Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Bitcoin voi saada Vastaamo-kiristäjän kiikkiin – kryptovaluutalla on pimeä maine, mutta sen käytöstä jää aina jälki

Psykoterapiakeskus Vastaamon massiivisen tietovuodon uhreilta kiristetään kryptovaluutta bitcoineja.

BIttiraha.fi -verkkosivu.
Vastaamon tietovuodon tiedot ovat todennäköisesti jo levinneet verkkoon, joten lunnaiden maksamisesta ei olisi hyötyä. Kuva: Antti Seppälä / Yle
Antti Seppälä
Avaa Yle-sovelluksessa

Lauantai-iltana kenties kymmeniin tuhansiin suomalaisiin sähköposteihin saapui samanlainen viesti:

Kuten todennäköisesti tiedätte jo uutisista, olemme murtautuneet Vastaamon potilastietokantaan, otamme Teihin yhteyttä koska olette käyttäneet vastaamon terapia- ja/tai psykiatriapalveluita. Joudumme ikävä kyllä pyytämään Teitä maksamaan pitääksenne henkilötietonne turvassa.

Seuraa alla olevia ohjeita lähettääksesi Bitcoineja osoitteeseemme.

Kiristyskirjeessä on linkki bittiraha.fi -palveluun. Palvelun verkkosivuille on lisätty viesti, jonka mukaan lunnaiden maksaminen ei ole suositeltavaa.

Palvelua pitää yllä jyväskyläläinen Coinmotion Oy, aiemmalta nimeltään Prasos.

– Kiristäjä valikoi meidät luultavasti siksi, että olemme tunnetuin suomalainen palvelu bitcoinien ostamiseen ja myymiseen, sanoo Coinmotionin tietojohtaja Sampo Hyvärinen.

Entä onko kiristyskirje tuonut lisää rahaliikennettä bittiraha.fi:lle?

– Tuohon en voi kommentoida, valitettavasti, Hyvärinen sanoo.

Hyvärinen ei kommentoi myöskään sitä, miksi ei kommentoi, eikä ota kantaa yhtiön mahdollisiin kontakteihin poliisin kanssa.

Bitcoin voi käräyttää kiristäjät

Bitcoinilla on pimeä maine. Se juontaa juurensa internetin laittomiin kauppapaikkoihin, erityisesti niissä käytyyn huumekauppaan viime vuosikymmenen alussa.

Rikolliset suosivat silloin bitcoinia, koska se on anonyymi. Kukaan ei tiedä kuka siirsi bitcoineja ja kenelle, vaan kaikki toimii koodeilla.

– Jos maksu otettaisiin vaikkapa euroina tililtä toiselle, se olisi helposti jäljitettävissä, koska kaikesta jää tallenne ja tilien omistajat tiedetään, sanoo Jyväskylän yliopiston elektronisen liiketoiminnan lehtori Panu Moilanen.

Sittemmin rikolliset ovat siirtyneet suurelta osin muihin kryptovaluuttoihin, sillä anonymiteetista huolimatta bitcoin on avoin – jokaisen bitcoinin olinpaikka tunnetaan tarkasti koko ajan, ja koko valuutta perustuu seurattavuuteen.

Niinpä rahaa seuraamalla voi olla mahdollista jäljittää myös anonyymin tilin takana oleva henkilö. Jos bitcoineja vaihtaa vaikkapa euroiksi, se näkyy bitcoinin julkisissa tiedoissa. Samoin näkyvät bitcoineilla tehdyt ostot.

– Rikollisten jääminen kiinni bitcoinien avulla ei ole ollenkaan mahdotonta. Se voi olla hyvin haastavaa, riippuen siitä, miten rikollistaho itse käyttäytyy, mutta ei missään nimessä mahdotonta, sanoo Sampo Hyvärinen.

Tietoturvayhtiö F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen tviittasi tänään, että lunnaina mahdollisesti maksettuja bitcoineja pyritään jäljittämään.

Bitcoin tarjoaa pankkijärjestelmää ja virallisia valuuttoja paremman yksityisyydensuojan, mutta siirtojen julkisuuden vuoksi jäljitettävyys on parempi kuin vaikkapa käteisellä rahalla – 50 euron setelin siirtymistä kädestä käteen on käytännössä mahdotonta jäljittää.

Kiristäjille bitcoin on helpoin

Vastaamon kiristäjä valitsi bitcoinin todennäköisesti sen vuoksi, että se on tavalliselle ihmiselle tunnetuin ja helpoiten saatavilla oleva kryptovaluutta.

Siksi kiristäjällä on parhaat mahdollisuudet saada lunnaita ja pitää itsensä salassa juuri bitcoinien avulla.

Lunnaiden maksamista ei voi suositella. Tietovuodon data ehti olla tor-verkossa mahdollisesti kokonaisuudessaan useita tunteja, ja siitä on ladattu ainakin osia useammille henkilöille.

Tällä hetkellä varmuutta ei ole edes siitä, ovatko Vastaamoa kiristänyt ja yksityishenkilöille kiristysviestit lähettänyt taho samat.

Lue myös:

Mistä tiedän onko tietoni vuodettu? Uskaltaako terapiassa enää puhua? Haimme vastaukset 31 kysymykseen Vastaamon tietomurrosta

"Tämä on nyt henkilökohtaista": Tietoturvan huippuasiantuntijan omat tiedot vietiin Vastaamolta – auttaa jäljittämään rikollista

Vuotaneilla henkilötiedoilla voi tehdä tilauspetoksia ja ottaa luottoa uhrin nimiin – Asiakastieto ja Vastaamo tarjoavat tietomurron uhreille maksuttomat turvapalvelut

Yle seurasi Vastaamon tietomurtoa: Näin kiristäjä ilmestyi Tor-verkon foorumille, poliisi pyytää harkintaa asiaan liittyvien yksityiskohtien julkaisemisessa

Suosittelemme