Hyppää sisältöön

Satiirilehti Charlie Hebdo raivostutti Turkin pilakuvalla Erdoğanista

Turkki syyttää ranskalaislehteä "kulttuurirasismista". 

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan kehotti turkkilaisia boikotoimaan ranskalaisia tuotteita maanantaina. Kuva: STR / EPA
STT–Yle

Ranskan sananvapauskeskustelussa merkittävän aseman saanut satiirilehti Charlie Hebdo on herättänyt jälleen kansainvälistä huomiota tuoreimman lehtensä kannessa julkaistulla pilakuvalla Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğanista.

Pilakuvassa kalsareihin pukeutunut ja olutta särpivä Erdoğan-hahmo paljastaa islamilaiseen asuun pukeutuneen naisen pakarat ja huudahtaa "Ooh, profeetta!".

Turkki syyttää ranskalaislehteä "kulttuurirasismista".

Turkin ja Ranskan välit ovat tulehtuneet viime päivinä Ranskassa tapahtuneen opettajasurman jäljiltä. Opettaja tapettiin tämän näytettyä luokkahuoneessa Charlie Hebdon pilakuvia profeetta Muhammadista. Riita kärjistyi, kun Ranskan presidentti Emmanuel Macron asettui opettajan ja sananvapauden puolustamisen kannalle.

Erdoğan kehotti turkkilaisia boikotoimaan (siirryt toiseen palveluun) ranskalaisia tuotteita maanantaina.

Myös monet muut islaminuskoiset maat ovat raivostuneet Ranskalle asiasta.

Bangladeshissä kymmenet tuhannet marssivat tiistaina Ranskan vastaisessa mielenosoituksessa. Poliitikot vaativat Ranskan suurlähettilään karkottamista maasta.

Iran kutsui Ranskan sikäläisen lähettilään puhutteluun Muhammed-pilakuvista aamulla.

Pakistanin parlamentti puolestaan äänesti kehotuksesta hallitukselle, että tämä kutsuu Pariisin-suurlähettilään kotiin karikatyyrien julkaisun vuoksi.

Pakistanilaiset pilkkasivat maanantaina Ranskan lippua mielenosoituksessa. Peshawarin kaupungissa lähellä Afganistanin rajaa on paljon ääri-islamistien väkivaltaa. Kuva: Arshad Arbab / EPA

Muun muassa Jordaniassa ja Kuwaitissa ruokakaupat vetivät sunnuntaina ranskalaisia elintarvikkeita pois myynnistä. Saudi-Arabian Twitterissä toiseksi suosituin hashtag eli aihetunniste kannusti boikotoimaan ranskalaista Carrefour-päivittäistavaraketjua.

Kiristynyt tilanne sai Ranskan ulkoministeriön päivittämään matkustusohjeitaan tiistaina. Ministeriö kehottaa kansalaisia olemaan varovaisia ja välttämään suuria ihmisjoukkoja, jos matkustavat sellaisissa maissa, joissa on vaadittu Ranskaa ja sen tuotteita boikottiin.

– On syytä välttää alueita, joissa järjestetään mielenosoituksia, välttää kansanjoukkoja ja seurata paikallisten Ranskan edustustojen ohjeita, ministeriö ohjeisti.

Lue myös:

Pariisissa pommiuhkaus ja ammuslöytö – Ranskan poliisi on varpaillaan maan ajauduttua kiistaan muslimien kanssa

Ranskan ja muslimimaiden jännite kasvaa – Ranska korkeassa hälytystilassa terrorismin vuoksi pyhäinpäivän alla

Laaja protestiaalto Ranskaa vastaan leviää muslimimaissa Macronin muistopuheen jälkeen – Erityisesti Ranskan ja Turkin välit kiristyvät

Suosittelemme sinulle