Hyppää sisältöön

Pikkujoulukausi alkamassa, mutta ravintoloiden tärkein sesonki on vaarassa jäädä vaisuksi

Ravintolat olisivat halunneet rauhallisen koronatilanteen tuovan helpotuksia rajoituksiin.

Olutravintola Kukko
Pikkujoulukausi jäänee tänä vuonna hiljaiseksi. Kuva: Antti Ullakko / Yle
Kimmo Hiltula

Torstaina kerrotut, marraskuun alussa voimaan tulevat ravitsemusliikkeitä koskevat linjaukset olivat useiden Lapin ravintoloiden kannalta enimmäkseen pettymys. Aukiolorajoituksiin ei annettu helpotusta niilläkään paikkakunnilla, joissa koronatilanne on rauhallinen.

Pelkona on, että monelle ravintolalle vuoden tärkein sesonki, pikkujoulukausi jää vaisuksi. Kemiläisen Merihovin ravintolatoimenjohtaja Heli Eilittä myöntää, että tilanne kauhistuttaa.

– Tuntuu, että pikkujouluja ei nyt uskalleta järjestää. Me teemme kyllä kaikkemme sen eteen, että ravintolaan olisi turvallista tulla ja täällä olla, sanoo Eilittä.

Hotelli Merihovin ravintolatoimenjohtaja Heli Eilettä
Merihovin ravintolatoimenjohtaja Heli EiIittä. Kuva: Antti Ullakko / Yle

Hänen johtamissaan ravintoloissa, Merihovissa ja Ankkurissa huolehtiminen tarkoittaa käytännössä muun muassa käsidesiä, vähempiä asiakaspaikkoja ja hengityssuojaimiin pukeutuvaa henkilökuntaa.

Mahdolliseen pikkujoulusesongin alkuun valmistautuminen sujuu järjestelyiden osaltakin poikkeuksellisella tavalla. Esimerkiksi raaka-ainahankinnat jätetään viimeiseen mahdolliseen hetkeen samoin kuin työvuorolistojen laatiminen.

– Henkilökunta on ollut todella joustava, kiittelee Eilittä.

Korona-aikana Eilitän luotsaamat paikat ovat toimineet lähes yksinomaan lounas- ja ruokaravintoloina, normaalisti ohjelmaan kuuluvat esiintyjät ovat lähinnä loistaneet poissaolollaan.

Remonttia tauon aikana

Kemissä ravintolat ovat joutuneet lopettamaan alkoholin myynnin puolen yön aikaan. Rajoitusten johdosta yöravintola Corner Inn päätti olla lokakuun suljettuna.

– Laskimme, ettei noilla rajoituksilla ollut taloudellisesti järkevää pitää ravintolaa auki, kertoo Corner Innin ravintolapäällikkö Janne Niemelä.

Yökerho Corner Innin ravintolapäällikkö Janne Niemelä
Corner Innin ravintolapäällikkö Janne Niemelä. Kuva: Antti Ullakko / Yle

Tulevaisuuden uskoon ei väliaikainen sulkeminen vaikuttanut, vaan tauon aikana ravintolassa päätettiin tehdä remontti. Niemelän mukaan tilojen kuntoon laittaminen vie noin viikon verran. Saman verran on annettava lomautettuna olevalle henkilökunnalle aikaa palata töihin.

Vielä torstaina Niemelä ei uskaltaunut arvioimaan uudelleen avaamisen ajankohtaa.

MaRa: Maakunnan sisäinen tarkastelu tarpeen

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry pettyi valtioneuvoston linjaukseen. Se esitti, että Kemissä ja muilla koronan perusvaiheessa olevilla paikkakunnilla myös yöravintolat saisivat anniskella tuntia pidempään eli kello yhteen saakka.

Mies oluen kanssa olutravintolan pöydässä
Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry olisi halunnut, että rajoitustoimista olisi päätetty kuntakohtaisesti, ei maakunnittain. Kuva: Antti Ullakko / Yle

– Näillä tunnin lisäajoilla olisi ollut erittäin suuri merkitys pikkujoulukauteen valmistautuville ravintoloille, mutta niillä ei olisi ollut käytännössä merkitystä koronaviruksen leviämisen kannalta, toteaa MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi tiedotteessa.

Edunvalvontajärjestö olisi toivonut, että rajoitustoimista olisi päätetty maakuntien sisällä eri tavalla.

– Jos osassa kunnista rajoitustoimet eivät ole välttämättömiä, sellaisissa kunnissa olevat ravintolat tulee vapauttaa kaikista rajoituksista, toteaa Lappi.

Sunnuntaina voimaan tulevat rajoitukset ulottuvat joulukuun puoleenväliin asti.

Lue tuoreimmat tiedot Lapin koronatilanteesta tästä artikkelista.

Suosittelemme sinulle