Hyppää sisältöön

Outokummun kaupungille jopa 60 miljoonan potti – Kansainvälinen sijoitusyhtiö haukkasi määräenemmistön Outokummun Energiasta

Kaupunginjohtaja Pekka Hyvösen mukaan Outokummun kaupungin tulevaisuus turvattu vuosiksi eteenpäin.

Outokummun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Hanna Huttusen (kesk.) mukaan nyt on syytä istua alas ja miettiä tarkkaan, miten kaupasta saaduilla varoilla turvataan outokumpulaisten elämää eteenpäin. Kuva: Pekka Tynell / YLE
Jaana Kainulainen

Jättimäinen kansainvälinen sijoitusyhtiö Aberdeen Standard Investments haukkasi päätösvallan ja määräenemmistön eli 66 prosenttia Outokummun Energia Oy:stä.

Outokummun kaupungin omistukseen jää yhä 34 prosenttia yhtiöstä, jonka velattomaksi arvoksi määritettiin 83,6 miljoonaa euroa.

Kaupunginjohtaja Pekka Hyvösen mukaan kaupunki tienaa kaupassa jopa yli 60 miljoonaa euroa. Kyseinen summa muodostuu sen jälkeen, kun kaupunki ostaa järjestelyssä 34 prosentin osuuden yhtiöstä 20 miljoonalla eurolla.

Kauppa asettaa Outokummun kaupungin talouden uuteen asentoon kahdeksan kapean vuoden jälkeen.

– Outokummun kaupungin tulevaisuus turvattu vuosiksi eteenpäin. Kauppasumma on valtava omaisuuserä ja piristysruiske. On parempi, että sijoitukset ovat eri kohteissa, eikä vain yhdessä yhtiössä, totesi kaupunginjohtaja Pekka Hyvönen myöhään maanantai-iltana päättyneen tiedotustilaisuuden jälkeen.

"Tärkeintä on miettiä, mitä varoilla tehdään"

Kauppaa hierottiin pitkään ja myös valtuustossa muun muassa liikesalaisuuksiin vedoten salassa ja suljetuin ovin. Mutta julkistustilaisuudessa Outokummun kaupungin edustajat olivat helpottuneita ja iloisia.

– Nyt on pitää miettiä rauhassa, mitä näillä varoilla tehdään. Se on tärkeintä, totesi kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Hanna Huttunen (kesk.). Huttunen on myös keskustan kansanedustaja.

Ponsiesityksen mukaan varoja on tarkoitus sijoittaa terveyskeskukseen, ikäihmisten palveluihin ja outokumpulaisille muun muassa veroprosentin mahdollisella laskemisella. Myös rahastot ja erilaiset sijoitukset ovat mahdollisia.

Ostajayhtiö brittiläinen Aberdeen Standard Investments on yksi maailman suurimmista sijoitusyhtiöistä. Sen hallinnoimien rahastojen varojen arvo on noin 600 miljardia euroa.

Outokummun Energian uusi pääomistaja omistaa Suomessa myös muun muassa Gasumin kaasuverkon sekä 49 prosentin osuuden Riihimäen kaukolämmöstä. Näin ollen yhtiö tuonee energia-alan osaamista Outokummun Energia Oy:öön.

Ostaja vakuutti tiedotustilaisuudessa sitoutuvansa outokumpulaiseen energiayhtiöön pitkällä tähtäimellä.

Yhtiön kotipaikkana säilyy Outokumpu, eikä järjestelyllä ei ole henkilöstövaikutuksia. Järjestely on täysin markkinaehtoinen eikä sisällä julkista tukea, tiedotti Outokummun kaupunki.

Juttua oikaistu klo 7:10: Energiayhtiön kauppahinnaksi jää yli 60 miljoonaa euroa eikä summa jää 55 miljoonaan. Jutusta poistettu väärä omistusosuuksiin perustuva laskutapa.

Suosittelemme sinulle