Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Identiteettivarkauden uhri voi saada apua myös kotivakuutuksesta, jos tietojen avulla on tehty vaikka verkko-ostoksia

Tietojen joutuminen vääriin käsiin voi aiheuttaa myös taloudellista vahinkoa esimerkiksi Vastaamon asiakkaille.

näppiksen päällä luottokortti
Suomessa henkilöturvatunnusta käytetään useissa paikoissa tunnistautumiseen, joten henkilötietojen vuodon suurin riski on identiteettivarkaus. Kuvituskuva. Kuva: AOP
Sanna Kähkönen
Avaa Yle-sovelluksessa

Vakuutusyhtiöt ovat viime päivien ajan saaneet lisääntyvässä määrin yhteydenottoja huolestuneilta asiakkailta identiteettivarkauksien vuoksi. Eri vakuutusyhtiöistä kerrotaan, että tietomurron uhriksi joutunut voi saada apua kotivakuutuksesta.

Henkilöllisyysvarkaudesta on kysymys silloin, kun joku käyttää luvatta henkilötietoja esimerkiksi nostaakseen pikavippejä tai tilatakseen tavaroita. Usein varas tarvitsee tähän vain henkilötunnuksen tai nimen ja osoitteen.

Toukokuussa Yle kertoi, että yli puoli miljoonaa suomalaista on joutunut identiteettivarkausyrityksen kohteeksi viime vuoden aikana.

Yksityisiin ihmisiin kohdistuneet mahdolliset identiteettivarkaudet ovat nousseet nyt esille Psykoterapiakeskus Vastaamon asiakastietokantaan tehdyn kahden tietomurron vuoksi. Niiden yhteydessä kymmenien tuhansien ihmisten henkilö- ja potilastietoja on päätynyt rikollisiin käsiin.

Henkilötietojen vuodosta seuraa identiteettivarkauden riski. Suomessa henkilöturvatunnusta käytetään useissa paikoissa tunnistautumiseen.

Esimerkiksi Ifin kotivakuutukseen kuuluva identiteettivarkausturva korvaa lakimiehen kustannuksia psykoterapiakeskus Vastaamoon kohdistuneen tietomurron uhreille, jotka ovat joutuneet kiristyksen kohteeksi tai joiden nimissä on esimerkiksi tilattu tuotteita.

Ifin identiteettivarkausturvasta korvataan lakimiehen kustannuksia, jotka aiheutuvat esimerkiksi tutkintailmoituksen laatimisesta ja esitutkinnassa avustamisesta, virheellisten vaateiden hylkäämisestä ja virheellisten luottohäiriömerkintöjen oikaisemisesta.

– Näitä kustannuksia korvataan 2 000 euroon asti ilman omavastuuta, sanoo vakuutuspäällikkö Sanna Bergroth yhtiön tiedotteessa.

Lisäksi yhtiön kotivakuutuksissa on oikeusturvavakuutus, joka kattaa suurempiakin kuluja, jos syyttäjä nostaa syytteen.

Myös vakuutusyhtiö Fennialta kerrotaan, että tietoturvallisuus on herättänyt huolta heidän asiakkaissaan. Yhtiön kotivakuutukseen on mahdollista ottaa henkilöllisyysvarkausvakuutus. Se kattaa kohtuulliset juristikulut 2 000 euroon saakka henkilöllisyysvarkaustapahtumaa kohden, ilman omavastuuta.

Pohjola Vakuutuksen kotivakuutukseen sisältyy oikeusturvavakuutus, jos asiakas on ottanut sen kotivakuutuksen yhteydessä.

Yrityksen oikeusturvavakuutus korvaa asianajo- ja oikeudenkäyntikuluja, jotka syntyvät lakimiesavun käyttämisestä yksityiselämään liittyvissä riita- ja rikosasioissa. Identiteettivarkauden kohdalla oikeusturvavakuutus kattaa asian oikeuskäsittelystä aiheutuneita kustannuksia.

Vastaamon tietomurto on näkynyt LähiTapiolan asiakkaiden yhteydenottojen määrissä. Yritys kertoo, että tietomurron uhriksi joutuneen kannattaa tehdä viranomaisen suosittelemat suojaavat toimet. Kotivakuutukseen kuuluva oikeusturvavakuutus korvaa oikeusavun kustannuksia mahdollisesta oikeusprosessista.

Voit keskustella aiheesta 30.10. kello 23:een saakka!

Suosittelemme sinulle