Hyppää sisältöön

Harvinaisen huonoa onnea? Vaasa kertoi pyrkivänsä maailman onnellisimmaksi kaupungiksi vain päivää ennen kuin korona räjähti – onnellisuustutkija Ojanen: “Harmittaa”

Markku Ojanen sanoo, että kaikki eivät toivu koronan aiheuttamista koettelemuksista. Heistä on pidettävä huolta.

Vaasan tori on ollut viime aikoina harmaa ja hiljainen. Kuva: Hans-Mikael Holmgren / Yle

Vaasa on asettanut tavoitteekseen olla maailman onnellisin kaupunki maailman onnellisimmassa maassa eli Suomessa. Tavoite on kirjattu kaupungin strategiaan.

Onnellisuusvalmentajaksi kaupunki on kutsunut psykologian emeritusprofessori ja onnellisuustutkija Markku Ojasen.

Tavoite julkistettiin 2. päivä lokakuuta.

– Vaasanseutulaisten onnellisuutta aletaan kehittää syksyn aikana monin eri tavoin, kerrottiin kaupungin tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Ajatuksena oli, että samalla kun lisätään asukkaiden onnellisuutta, luodaan kaupungista myönteistä mielikuvaa kautta koko maan: Vaasassa asukkaiden hyvinvointi on ykkösasia. Vaasaan kannattaa muuttaa.

Mutta mitä tapahtui? Oliko se harvinaisen huonoa onnea vai peräti kohtalon ivaa?

Seuraavana päivänä 3. lokakuuta koronan toinen aalto alkoi vyöryä voimalla kaupunkiin.

Lue myös: Vaasassa satoja koronalle altistuneita, ammattikorkeakoulu etäopetukseen – lääkärin vetoomus heille: Pysykää kotona!

Ei aikaakaan, kun kaupunki, josta piti tulla maailman onnellisin kaupunki, oli julistettu Suomen koronapääkaupungiksi. Sosiaalisessa mediassa alkoivat levitä meemit Suomen "positiivisimmasta kaupungista".

– Harmittaa aivan valtavasti vaasalaisten puolesta, sanoo onnellisuustutkija Markku Ojanen.

Pakko ottaa aikalisä

Ojanen tietää, että Vaasassa liikkeellä oltiin - ja ollaan - tosissaan. Kysymys ei ole pelkästä imagokampanjasta vaan myös vakavasta pyrkimyksestä parantaa asukkaiden hyvinvointia. Asukkaiden onnellisuutta on tarkoitus mitata vuosittain tehtävän seurantatutkimuksen avulla.

Ojasen mukaan tavoite on kova. Maailman onnellisimmaksi kaupungiksi ei tulla korulauseilla.

– Korona ei tee sitä tavoitetta helpommaksi, huomauttaa Ojanen.

Asukastyössä on otettu nyt aikalisä. Myös ensimmäisen onnellisuustutkimuksen tekoa on siirretty.

Lokakuun alussa seudun kotitalouksiin ehdittiin jo lähettää kampanjasta kertova kortti. Se herätti keskustelua, kun juuri samaan aikaan korona alkoi levitä kaupungissa. Kuva: Elina Kaakinen / Yle

"Sitä ei olisi tarvinnut tapahtua"

Kaupungin viestintäpäälliköltä Leena Forsénilta loppuvat melkein sanat, kun hän kertoo tuntemuksistaan kuukausi sitten. Suurin odotuksin ja innostunein mielin lanseerattu onnellisuuskampanja törmäsi koronaan kuin tiilimuuriin.

Eniten Forsénia on siepannut Vaasan nimeäminen Suomen koronapääkaupungiksi.

– Se on surullista. Sitä ei olisi tarvinnut tapahtua, hän sanoo.

Vaasassa koronaviruksen leviäminen on ainakin toistaiseksi pysähtynyt eikä tavoitetta tulla maailman onnellisimman kaupungiksi ole kuopattu.

– Tavoitteesta ei ole missään tapauksessa luovuttu. Me jatkamme tätä, kun koronatilanne lopullisesti rauhoittuu, toteaa Forsén.

Kaupunki ei ole kuitenkaan entisensä, korona on muuttanut asioita. Se on herättänyt pelkoa ja levottomuutta, eristänyt ihmisiä toisistaan ja horjuttanut monien toimeentuloa.

Kaikki eivät toivu

Kuinka vakavasti korona nyt uhkaa ihmisten onnellisuutta, Vaasassa ja muualla?

Markku Ojanen huomuattaa, että "onnellisuus" on laaja käsite, se pitää sisällään monia hyvinvointiin liittyviä asioita.

– Koronalla on paljon kielteisiä vaikutuksia, mutta positiivista tässä on se, että ihmiset ovat kuitenkin aika kestäviä ja sopeutuvaisia.

Huolta Ojanen kantaa varsinkin niistä, jotka pakkoeristyksen takia kokevat yksinäisyyttä ja niistä, jotka eivät koronan takia voi harjoittaa ammattiaan.

– Kun tulee lamaa tai koronaa, ei saisi unohtaa niitä, jotka ovat eniten kärsineet. Aina on myös niitä, jotka eivät tällaisista koettelemuksista toivu.

Ojasen mukaan tarvitaan yhteiskunnallista tukea ja kaupunkien toimia, että putoajia olisi mahdollisimman vähän. Sen lisäksi tarvitaan yhteen hiileen puhaltamista.

Paljon on myös niitä, jotka pystyvät jatkamaan työssään normaalisti.

– Meidän paremmin pärjäävien pitää hyväksyä se, että jossain vaiheessa tullaan myös meidän rahapusseille.

Markku Ojanen uskoo, että koronakriisi voi synnyttää uutta yhteisöllisyyttä ja yhteisvastuuta. Yhteisen "vastustajan" edessä rivit usein tiivistyvät.

– Se voi olla yksi positiivinen vaikutus koronasta, sanoo Ojanen.

Jotain hyvääkin

Merkkejä yhteisöllisyyden heräämisestä on nähty Vaasassa. Kaupungissa on ruoka-apua jakamassa nyt vapaaehtoisia enemmän kuin koskaan.

Lue seuraavaksi: Koronan runtelemassa kaupungissa heräsi auttamisen halu – keväällä toimintansa jo lopettanut ruoka-apuyhdistys pakkaa nyt 1600 avustuskassia viikossa

Leena Forsén mainitsee ruoka-avun lisäksi esimerkkinä yhteen hiileen puhaltamisesta maskien käytön.

– Kun kehotus tuli, kaikki alkoivat käyttää maskia. Ja nyt voidaan todeta, että yhteisin ponnistuksin rajoituksia noudattamalla on epidemia saatu talttumaan.

Forsen uskaltaa toivoa, että koronasta kaupungille aiheutunut imagohaittakin jää lyhytaikaiseksi, ja kaiken keskellä kaupungin viestintäpäällikkö näkee tapahtuneessa jotain hyvääkin:

– Ennen koronaa oli niitä, jotka eivät tienneet, että Vaasa on yliopistokaupunki. Nyt kaikki taatusti tietävät, naurahtaa Forsén.

Ainutlaatuinen kampanja

Markku Ojanen haastaa julkisia toimijoita luomaan uskoa ja toivoa, että kyllä koronasta selvitään. Samaa hän toivoo medialta.

– Tarvitaan muutakin kuin koronaan liittyviä kauhuskenarioita.

Vaasan onnellisuushanketta Ojanen pitää merkittävänä, koska sitä toteutetaan laajalla rintamalla.

– Näitä hankkeita on maailmalla jonkin verran, ja olen niihin tutustunut. Kovin usein ne ovat jääneet kauniiden puheiden varaan.

Usein hyvinvoinnin tavoittelussa lähdetään liikkeelle joko yhteiskunnan tasolta tai kansalaistasolta. Vaasan mallissa onnellisuutta tavoitellaan sekä kaupungin toimin että asukkaiden omin toimin.

Asukkaita opastetaan kehittymään oman elämänsä onnellisuusasiantuntijoiksi, heille jaetaan vinkkejä ja tarjotaan luentoja.

Asukastyön lisäksi Markku Ojanen toimii kaupungin organisaatiossa asiantuntijatehtävissä ja auttaa esimerkiksi eri yksiköitä kehittämään omaa toimintaansa ja palveluita onnellisuuden näkökulmasta.

Lue myös: Suomi on maailman onnellisin maa – jo kolmannen kerran peräkkäin

Suosittelemme sinulle