Hyppää sisältöön

Poliisi ampui puukolla aseistautuneen mustan miehen Philadelphiassa – uusia mellakoita

Ampuminen ja mellakat voivat vaikuttaa presidentinvaaleihin, joihin on aikaa enää viikko.

Poliisiväkivaltaa vastustavat mielenosoitukset roihahtivat tällä kertaa Philadelphiassa tapahtuneen ampumatapauksen seurauksena. Mellakoiksi yltyneitä mielenosoituksia on ollut eri puolilla Yhdysvaltoja jo kuukausien ajan. Kuvassa mielenosoittajia Wauwatosassa Wisconsinissa 9. lokakuuta. Kuva: Scott Olson / AFP

Poliisi ampui maanantaina iltapäivällä mustaihoisen miehen Philadelphiassa, Yhdysvalloissa.

Ampumisen seurauksena sadat ihmiset alkoivat osoittaa mieltään poliisiväkivaltaa vastaan. Mellakat yltyivät väkivaltaisiksi ja poliisi joutui käyttämään patukoita ja mellakkakilpiä pitääkseen väkijoukon kurissa.

Tapahtumat saivat alkunsa, kun poliisit kuulivat, että Cobbs Creekin alueella liikkuneella miehellä oli kädessään veitsi. Poliisit käskyttivät miestä pudottamaan veitsen, mutta tämä ei totellut, vaan lähestyi poliiseja. Paikalla ollut miehen äiti yritti estellä häntä.

Molemmat poliisit ampuivat mieheen useita pistoolinlaukauksia. Mies todettiin sairaalassa kuolleeksi.

Ampumisesta raivostunut väkijoukko heitteli mellakkapoliiseja kivillä. Noin 30 poliiseja joutui hoidattamaan vammojaan sairaalassa.

Pahin tilanne nähtiin, kun auto ajoi kovalla nopeudella risteykseen, jossa poliisit olivat pitämässä järjestystä. Yhden poliisin jalka murtui törmäyksessä.

Toistaiseksi ei ole tiedossa, miksi ammutulla oli veitsi. Hänen isänsä kertoi tiedotusvälineille, että hän kärsi mielenterveysongelmista.

Isä ihmetteli poliisien toimintaa ja kyseli, miksi nämä eivät käyttäneet tilanteessa etälamautinta, vaan ensimmäisenä voimakeinona tappavaa voimaa.

Yhdysvalloissa on alkukesällä tapahtuneen George Floydin pidätyksen yhteydessä tapahtuneen kuoleman jälkeen ollut lukuisia mielenosoituksia poliisiväkivaltaa vastaan. Osa mielenosoituksista on yltynyt mellakoinniksi ja vandalismiksi.

George Floydin murhasta syytetty poliisi on päässyt vapauteen miljoonan dollarin takuita vastaan

Ensi viikolla tapahtuviin vaaleihin valmistautuvat puolueet ovat olleet eri linjoilla suhtautumisessa rotumellakoihin. Demokraattipuolue on painottanut poliiseissa mahdollisesti esiintyvää rasismia, kun taas republikaanit ovat vaatineet laillisen järjestyksen palauttamista.

27.10. klo 17.58 Korjattu: George Floydia ei ammuttu.

Suosittelemme sinulle