Ranskan ja muslimimaiden jännitteet kiristyivät taas tiistaina.
Suurimmat tähänastiset mielenosoitukset nähtiin Bangladeshissä, jossa kymmenet tuhannet marssivat Ranskan vastaisessa mielenosoituksessa. Poliitikot vaativat Ranskan suurlähettilään karkottamista maasta.
Iran kutsui Ranskan sikäläisen lähettilään puhutteluun Muhammed-pilakuvista aamulla.
Pakistanin parlamentti puolestaan äänesti kehotuksesta hallitukselle, että tämä kutsuu Pariisin-suurlähettilään kotiin karikatyyrien julkaisun vuoksi. Parlamentin hyväksymä ohje ei ole hallitusta sitova.
Ranskan ja muslimimaailman välinen jännite on kasvanut sen jälkeen, kun islamisti katkaisi historianopettaja Samuel Patyn pään Pariisin lähettyvillä sijaitsevalla koululla puolitoista viikkoa sitten.
Paty oli näyttänyt karikatyyrejä profeetta Muhammedista selittäessään oppilailleen ilmaisunvapautta.
Aiheesta lisää: Laaja protestiaalto Ranskaa vastaan leviää muslimimaissa Macronin muistopuheen jälkeen – Erityisesti Ranskan ja Turkin välit kiristyvät
Iranin mielestä virallinen Ranska tukee profeetta Muhammediin kohdistettua pilkkaa, kun se ei ole estänyt kuvien julkaisua. Pakistanin parlamentti taas syyttää Ranskan presidentti Emmanuel Macronia vihanlietsonnasta muslimeja vastaan.
Myös Saudi-Arabia tuomitsi kuvien julkaisun tiistaina. Sen johto ei kuitenkaan lausunnossaan kannustanut kansalaisiaan Ranskan vastaisiin toimiin, vaan ilmoitti arvostavansa sananvapautta ja tuomitsi terrorismin.
Ranska lisää turvatoimia
Ranskan sisäministeriö ilmoitti tiistaina, että turvatoimia uskonnollisilla paikoilla lisätään viikonlopun pyhäinpäivän juhlallisuuksien alla.
– Ranskaan kohdistuu nyt erittäin suuri terrori-iskujen riski, se on harvoin ollut näin korkea, sisäministeri Gérald Darmanin sanoi. (siirryt toiseen palveluun)
– Meillä on paljon vihollisia maan sisällä ja rajojen ulkopuolella, Darmanin arvioi.
Ministerin mukaan Ranska taistelee ääri-islamistista ideologiaa vastaan, eikä aio perääntyä.
– Islamin uskonnolla on kuitenkin tukeva paikka tasavallassa, Darmanin painotti.
Turkki lietsoi Ranska-vihaa
Ranskan mielestä uskonnollinen satiiri kuuluu ilmaisunvapauteen, kun taas monien muslimien mielestä kaikenlainen Muhammedin arvostelu on vakava loukkaus.
Lisää vettä myllyyn heitti maanantaina Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan, joka kehotti boikotoimaan ranskalaisia tuotteita.
Ranska tuomitsi tiistaina Turkin sekaantumisen sisäpolitiikkaansa.
– On shokeeraavaa, että ulkopuoliset voimat yrittävät puuttua Ranskassa tapahtuviin asioihin. Turkin ei pitäisi sekaantua Ranskan sisäisiin asioihin, Ranskan sisäministeri Darmanin sanoi.
"Ulkopuolisen rahoituksen lopettaminen on tärkeintä"
Monissa eri Ranskan hallinnon tehtävissä työskennellyt turvallisuusneuvonantaja Hakim El Karoui kertoi aamulla Europe 1 -radiokanavan haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) olevansa erityisen huolissaan Pakistanin reaktioista.
– Turkkilaiset tekevät politiikkaa, mutta Pakistanissa on joitakin erittäin vaarallisia henkilöitä, El Karoui sanoi.
Macron on painottanut, että Ranska voimistaa toimia islamistista separatismia vastaan. Hänen mielestään separatismi on valtaamassa joitakin maan muslimiyhteisöjä, ja hallitus esittelee joulukuussa ohjelmansa separatismin heikentämiseksi.
Macron on jo ilmoittanut, että Turkista, Marokosta ja Algeriasta tulevien imaamien määrää vähennetään.
– Vaikein ja samalla tärkein asia on vähentää islamin rahoitusta ulkomailta, neuvonantaja Hakim El Karoui arvioi tiistain haastattelussa.
Turkki lähettää hänen mukaansa vuosittain 150 imaamia Ranskaan. Suurin osa heistä on Turkissa viranomaisen asemassa.
Siksi Ranskassa tarvitaankin lisää omaa rahoitusta islamin tarpeisiin.
– Jos sitä ei ole, tulee aina olemaan kiusaus hakea rahaa ulkomailta.
El Karouin mukaan Ranskassa liikkuu nykyään hyvin paljon ulkomaista rahaa islamin ympärillä.
Muslimit ja EU-maat Ranskan tueksi
Ranskan muslimien CFCM-järjestön johtaja kehotti ranskalaisia islaminuskoisia asettumaan (siirryt toiseen palveluun) Ranskan tueksi tiistaina.
– Ranska on hieno maa, muslimikansalaisia ei vainota, he saavat rakentaa vapaasti moskeijansa ja harjoittavat uskontoaan vapaasti, Mohammed Moussaoui sanoi.
Myös EU-maiden johtajat ovat tukeneet Ranskaa ja Macronia. Näin presidentti Sauli Niinistö ilmaisi tukensa Twitterissä maanantai-iltana:
"Tuen solidaarisesti Macronia ja kollegoitamme eurooppalaisten arvojen puolustamisessa ja terrorismin torjunnassa", Tasavallan presidentin kanslian twiitti siteerasi Niinistöä.