Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Melbournessa helpotettiin koronasulkua ja juhlistettiin alkuviikon "tuplamunkkia": Ei uusia tartuntoja kahteen päivään

Australian toiseksi suurin kaupunki Melbourne lievensi yöllä Suomen aikaa lähes neljä kuukautta kestäneitä tiukkoja rajoituksia.

Asiakkaat ja työntekijä juhlivat koronasulun loppumista ruokaravintolassa Melbournessa.
Melbournen asukkaat juhlistivat helpottuneina rajoitusten lieventämistä 28. lokakuuta. Kuva: James Ross / E¤PA
Erja Tuomaala
Avaa Yle-sovelluksessa

Lähes viiden miljoonan asukkaan Melbournessa juhlistettiin arjen osittaista normalisoitumista hillitysti 110 päivän eriasteisten sulkutoimien jälkeen. Sulku on ollut yksi maailman pisimmistä.

Kaupungissa on noudatettu tiukkoja liikkumisrajoituksia, kuten yöllistä ulkonaliikkumiskieltoa. Kauppojen ja ravintoloiden avauduttua liikkeellä oli paljon väkeä.

Rajoitusten lieventämistä juhlistettin piknikeillä ja puutarhajuhlilla. Vierailut ja ystävien ja omaisten tapaaminen ovat jälleen mahdollisia. Melbournen krikettipyhättö MSG toivoo saavansa yleisön takaisin lähitulevaisuudessa sarjojen alettua.

Sulku maksoi tuhat työpaikkaa päivässä

Victorian osavaltiossa sijaitseva Melbourne on ollut Australian tartuntojen keskus. Kiivaimmassa leviämisvaiheessa elokuussa tartuntoja oli yli 700 vuorokaudessa. Pandemia alkoi kiihtyä Australian vuodenajoissa talvella.

Osavaltiossa otettiin käyttöön ankarat sulkutoimet, joiden taloudelliset vaikutukset ovat olleet suuria. Australian hallituksen mukaan työpaikkoja on kadonnut jopa tuhat vuorokaudessa.

Kaksi vuorokautta ilman tartuntoja

Melbournessa iloittiin alkuviikosta myös “tuplamunkista”. Kahtena peräkkäisenä vuorokautena, maanantaina ja tiistaina ei vahvistettu yhtään uutta tartuntaa. Keskiviikko toi kaksi uutta tartuntaa.

Osavaltion pääministerin Daniel Andrewsin mukaan korkeat testausluvut vailla positiivisia tuloksia lisäävät luottamusta toisen aallon taittumiseen. Hän kehotti kuitenkin edelleen malttiin sosiaalisessa kanssakäymisessä ja hygieniaohjeistuksen noudattamiseen.

Muualla Australiassa on tautitilanne on ollut hyvä ja tartuntaluvut alhaisia. Pääministeri Myös Scott Morrison toivotti onnea Melbournen asukkaille.

– Toivon että nautitte ulos menemisestä ja sen sellaisesta, sanoi pääministeri.

Osavaltion liikkumisrajoituksia puretaan marraskuussa

Osa rajoituksista on edelleen voimassa. The Herald Sun-lehti kertoi (maksumuurin takana), että etätöitä jatketaan ainakin vuodenvaihteeseen. Esimerkiksi kuntosalit avataan vasta 8. marraskuuta. Myös matkustusrajoituksia Melbournen ja osavaltion muiden alueiden välillä puretaan samana päivänä.

25 miljoonan asukkaan Australiassa on raportoitu 27 000 tartuntaa ja 907 koronavirukseen liittyvää kuolemaa.

Lue myös:

Covid: Melbourne's hard-won success after a marathon lockdown

Suosittelemme sinulle