Hyppää sisältöön

Arktisten merialueiden pitäisi parhaillaan peittyä jäällä – kasvu ennätyksellisen hidasta

Arktinen merijää suli tänä kesänä mittaushistorian toiseksi pienimpään kokoonsa.

Jäätikköjen sulamisella on suora vaikutus merenpinnan tasoon, mutta arktisen merijään sulaminen ei vaikuta siihen. Kuva: Juha Kivioja / Yle

Arktisen alueen merijään pitäisi nyt kasvaa nopeasti, mutta tänä vuonna kasvu on ollut ennätyshidasta, paikoin jopa lähes olematonta, kertoo Severe Weather Europe (siirryt toiseen palveluun) -sivusto.

Napajäiden sulaminen ja uudelleenjäätyminen on normaali, vuosittainen ilmiö Pohjoisella jäämerellä.

Yleensä sulamiskausi alkaa maaliskuussa ja jää supistuu syyskuulle saakka. Lokakuussa jääpeite alkaa jälleen kasvattaa massaansa.

Arktinen merijää suli tänä kesänä mittaushistorian toiseksi pienimpään kokoonsa. Ainoastaan vuonna 2012 jääalue pieneni enemmän.

Jääpeite ei tänä vuonna myöskään ole laajennut yhtä nopeasti kuin aiemmin. Lokakuussa ei ole mitattu yhtä niukkaa jääpeitettä yli 41 vuoteen, kirjoittaa Severe Weather Europe -sivusto.

Kuva: Harri Vähäkangas / Yle

Muutos ollut nopea

Arkisen alueen merijäiden muutos on erittäin dramaattinen ja nopea, kuvailee tutkimusprofessori Timo Vihma Ilmatieteen laitokselta.

– Viimeisen 40 vuoden aikana arktinen merijää on menettänyt jo pyöreästi noin 70 prosenttia massastaan, Vihma kertoo.

Yhdysvaltojen sää- ja valtamerentutkimusorganisaatio NOAA:n julkaisemassa tviitissä näkyy jään määrä syyskuussa.

Napa-alueiden lumen ja jään sulaessa napaseutujen kyky heijastaa auringon säteilyä takaisin avaruuteen vähenee. Pakkaslumen peittämä jää heijastaa avaruuteen valtaosan säteilystä, mutta tumma avomeri vain alle kymmenen prosenttia, kertoo Ilmatieteen laitos.

Samalla avomerestä vapautuu ilmakehään lämpöä ja kosteutta.

Pohjoisen napajään vaihtelu vuosina 1979–2019

Napajään pinta-ala 15.9. 1979–2020 (materiaalista puuttuvat vuodet 1981, 1983 ja 1984). Valkoinen rajaviiva kuvassa, on vuoden 1979 jääpeitteen laajuus. Kuva: Kuva: Stina Tuominen/Yle, Lähde: Copernicus/ECMWF

Jäämerta ympäröivät alueet kylmenevät

Merijään sulaminen ei nosta merenpinnan korkeutta, mutta se voi Vihman mukaan voimistaa tai heikentää vallitsevia säätiloja.

– Jos meillä on esimerkiksi Skandinavian ylle syntymässä talvinen korkeapaine, niin Arktiksen lämpeneminen voi tehdä siitä voimakkaamman tai pitkäkestoisemman, Vihma sanoo.

Vihma muistuttaa, että ilmiössä on kyse hyvin monimutkaisesta asiasta, jossa on useita vaikuttavia tekijöitä. Esimerkiksi samalla kun Arktis lämpenee, kasvihuoneilmiö lämmittää koko ilmakehää.

– Eli sen perusteella, että meillä on lämmintä pohjoisen jäämeren yllä syksyllä, ei vielä voi ennustaa ensi talven säätä, Vihma sanoo.

Kansainvälinen tutkimusalus Polarstern arktisella alueella lähellä Pohjoisnapaa. Arkistokuva vuodelta 2015 Kuva: Alfred Wegener / Institute of Polar and Marine Research / EPA

Hänen mukaan Suomen säähän vaikuttaa voimallisemmin erityisesti pohjoisella Atlantilla tapahtuva ilmanpaineen vaihtelu.

Arktiksen lämpeneminen vaikuttaa ilmavirtauksiin, erityisesti korkealla 5–10 kilometrin korkeudella kulkeviin voimakkaisiin suihkuvirtauksiin.

– Koska Arktis lämpenee voimakkaammin kuin eteläiset alueet, ilmiö pyrkii hidastamaan suihkuvirtausta ja tekemään siitä aaltoilevamman, Vihma sanoo.

Tämä puolestaan suosii alailmakehässä pohjoisen ja etelän välillä kulkevia tuulia ja heikentää vallitsevia länsituulia.

Vihman mukaan niin sanotun ”ilmastonmuutoksen arktisen amplifikaation” uskotaan suosivan säätilanteita, joissa Jäämeren alue on lämmin ja sitä ympäröivät mantereet ovat kylmiä.

– Ennen kaikkea Siperia, mutta osin myös Pohjois-Amerikka voi olla kylmempi talvella tämän takia. Toisaalta kasvihuoneilmiön vaikutuksesta kylmätkin säätilanteet ovat nykyään selvästi lämpimämpiä kuin ennen, Vihma sanoo.

Juttua muutettu: 30.10. klo 8.06: Täsmennetty otsikkoa, jossa luki aiemmin Arktinen meri.

Lue myös:

Katso animaatiosta, miten Arktis sulaa – Mitä tapahtuu hauraalle eliöstölle ja pohjoisen ilmastolle?

Arktisen alueen maastopalot rikkovat ennätyksiä – hiilidioksidia on päässyt tänä vuonna ilmakehään enemmän kuin koskaan aiemmin

Tutkimus: Grönlannin jäätikön sulaminen jatkuu, vaikka ilmasto viilenisi – lumisade ei enää korvaa menetettyä jäämassaa

Suosittelemme sinulle