Hyppää sisältöön

Nuoret ovat herkkänahkaisia, sanoo Trumpia äänestävä 18-vuotias Jordan – Arizonan uusi sukupolvi elää ahtaissa mutta toiveikkaissa kuplissaan

Bidenista tulisi välivaiheen presidentti, ja sen jälkeen pantaisiin tuulemaan, uskoo 22-vuotias Jasminé.

Jordan Conradson kotona.
Jordan Conradson myy Trump-fanituotteita, kuten patruunan muotoisia termospulloja. Kuva: Johanna Juntunen
Sara Rigatelli,
Johanna Juntunen

– Tämä Trump girl -paita on naisten suosikki, Jordan Conradson esittelee Trump-kamaa autonsa takakontista.

Hän on 18-vuotias mutta jo vannoutunut republikaani. Kun hän valmistui lukiosta, veli ehdotti, että he ryhtyisivät tienaamaan Trumpin fanituotteilla. Viime vuonna veljekset kiersivät ympäri maata ja myivät tavaroitaan presidentti Donald Trumpin yleisötilaisuuksissa.

– Rakastan tehdä bisnestä. Olen kuin Trump, liikkeellä 24/7! Conradson hymyilee.

Trumpin kausi on ollut Conradsonin mielestä kukoistava.

– Vähemmän veroja ja enemmän rahaa meidän kaikkien taskuissa. Vanhempani ovat ehdottomasti olleet tyytyväisempiä Trumpiin kuin Obamaan, Conradson kertoo.

Hän tulee konservatiivisesta, korealais–amerikkalaisesta perheestä.

Conradson ihailee presidenttiä, koska tämä puolustaa amerikkalaisia, sanoo mitä haluaa ja "jätti luksuselämänsä auttaakseen amerikkalaisia palkatta".

Joe Biden? No, hän on nukahtamaisillaan.

KUvassa on Phoenixin kaupunki Arizonassa.
Arizonan Phoenixissa, perinteisessä republikaanien linnakkeessa, kisa demokraattien kanssa on tiukentunut. Muutoksen moottori ovat nuoret. Kuva: Sean Pavone / AOP

Ikäistensä joukossa Jordan Conradson on vähemmistössä: vain noin joka neljäs 18–23-vuotias kannattaa kyselyiden (siirryt toiseen palveluun) mukaan Trumpia. Selvä enemmistö (siirryt toiseen palveluun) Z-sukupolvesta, eli vuoden 1996 jälkeen syntyneistä, on kallellaan vasemmalle.

Arizonassa tilanne on tosin tasaisempi. Osavaltion kaikista äänestäjistä noin kolmannes on republikaaneja, kolmannes demokraatteja ja kolmannes riippumattomia.

Biden on vanha mutta yrittää parhaansa

Jasminé Lockhart, 22, on tullut lounastauolle vegaaniravintolaan demokraattien Phoenixin-puoluetoimistolta. Hän on viikannut aamun Vote!-paitoja ja imee nyt pillillä kylmäuutettua kahvia mantelimaidolla.

Jasmine Lockhart avaa oven demokraattien vaalitoimistoon.
Jasminé Lockhartia ajaa voimakas Trump-vastaisuus, kuten suurinta osaa ikäisistään. Mutta ei hän ole monen nuoren tapaan vaikuttunut Joe Bidenistakaan. Kuva: Johanna Juntunen

Lockhart on demokraattipuolueen vapaaehtoinen, koska haluaa muuttaa Yhdysvaltoja – perustuksia myöten.

Monen parikymppisen tavoin Lockhart ei tunne erityisemmin vetoa kummankaan Yhdysvaltojen pääpuolueen nykymenoon. Mutta demokraatit on selvä valinta, jos haluaa edes etäisesti haaveilla julkisesti rahoitetusta terveydenhuollosta, ilmaisesta korkeakoulutuksesta tai kunnianhimoisemmasta ilmastopolitiikasta, kuten Lockhart tekee.

Joe Biden on liian vanha, siitä ei pääse mihinkään, hän sanoo. Mutta ainakaan Biden ei ole Trump.

– Jos Trump olisi johtajana vaikka pikaruokaketju Taco Bellissa, hänet erotettaisiin heti! Ei se ole mitään rakettitiedettä, Jasminé Lockhart parahtaa.

Onneksi Bidenin rinnalla on edes Kamala Harris, johon Lockhart samastuu.

– Olen kyllästynyt siihen, että nainen ei voi muka johtaa. Valkoiset ukot tekevät päätökset meidän kaikkien puolesta, Lockhart sanoo.

– Biden yrittää kyllä parhaansa.

Joe Biden ja Kamala Harris keskustelivat Houstonissa Texasissa 12. syyskuuta 2019 demokraattien presidenttiehdokkaiden väittelyn jälkeen. Tuolloin Harris kampanjoi vielä oman ehdokkuutensa puolesta.
Lockhart olisi halunnut presidentiksi Kamala Harrisin, värillisen naisen Kaliforniasta. Harrisista tuli Bidenin varapresidenttiehdokas. Kuva: Robyn Beck / AFP

"Sukupolveni on liian herkkänahkainen"

Jordan Conradsonin mielestä Z-sukupolvesta on tullut liian herkkänahkainen. Mitään ei saisi sanoa eikä varsinkaan kyseenalaistaa valtavirtaa.

– C’mon, kasvakaa aikuisiksi, hän sanoo.

Hän haluaisi iskostaa ikäisiinsä lisää henkilökohtaista vastuuta, johtajuutta ja työmoraalia. Lapsia pitäisi kasvattaa taas uskonnollisten arvojen mukaan, hän sanoo.

Muutoin yhteiskuntaa ei tarvitse sen kummemmin muuttaa, Conradson ajattelee. Niin kauan kuin verot pidetään alhaalla ja vapauksista ja perustuslaista pidetään kiinni, asiat ovat hyvin.

Jordan Conradson vaaliväittelyn jälkeen.
Jordan Conradson valmistautui Trumpin ja Biden vaaliväittelyyn meksikolaisravintolassa. Kuva: Johanna Juntunen

Usein hän näkee somessa postauksia, jotka tuntuvat absurdeilta – esimerkiksi ne, joissa haikaillaan sosialismia Yhdysvaltoihin.

– Mutta sitten olen että hei, me asutaan Amerikassa ja voidaan ajatella mitä halutaan!

Hän toivoo nuorten näkevän, että meneillään on kaikenlaista outoa, kuten korona.

– Miksi kaikki tämä tapahtui ja meni niin pitkälle? Tiedän faktat, virus vaarantaa ihmisten immuunijärjestelmän, mutta olisimme voineet hoitaa sen ilman paniikkia, Conradson sanoo.

Jasmine Lockhart.
Trumpin uudelleenvalinta olisi kova isku edistysmielisille Z-nuorille. Kuva: Johanna Juntunen

Elämä Bidenin jälkeen?

USA:n muutos käynnistyy nuorten ja naisten johdolla, Jasminé Lockhart uskoo. Hän panee toivonsa vuonna 2024 valittavaan presidenttiin.

– En usko, että Bidenin kaudella saataisiin vielä puskettua paljon muutoksia. Hänen aikansa menisi jälkien korjailuun.

Viimeistään seuraava presidentti voisi Lockhartin mielestä panna tuulemaan: tasa-arvoisemmat koulut, reilumpi oikeusjärjestelmä ja eroon elinikäisistä opintolainoista.

Jos tätä kutsutaan sosialismiksi, sitten kutsutaan, Lockhart ajattelee. Hän tietää, että monet amerikkalaiset sekoittavat sosiaaliset uudistukset kommunismiin, autoritaariseen valtion kontrolliin.

Jasmine Lockhart ja Arizonan osavaltiosenaattori Tony Navarrette toimistossa.
Lockhart työskentelee Arizonan osavaltion senaatissa istuvan Tom Navarretten uudelleenvalinnan puolesta. Samaan aikaan presidentinvaalin kanssa pidetään monet paikallisvaalit. Kuva: Johanna Juntunen

Hän ei ole ajatuksineen yksin: peräti 70 prosenttia (siirryt toiseen palveluun) Z-sukupolven edustajista kannattaa valtion vahvempaa roolia yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisussa.

Siksi, jos Trump voittaa, se on iso isku kärsimättömille nuorille, joista yhä useampi kuuluu Jasminé Lockhartin tavoin etniseen tai rodulliseen vähemmistöön.

Lockhart itse haaveilee diplomaatin urasta. Hän opiskelee valtio-oppia Arizonan valtionyliopistossa ja haluaa jatko-opiskelemaan ulkomaille. Tavoitteena olisi nousta ulkoministeriksi.

– Mieluummin tähtään korkealle ja epäonnistun kuin tähtään alas ja onnistun, hän sanoo.

Hän tietää, mistä puhuu, koska on seurannut yksinhuoltajaäitinsä tietä kodittomuudesta Aretha Franklin -kiertueen laulajatähdeksi. Lapsena Lockhart asui autossa yhdessä äidin ja veljen kanssa. Nyt he jakavat huoneen kolmiossa, jonka toisessa huoneessa asuu isoäiti.

Jasmine Lockhart lounastauolla.
Jasminé Lockhart piti lounastauon vegaaniravintolassa Phoenixissa. Kuva: Johanna Juntunen

Republikaaninuorelle näkymät ovat rajattomat

Jordan Conradson asuu omistusasunnossa Phoenixin eteläosissa. Isä auttoi ostamaan kämpän aidatulta alueelta, jota Conradson kutsuu "getoksi".

Sekä hänen isänsä että äitinsä ovat kiinteistövälittäjiä. Myös Conradson on hankkinut itselleen luvan toimia kiinteistövälittäjänä.

Conradson sanoo olevansa kaveriporukassaan poikkeus, koska hän ei mennyt lukion jälkeen yliopistoon vaan töihin.

Collegeen hän aikoo sitten kun tietää mitä haluaisi opiskella.

Tällä hetkellä 18-vuotias tekee vapaaehtoistyötä paikallisten republikaanien riveissä.

Jordan Conradson ja Danny Romero lähdössä kiertämään ovelta ovelle.
Jordan Conradson tutkii äänestäjädatasta, kenen ovelle kannattaa mennä koputtamaan. Hän kampanjoi Phoenixissa pormestariehdokas Merissa Hamiltonin puolesta. Kuva: Johanna Juntunen

Vaalien jälkeen hän haluaisi jäädä mukaan politiikkaan. Hän uskoo sukupolvellaan olevan rajattomat mahdollisuudet nousta valtaan.

– Me olemme maailman tulevia johtajia, Conradson sanoo.

Kuten Jasminé Lockhart, hän odottaa maan menevän perikatoon, jos toinen kuin oma ehdokas valitaan presidentiksi.

Jordan Conradsonin henkilökohtaisena haaveena on elää onnellinen elämä, saada perhe ja tienata tarpeeksi perheen ja omien tarpeiden täyttämiseksi.

– Haluan kasvattaa kunnon lapsia. Pitää varmaan ruveta myymään vähän taloja ja hankkimaan rahaa.

Katso video Jordan Conradsonista ja Jasminé Lockhartista:

Jordan Conradson uskoo republikaanien pormestariehdokkaan Merissa Hamiltonin voittoon.

Juttua muutettu 31.10. klo 20.17, korjattu Lockhartin oppiaine valtio-opiksi, aiemmin jutussa luki maininta poliittisista tieteistä.

Lue lisää:

Ylen selvitys: Tekeydyimme Instagramissa tavallisiksi amerikkalaisiksi äänestäjiksi – Näin he joutuivat vastakkainasettelua kylväviin somekupliin

Kumpi on pahempi, Trump vai sosialismi? Traumat ajavat latinoäänestäjiä eri suuntiin ja vaalitulos riippuu siitä, kenen teoria voittaa

Parturikampaaja Raschellen 29, ääni on arvokkaampi kuin monen muun – hänen kaltaisensa kultakimpaleäänestäjät voivat jopa ratkaista Yhdysvaltain vaalit

Mistä maailma puhuu -podcast: Haluavatko vain vanhat miehet presidenteiksi? Millenniaali selittää, miten nuoret käyttävät valtaa

Suosittelemme sinulle