Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Marin toivoo, että Vastaamon tietomurron uhrit voisivat muuttaa henkilötunnustaan nopeasti – hallitus pui tietomurtoa iltakoulussaan

Pääministeri Sanna Marin kuvasi tietomurtoa erittäin järkyttäväksi.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus on keskustellut iltakoulussa Vastaamon tietomurrosta. Kuva: Yle
Anne Orjala
Avaa Yle-sovelluksessa

Hallitus pui iltakoulussaan keskiviikkona Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurtoa ja rikoksen uhrien asemaa.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kommentoi iltakoulun jälkeen, että on hallituksen vastuulla kartoittaa laajasti ne asiat, joita lainsäädännössä pitäisi mahdollisesti muuttaa, jotta tietomurtoja voidaan estää.

– On mahdollista, että vastaavanlaisia tilanteita tulee tulevaisuudessakin.

Marin on pyytänyt sosiaali- ja terveysministeriötä johtamaan työtä, jossa etsitään keinoja uhrien tukemiseksi ja auttamiseksi.

Marin toivoo, että Vastaamon tietomurron kohteeksi joutuneilla olisi mahdollisuus nopeasti muuttaa henkilötunnustaan.

– Nopealla aikataululla on tarkoitus katsoa se, että tarjoaako nykylainsäädäntö välineitä Vastaamon tietomurron uhreille muuttaa henkilötunnusta vai tarvitaanko siihen lainsäädäntömuutoksia.

  • Hallitus kokoontui päivällä iltakouluun puimaan Vastaamon tietomurtoa.
  • Yle näytti suorana, kun ministerit poistuivat iltakoulusta.
  • Voit katsoa ministereiden kommentit klikkaammalla yllä olevaa kuvaa.
  • Seurasimme päivän kulkua myös tässä jutussa.

Liikenne- ja viestintäministeriötä Marin on puolestaan pyytänyt johtamaan työtä, jonka tarkoitus on parantaa kyberturvallisuutta ja tietosuojaa.

Marinin mukaan pitää pohtia myös sitä, pitäisikö yhden ministeriön olla selkeästi vastuussa kyberturvallisuudesta, tietosuojasta ja digiasioista.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) kertoi Säätytalosta poistuessaan, että koko aika käytettiin Vastaamon tapauksen puimiseen. Ohisalon mukaan kyseessä on poikkeuksellinen tietomurto ja se koskee valtavaa joukkoa ihmisiä.

Hän sanoi, että esimerkiksi vahvaa tunnistautumista pitää miettiä laajemmin yhteiskunnassa.

Ohisalon mukaan myös sitä pitäisi pohtia, voisivatko tietomurtojen uhrit hoitaa tietojen muuttamiseen liittyvät asiat yhdessä paikassa eikä heidän tarvitsisi ilmoittaa asiasta monelle viranomaiselle.

Hallitus kuuli iltakoulussa tilannekatsauksen muun muassa Valviralta ja keskusrikospoliisilta. Varsinaisia päätöksiä iltakoulussa ei ole tapana tehdä.

Marin: Tietomurto erittäin järkyttävä

Marin (sd.) kuvasi aiemmin päivällä Säätytalolle saapuessaan Vastaamon tietomurtoa erittäin järkyttäväksi ja monia suomalaisia koskettavaksi.

– Uhrit tarvitsevat tukea ja apua ja käymme läpi tilannetta ja keinoja, joilla voisimme parhaiten auttaa. Yksi asia, jota käymme läpi, on uuden henkilötunnuksen saaminen uhreille, Marin sanoi jo päivällä.

Valtiovarainministeriössä valmistellaan henkilötunnuksen uudistamista. Marin huomautti, että yhtenä syynä uudistaa henkilötunnusta on ollut muun muassa se, että niitä riittäisi kaikille.

– Tarvitsemme näille uhreille tukea ja apua tässä tilanteessa. Katsomme sen, olisiko tässä nopeutetusti mahdollista tehdä asialle enemmän vai onko odotettava kokonaisuudistusta. Itse toivon, että voisimme edetä ripeämmin.

Voit katsoa Säätytalolle saapuneiden ministereiden kommentit alta olevalta videolta.

Keskustan puheenjohtaja, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko kertoi Säätytalolle saapuessaan pohtineensa sitä, voisiko Onnettomuustutkintakeskus selvittää tietomurtotapausta. Kuva: Yle

Marin lisäsi toivovansa, että vakava tietomurto saataan selvitetyksi mahdollisimman pian ja tekijät joutuvat vastuuseen.

Saarikko: Voisiko onnettomuustutkintakeskus selvittää?

Keskustan puheenjohtaja, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko ehdotti, että Onnettomuustutkintakeskus voisi selvittää tapahtumat.

– Olen pohtinut, että se inhimillinen kärsimys ja ahdistus, joka omien luottamuksellisten tietojen leviämisestä näille tuhansille ihmisille on koitunut, pitäisikö sen olla asia, jonka Onnettomuustutkintakeskus selvittäisi. Ainakin olisi syytä ajatella niin, että 2020-luvulla kyberturvallisuus, tietomurrot ja tämänkaltaiset erittäin huolestuttavat tapahtumat voisivat olla asioita, joita ruodittaisiin onnettomuuksina.

Pääministeri Marin huomautti, että digitaalisessa maailmassa ihmisten tiedot ovat erittäin arvokkaita ja niitä voidaan käyttää myös väärällä tavalla hyväksi.

Vastaamon tapaus valtava tietomurto

Psykoterapiakeskus Vastaamon tapauksessa on kyse siitä, että kiristäjä on vienyt keskuksesta potilaiden arkaluontoisia tietoja. Tekijä yrittää kiristää keskukselta rahaa.

Varastetun tietokannan koko ei ole varmuudella tiedossa, mutta poliisin arvion mukaan puhutaan kymmenien tuhansien asiakkaiden tiedoista.

Iltakoulun aiheena piti olla myös fossiilittoman liikenteen tiekartta. Liikenne- ja viestintäministeriön työryhmä totesi tiistaina, että Suomen tulisi esimerkiksi nostaa selvästi sähköautotavoitettaan ja kiristää autoilun hiilidioksidipäästöjen hintaa.

Tätä asiaa ei kuitenkaan käytännössä ehditty käsitellä.

Voit keskustella artikkelista 29.10.2020 kello 23 asti.

Lue lisää:

Yle seurasi Vastaamon tietomurtoa: Näin kiristäjä ilmestyi Tor-verkon foorumille, poliisi pyytää harkintaa asiaan liittyvien yksityiskohtien julkaisemisessa

Vastaamon toimitusjohtajaa Ville Tapiota vastaan nostettiin syyte 2019 – käytti luvatta turkulaisen lääkäriaseman nimeä mainoskampanjassa

Vastaamo-kiristäjä teki pahan virheen perjantaina, sanoo F-Securen Hyppönen: "Hän päästi käsistään kaikkein tärkeimmän tietonsa"

Kiellot yhdeltä luukulta, hetu vaihtoon, terveystietoja valvottava tiukemmin – tässä keinoja tietomurron uhrien auttamiseksi ja vastaavien rikosten estämiseksi

Robert Sundman: Tietomurron jälkeen poliitikoilta odotetaan enemmän kuin some-tsemppausta

Suosittelemme