Hyppää sisältöön

Vauvan hengen Uudessakaarlepyyssä vaatineesta kolarista annettiin tuomio: 1970-luvulla syntyneelle miehelle 4 kuukautta ehdollista vankeutta

Onnettomuus tapahtui joulukuussa 2017. Syyttäjä ja syytetty ilmoittivat tyytymättömyytensä tuomioon.

Valtatie kahdeksalla maanantaiaamuna sattuneessa kolarissa menehtyi 10 kuukauden ikäinen lapsi.
Onnettomuuspaikka sijaitsi Monån risteyksen lähellä Uudenkaarlepyyn ja Oravaisten välillä. Kuva: Kjell Vikman / Yle
Ari Vihanta

Pohjanmaan käräjäoikeus on antanut tuomion kolme vuotta sitten tapahtuneesta pikkuvauvan hengen vaatineesta kolarista Uudessakaarlepyyssä.

Pohjanmaalla asuva, 1970-luvun alkupuolella syntynyt mies tuomittiin kuolemantuottamuksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta sekä kahdesta vammantuottamuksesta neljän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen kahden vuoden koeajalla.

Syyttäjä oli vaatinut miehelle tuomiota törkeästä kuolemantuottamuksesta ja törkeistä vammantuottamisista, mutta oikeus ei siis nähnyt tuomiossaan perustetta törkeille tekomuodoille.

Onnettomuus tapahtui joulukuussa 2017.

Talvioloissa kokematon kuljettaja kertoi arvioineensa ohitustilanteen väärin

Surmansa saanut 10-kuukautinen poikavauva oli syytetyn lapsi. Vauva oli autossa turvaistuimessa takapenkillä, mutta suositusten vastaisesti kasvot menosuuntaan. Myös lapsen äiti eli syytetyn vaimo oli kyydissä. Nainen loukkaantui kolarissa.

Mies oli lähtenyt valtatie kahdeksalla ohitukseen kieltoalueella ja törmännyt vastaan tulleeseen henkilöautoon. Tapahtumahetkellä oli pimeää ja liukasta. Mies myönsi syyttäjän teonkuvauksen oikeaksi, mutta vetosi siihen, että hän oli tehnyt arviointivirheen ohitustilanteessa.

Syytetty kertoi oikeudelle olleensa kokematon kuljettaja talviolosuhteissa, mies ei sanojensa mukaan havainnut keltaista sulkuviivaa ja arvioi vastaantulevan auton etäisyyden väärin.

Miehen ohjaama auto oli lähellä törmätä jo kolariauton edellä ajaneeseen autoon, mutta tämä onnistui väistämään pientareelle. Tämän jälkeen syytetyn auto lähti heittelehtimään ja törmäsi vastaantulevaan. Kolariautoihin törmäsi vielä kolmas auto.

Miehen kontolle määrättiin myös korvauksia vakuutusyhtiölle sekä oikeudenkäyntikorvauksia.

Sekä syyttäjä että syytetty ilmoittivat välittömästi tyytymättömyytensä tuomioon. Heillä on nyt kuukausi aikaa valituksen tekemiseen hovioikeuteen.

Suosittelemme sinulle