Hyppää sisältöön

Suomen viimeisille järvilohille avautuu vaellusreitti 15 vuoden taiston jälkeen – ponnistelut Hiitolanjoen vapauttamiseksi toivat valtakunnallisen palkinnon

Hiitolanjoen palauttaminen lohikalojen vaellusreitiksi on Suomen ympäristökeskuksen mukaan rohkea ja ainutlaatuinen teko.

Ensimmäiseksi Hiitolanjoella puretaan Kangaskosken voimalaitoksen pato. Kuva: Kari Kosonen/Yle

Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiön ponnistukset Suomesta Venäjän puolelle Laatokkaan laskevan Hiitolanjoen vapauttamiseksi ovat saaneet valtakunnallista huomiota.

Suomen ympäristökeskus Syke on palkinnut virkistysaluesäätiön Vuoden vesistökunnostajana.

Hiitolanjoen jo vuonna 2004 alkanut hanke on Syken mukaan rohkea ja ainutlaatuinen.

Hankkeen ansiosta Etelä-Karjalassa Rautjärvellä virtaavasta Hiitolanjoesta puretaan lähivuosina kolme patoa, minkä jälkeen Hiitolanjoki vapautuu vaelluskalojen kulkureitiksi ja lisääntymisalueeksi.

Hiitolanjoessa elää Suomen viimeinen alkuperäinen ja täysin luonnonvarainen järvilohikanta, jonka asema vakiintuu Hiitolanjoen avaamisen ansiosta.

Jasper Pääkkönen kävi kokeilemassa kalaonneaan Hiitolanjoessa keväällä 2019. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Yhteistyötä joen vapauttamiseksi on tehty Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiön toiminnanjohtaja Hanna Ollikaisen johdolla erittäin laajasti. Tiiviisti mukana ovat olleet muun muassa Etelä-Karjalan maakuntaliitto ja Rautjärven kunta.

Hiitolanjoen vedet virtaavat vapaana vuonna 2023 latvavesiltä Laatokalle asti.

Sitä ennen puretaan padot Kangaskoskesta vuonna 2021, Lahnasenkoskesta vuonna 2022 ja Ritakoskesta vuonna 2023.

Vääntö patojen purkamisesta kesti vuosia.

Hiitolanjoen vapauttamisen kokonaiskustannukset ovat hieman yli 3 miljoonaa euroa. Summa sisältää voimalakaupat sekä patojen purkamisesta ja koskien ennallistamisesta syntyvät kulut.

Rahankeruun loppuvaiheessa mukaan mukaan tuli myös näyttelijä Jasper Pääkkönen, joka lahjoitti itse rahaa ja sai myös kaverinsa osallistumaan.

Korjaus 29.10.2020 kello 11.53: Artikkelissa mainittiin ensin, että patojen ostaminen maksoi yli 3 miljoonaa euroa. Summa pitää kuitenkin sisällään myös patojen purkamisesta ja koskien ennallistamisesta syntyvät kulut.

Suosittelemme sinulle