Hyppää sisältöön

Britanniassa työväenpuolue on erottanut määräajaksi entisen johtajansa Corbynin – taustalla raportti, joka paljasti puolueen juutalaisvastaisen kulttuurin

Corbyn jätti tehtävänsä puolueen johdossa tämän vuoden huhtikuussa.

Työväenpuolueen entinen johtaja Jeremy Corbyn BBC:n väittelyssä marraskuussa 2019. Kuva: Jeff Overs / Epa

Britanniassa työväenpuolue on erottanut puolueesta määräajaksi entisen johtajansa Jeremy Corbynin.

Erottamisen taustalla on Britanniassa toimivan tasa-arvo- ja ihmisoikeuskomission (EHRC) selvitys, (siirryt toiseen palveluun)joka paljasti, että työväenpuolueessa tapahtui juutalaisvastaista häirintää ja syrjintää, kun Corbyn oli puolueen johdossa.

Lisäksi erotuspäätökseen ovat vaikuttaneet Corbynin raporttia seuranneet puheet, joiden mukaan juutalaisvastaisuuden laajuutta puolueen sisällä on "dramaattisesti liioiteltu".

Puolue päätyi erottamaan Corbynin, kun tämä kieltäytyi pyörtämästä puheitaan. Corbyn ei myöskään enää voi toimia työväenpuolueen edustajana parlamentissa.

Torstain uutistapahtumista kertoo uutistoimistojen ohella muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC. (siirryt toiseen palveluun)

Valituksia väitettiin "tekaistuksi"

Raportin mukaan puolueessa on Corbynin aikana estetty tutkimasta valituksia, joita on tehty puolueen sisällä vallinneeseen juutalaisvastaiseen kulttuuriin liittyen.

Lisäksi puolue on raportin mukaan vastuussa häirintätapauksista, joiden yhteydessä käytettiin juutalaisvastaisia kielikuvia. Tapauksista tehdyt valitukset luokiteltiin puolueen sisällä "tekaistuiksi", kertoo BBC.

Komission mukaan puolue on "anteeksiantamattomalla" toiminnallaan rikkonut yhdenvertaisuuslakeja.

Työväenpuolueen kulttuuria ryhdyttiin alun perin tutkimaan, kun julkisuuteen tuli useita epäilyjä puolueen juutalaisvastaisesta kulttuurista. Useampi työväenpuolueen juutalaistaustainen edustaja myös jätti puolueen Corbynin aikana.

Corbyn puolestaan jätti puoluejohtajan tehtävän huhtikuussa, jolloin puolueen luotsaajaksi nousi Keir Starmer.

Puoluetta nyt johtava Starmer on sanonut, että EHRC:n selvitys on puolueelle häpeällinen.

Starmer on luvannut toimeenpanna raportin suositukset "mahdollisimman pian uutena vuonna" ja muuttaa työväenpuolueen toimintakulttuuria.

Korjaus 29.10. klo 17.37: Corbyn on erotettu puolueesta määräajaksi, ei kokonaan.

Suosittelemme sinulle