Hyppää sisältöön

Markus Yläisen unelma toteutuu, vaikka satojen asuntojen rakentaminen Kalasatamassa lykkääntyy: "Herää kysymys, että milloin nämä muut tornit valmistuvat"

Rakennusyhtiö SRV:llä on haasteita rakentaa Kalasataman kahdeksan tornitaloa sovitussa aikataulussa.

Markus Yläinen tulevan kotinsa edustalla Helsingin Kalasatamassa. Kuva: Tero Valtanen / Yle

Helsinkiläisen Markus Yläisen unelma uudesta merenrantakodista toteutuu ensi syksynä, kun Helsingin Kalasatamassa sijaitsevan kauppakeskus Redin yhteyteen rakennettava toinen asuintornitalo valmistuu.

Sen rakentaminen alkoi viime keväänä ja sen pitäisi Yläisen mukaan valmistua sovitussa aikataulussa.

– Meillä on ihan hyvä tilanne, koska rakennus on jo harjakorkeudessa ja noin vuoden päästä olisi tarkoitus päästä muuttamaan.

Kalasataman tornitaloaluetta rakentavalla rakennusyhtiö SRV:llä on kuitenkin haasteita rakentaa kaikki Kalasataman kahdeksan tornitaloa sovitussa aikataulussa. Rakennusjätti on jo hakenut ja saanutkin Helsingin kaupungilta lisäaikaa.

Kalasataman keskuksen yksityisten osien kokonaisaikataulua muutetaan siten, että SRV toteuttaa koko rakennettavan kerrosalan valmiiksi vuoden 2027 loppuun mennessä. Aiemman suunnitelman mukaan lähes valmista piti olla vuoden 2024 lopussa.

SRV: Paljon on muuttunut kymmenessä vuodessa

SRV:n varatoimitusjohtaja Timo Nieminen muistuttaa, että sopimus alueen toteuttamisesta on solmittu vuonna 2011 eli melkein kymmenen vuotta sitten.

– Ja tämän jälkeen niin taloudessa kuin rakentamisessakin on tapahtunut paljon.

Niemisen mukaan esimerkiksi meneillään oleva koronapandemia vaikuttaa siihen, että aluetta koskevia suunnitelmia piti päivittää.

Yhtiö uskoo, että kiinnostus merenrannalla sijaitsevan Kalasataman asuntoihin ja toimitiloihin on vahva vastakin.

– Alue ja rakennuksista avautuva näkymä on aivan poikkeuksellisen upea, Nieminen toteaa.

"Korona-aikaiset puheet maallemuutosta eivät muuta isoa kuvaa"

Hän arvioi, että asuntojen kysyntä pääkaupunkiseudulla on varmasti vahvaa jatkossakin.

– Kaupungistuminen näyttää kiihtyvän entisestään ja korona-aikaiset puheet maallemuutosta eivät muuta kehityksen isoa kuvaa.

Rakentamisen lykkääminen on kuitenkin saanut tulevia asukkaita mietteliäiksi. Helsinkiläinen Markus Yläinen ei kuitenkaan sano olevansa huolissaan.

– Herää tietysti kysymys, että milloin nämä muut tornit sitten valmistuvat, Yläinen pohtii.

SRV:n tänään julkistamaa tulosta luonnehdittiin olosuhteisiin nähden hyväksi. Yhtiön tervehdyttämisohjelma näyttäisi tepsivän.

– Ihan suunnitelmiemme mukaisesti, Nieminen sanoo.

Helppoa ei rakentajilla kuitenkaan jatkossakaan ole, koska jo ensimmäisen tornin rakentaminen muodostui SRV:lle ennakoitua vaikeammaksi. Lisäksi pankitkin ovat nyt yleisesti ottaen kiristäneet rahahanojaan ja vakavaraisuusvaatimuksiaan.

Lue myös:

Robotti tuo ostokset kotiovelle ja vitsailee hissin kanssa: "En yletä painamaan nappia" – katso kuinka robottilähetti kulkee Helsingin Kalasatamassa

Suosittelemme sinulle