-verkko tekee tuloaan Pohjois- ja Itä-Suomeen – Yleistynyt etätyö kuormittaa verkkoja aiempaa enemmän

DNA:n ja Telian yhteisyritys rakentaa 5G-verkkoa samoille alueille, joissa yhtiöillä on nyt 4G-verkko.

Mies ja tietokone.
Poikkeusolot ovat kiihdyttäneet matkapuhelinverkkojen käyttöä entisestään ja osoittaneet toimivien yhteyksien tarpeen. Arkistokuva. Kuva: AOP
Laura Ruuskanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen Yhteisverkko ja Nokia alkavat rakentaa Pohjois- ja Itä-Suomeen uutta 5G-verkkoa. Kolmivuotinen rakennusprojekti käynnistyy alkuvuodesta 2021. Verkkoa otetaan käyttöön asteittain sitä mukaa, kun sitä valmistuu.

Asiakkaan kannalta uusi 5G-verkko tarkoittaa nopeampia ja varmempia nettiyhteyksiä. Suomen Yhteisverkko Oy on DNA Oyj:n ja Telia Finland Oyj:n yhteisesti omistama yhtiö.

Isoimpia kaupunkeja, joiden alueelle 5G-verkko rakennetaan, ovat esimerkiksi Joensuu, Kajaani, Lappeenranta ja Rovaniemi.

– Itä- ja Pohjois-Suomessa on paljon haja-asutusalueita, joihin on tarkoitus erityisesti keskittyä. 5G tulee niihin kaikkiin paikkoihin, joissa meillä on nyt 4G-verkko saatavilla. Toimivat yhteydet ovat elinehto, jos halutaan pitää koko Suomi asuttuna ja mahdollistaa esimerkiksi toimivat etätyömahdollisuudet, kertoo Suomen Yhteisverkko Oy:n toimitusjohtaja Antti Jokinen.

Esimerkiksi Mikkelin ja Kuopion keskustat eivät ole mukana tässä urakassa, sillä DNA ja Telia rakentavat niihin omia verkkojaan.

Tämän vuoden poikkeusolot koronaviruksesta johtuen ovat kiihdyttäneet matkapuhelinverkkojen käyttöä entisestään ja osoittaneet luotettavien etätyöyhteyksien tarpeellisuuden.

Suomen Yhteisverkon mukaan uuden 5G-verkon kapasiteetti on moninkertainen vanhaan verkkoon nähden. Muutoksen yhteydessä myös alueen 4G-verkon kapasiteetti lisääntyy selvästi.

Suosittelemme