Hyppää sisältöön

Maskikaupoista tutut ongelmat iskevät nyt kertakäyttöhanskoihin: saatavuus surkeaa, hinnat moninkertaistuneet ja huijarit myyvät olemattomia hanskoja

Kertakäyttöisten suojakäsineiden saatavuuden ennakoidaan heikentyvän entisestään Suomessa loppuvuoden aikana.

Kertakäyttöisiä suojakäsineitä sairaalan potilashuoneessa.
Kertakäyttöisistä muovihanskoista on jo pulaa. Kuva: Tiina Jutila / Yle
Anna Ronkainen

Kertakäyttöisten suojakäsineiden saatavuus on tällä hetkellä huono.

Tilanteen ennakoidaan pahentuvan entisestään lähikuukausina.

– Tämä tulee iskemään todella pahasti loppuvuoden aikana ja ensi vuoden alussa, ennustaa suojavälineitä maahantuovan oululaisen Medkit Oy:n toimitusjohtaja Minna Åman-Toivio.

Useat maahantuojat ja toimittajat kertovat, että kertakäyttökäsineiden toimitusvaikeudet ovat ilmaantuneet kesän jälkeen.

– Tilanne on järkyttävän huono. Aiemmin toimittajat kysyivät, että miten monta lavaa laitetaan. Nyt ei ole mitään, tuskailee joensuulaisen Pesuainekauppa Kettusen yrittäjä Juha Kettunen.

Yritys toimittaa pesuaineita ja suojavälineitä muun muassa hoivakoteihin Pohjois-Karjalassa.

Kettusen mukaan kertakäyttöisten suojakäsineiden saatavuus heikkeni kesällä. Aiemmin keväällä pulaa oli suojamaskeista ja käsidesistä.

Kertakäyttöisiä suojahanskoja tarvitaan muun muassa terveydenhuollossa ja elintarviketeollisuudessa.

Åman-Toivion mukaan Suomen tilanne on tähän mennessä ollut kuitenkin parempi kuin monissa muissa maissa, joissa varastot ovat jo tyhjinä.

– Suomessa varautuminen on ollut hyvällä tasolla. Nyt kuitenkin varastot ovat loppuneet.

Huijarit myyvät olemattomia hanskoja

Uutena ilmiönä suojakäsinekaupoissa ovat huijarit, jotka myyvät olemattomia hanskoja. Kertakäyttökäsineisiin liittyvät huijaustapaukset ovat ilmaantuneet syksyn aikana.

– Monet ovat menettäneet isojakin rahoja hanskakaupoissa viime aikoina. Näin on käynyt myös meille, harmittelee suojavälineitä maahantuovan oululaisen MedKid Oy:n toimitusjohtaja Minna Åman-Toivio.

"Myydyt" yksiköt on myyty maailmalla jo useaan otteeseen. Tilatut ja ennakkomaksetut tuotteet eivät koskaan saavu perille.

Tämä on tarkoittanut maahantuojille ja toimittajille lisätyötä sen varmistamiseksi, että tilatut lähetykset ovat todellisia.

– Tämä vuosi jää ehdottomasti mieleen epänormaalina vuotena suojaustuotteiden kanssa, toteaa Åman-Toivio.

Minna Åman-Toivio varastossaan
Oululaisen Medkit Oy:n toimitusjohtaja Minna Åman-Toivion mukaan monissa naapurimaissa pula kertakäyttöhanskoista on jo erittäin paha. Kuva: Timo Nykyri / Yle

Kukaan ei pysty sanomaan, milloin saatavuus helpottaa

Maailmanlaajuisesti räjähtänyt kysyntä on nostanut hintoja roimasti ja vaikuttanut kertakäyttöhanskojen toimitusaikoihin.

Hinnat ovat moninkertaistuneet. Oululainen Minna Åman-Toivio kertoo, että yhdestä hanskapaketista on pyydetty verottomana jopa 22,50 euroa. Aiemmin hinta oli 2,50 euroa.

– Siitä ymmärtää, missä hintatasossa nyt liikutaan.

Turkulaisen Topsafen toimitusjohtaja Jari Heinosen mukaan tilanne on todella erikoinen. Hän kertoo toimineensa koko 2000-luvun käsineiden parissa ja aiemmin hinnat laskivat vuodesta toiseen aina tämän vuoden maaliskuuhun asti.

– Keväästä alkaen Kiinassa valmistettujen käsineiden hinnat ovat karkeasti arvioiden kolminkertaistuneet saatavuuden romahtaessa, kuvailee Heinonen.

Kertakäyttöiset vinyylikäsineet tulevat pääsääntöisesti Kiinasta ja nitriilistä valmistetut Lähi-idästä.

– Kukaan ei pysty sanomaan, että milloin tilanne helpottaa. Osa on sanonut, että voi mennä pitkälle ensi vuotta, jopa kesän jälkeen ennen kuin helpottaa, kertoo joensuulaisyrittäjä Juha Kettunen.

Heinonen kertoo, että pisimmät toimitusajat ovat olleet jopa 1–2 vuotta tilauksesta.

– Tänäänkin olen lähettänyt tarjouspyyntöä 2 500 rasialle käsineitä enkä usko, että tulen niitä järkevällä toimitusajalla saamaan.

– Meille on tullut kiinalaisia käsineitä ainoastaan saksalaisen tukkurimme kautta, joten olemme osittain väistäneet tätä ongelmaa, Heinonen toteaa.

Suojavarusteita päällä
Kertakäyttöisiä muovihanskoja käytetään ahkerasti sekä terveydenhuollossa ja hoiva-alalla että elintarviketeollisuudessa ja keittiöissä. Kuva: Pasi Takkunen / Yle

Pula näkyy jo esimerkiksi hoiva-alalla

Kertakäyttöisiä suojakäsineitä toimittavat tukkurit ja toimittajat ennakoivat vaikeuksia terveydenhuoltoon ja elintarviketeollisuuteen.

Osan mielestä ongelmia on jo.

– Joku hoitokoti jo sanoi, pitääkö näitä kohta ruveta jo pesemään, että riittäisi, kertoo joensuulaisyrittäjä Juha Kettunen.

Joensuulaisen hoivakoti Iltarauhan johtavan hoitajan Leena Alastalon mukaan pula kertakäyttökäsineistä näkyy jo jonkin verran hoivatyössä.

– Niitä joutuu haalimaan vähän sieltä täältä, kun tietyt koot ovat loppu. Myös hinnat ovat nousseet todella paljon, Alastalo kuvailee tilannetta.

Lue lisää:

Huoli koronaviruksesta näkyy apteekkien ja kauppojen hyllyillä: käsidesien ja hengityssuojainten myynti moninkertaistunut

Hengityssuojaimet ovat varkaille tuottoisa bisnes – käytettyjäkin yritetään kaupitella

Suomessa kaupitellaan nyt olemattomia hengityssuojaimia – Koronapandemia pitää rötöstelijätkin kotona, mutta nettirikolliset aktiivisina

Keskustele aiheesta 31.10.2020 klo 23 saakka.

Suosittelemme sinulle