Hyppää sisältöön

Tänään se tapahtuu: Apotti laajenee HUSin vaativimpiin sairaaloihin – Haartmanin päivystyksessä varauduttava jonoihin, syöpäpotilaiden ja lasten hoitoa supistetaan

Uudessa lastensairaalassa karsitaan kiireettömiä vastaanottoaikoja. Toiminta vähenee myös Syöpätautien klinikalla.

Helsingin seudun yliopistollinen keskussairaala
Tietojärjestelmäjätin laajentaminen viikonlopun aikana Meilahden sairaaloihin on kaikkea muuta kuin läpihuutojuttu. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle
Tero Valtanen

Asiakas- ja potilastietojärjestelmä Apotti laajenee jälleen, kun se viikonlopun aikana otetaan käyttöön myös Helsingin Meilahden sairaala-alueella.

Kyseessä on Apotti-hankkeen kolmas vaihe, jossa järjestelmälle tulee kertaheitolla noin 10 000 uutta käyttäjää.

Uuden lastensairaalan ylilääkärin Anne Wikströmin mukaan potilaiden ei tarvitse olla tietojärjestelmän sisäänajosta huolissaan, koska siihen on varauduttu huolellisesti. Henkilöstölle on annettu koulutus sen käyttöön.

– Koulutus on aloitettu jo hyvissä ajoin keväällä.

Tietojärjestelmäjätin laajentaminen viikonlopun aikana on kuitenkin kaikkea muuta kuin läpihuutojuttu.

Lastensairaalassa kiireettömiä vastaanottoaikoja on jouduttu sisäänajon vuoksi vähentämään ensi viikolla puoleen tavanomaisesta määrästä eli aikoja on noin 750 normaalia vähemmän. Lisäksi lastensairaalan leikkaustoimintaa supistetaan kolmanneksella.

Wikströmin mukaan seuraavalla viikolla käyntimääriä kuitenkin jälleen nostetaan ja neljässä viikossa toiminnan pitäisi olla ennallaan.

– Tietysti uuteen järjestelmään totuttelu tekee toiminnasta aluksi hieman hitaampaa.

Hänen mukaansa päivystyksessä on toistaiseksi ollut rauhallista ja hoitohenkilöstöä ja lääkärien määrää on lisätty.

HUSin Syöpäkeskuksen toimintakin supistuu väliaikaisesti

HUSin Syöpäkeskuksen johtavan ylilääkärin Johanna Mattsonin mukaan Syöpäkeskuksessakin toiminta vähenee ensi viikolla noin puolella. Hänen mukaansa yksi lääkäri hoitaa ensi viikolla virka-aikanaan puolet tavanomaista vähemmän potilaita.

Mattsonin mukaan tätä pyritään korvaamaan iltavastaanottoajoilla ja kiireelliseen hoitoon pääsee edelleen heti.

Sekä Uudessa lastensairaalassa että Syöpäkeskuksessa pyritään kaikin toimenpitein siihen, että potilaiden ei tarvitsisi olla huolissaan. Henkilöstön määrää on eri yksiköissä lisätty Apotin sisäänajon vuoksi.

Mattsonin mielestä uusi järjestelmä tarvitaan.

– Tarvitsemme uuden järjestelmän ihan käytännön työn ja syöpätutkimuksen edistämiseen.

Arvioiden mukaan uuden tietojärjestelmän sisäänajo kestää kaikkiaan 1–3 viikkoa, jolloin normaalia potilasmäärää ei välttämättä pystytä hoitamaan.

Haartmanin päivystyspoliklinikalla voi olla pidempiä odotusaikoja

Haartmanin sairaalan päivystyspoliklinikalla Apotin käyttöönottoon on valmistauduttu lisäämällä päivystävien lääkäreiden määrää sisätautien, kirurgian ja neurologian erikoisaloilla koko marraskuun ajaksi. Lisäksi sairaanhoitajien määrää on lisätty viikonlopuksi.

Ylilääkäri Timo Suonsyrjän mukaan potilaat voivat hakeutua hoitoon normaalisti, mutta odotusajat saattavat olla hiukan tavallista pidempiä. Kuten normaalistikin, ennen päivystyspoliklinikalle hakeutumista on soitettava Päivystysavun maksuttomaan numeroon 116 117.

Haartmanissa on myös uuden järjestelmän käyttöönoton helpottamiseksi useita Apotti-tukihenkilöitä.

Potilasliitto kritisoi vastaanottoaikojen supistamista

Suomen Potilasliitto arvostelee vastaanottoaikojen supistamista. Järjestön mukaan uudistuksella ei saisi olla vaikutusta potilaiden hoitoonpääsyyn tai yksiköiden toimintaan.

Potilasliiton puheenjohtaja Paavo Koistinen sanoo, että asiantuntija- ja henkilöstöresurssien olisi oltava riittävät koko uudistuksen sisäänajon ajan.

– Potilasturvallisuudesta on kaikissa käänteissä huolehdittava tinkimättömästi.

Koistinen kertoo, että Apotin käyttöönottoon liittyviä huolestuneita yhteydenottoja on tullut.

Asiakas- ja potilastietojärjestelmä Apotilla oli jo ennen lauantaista laajentamista lähes 20 000 käyttäjää.

Se on ollut käytössä Peijaksen, Hyvinkään, Lohjan, Jorvin, Porvoon, Raaseporin, HYKSin Naistentautien ja synnytysten sekä psykiatrian yksiköissä ja valtaosassa Vantaan sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköistä.

Ensimmäisenä Apotti otettiin käyttöön Peijaksen sairaalassa Vantaalla syksyllä 2018.

Voit keskustella aiheesta sunnuntaihin 1. marraskuuta 2020 asti.

Lue myös:

Nettisivustolla kysytään tietojärjestelmästä kokemuksia nimettömänä, lääkärit haukkuivat lyttyyn – Toimitusjohtaja: Apotin ongelmat ovat tiedossa (28.2.2020)

Uusi potilastietojärjestelmä Apotti laajeni moneen uuteen sairaalaan Uudellamaalla – HUS: "Teknisiä ongelmia on ollut, mutta ne on ratkottu" (1.2.2020)

Mammuttijärjestelmä Apotti otettiin ongelmitta käyttöön Peijaksen sairaalassa Vantaalla – kokosimme viisi väitettä 330 miljoonaa euroa maksaneesta hankkeesta (11.11.2018)

Suosittelemme sinulle