Hyppää sisältöön

Koulukana Töyhtö Kananen

Rengossa asuvan opettajan Mari Orkolan perjantaiaamuinen töihin lähtö ei ole aivan tavanomainen. Sen sijaan, että hän nappaisi mukaansa vain työlaukun, ottaa hän myös kanan.

Töyhtö on nyt nelivuotias. Se alkoi kiertää koulussa melkein heti muutettuaan Orkolan luo.

Joka aamu Orkolan mennessä entiseen saunarakennukseen rakennettuun kanalaan joukkoon liittyy myös viisivuotias Elli-vuohi.

Elli alkaa heti kiukutella, jos ei pääse mukaan. Se seuraa minua joka paikkaan.

Mari Orkola

Töyhtö saa kunnian kulkea parinkymmenen kilometrin työmatkan Hämeenlinnan Seminaarin koululle Orkolan sylissä. Myös Elli-vuohi olisi halukas lähtemään mukaan.

Koulukana on oppilaille tärkeä. Orkola opettaa yhteisopettajuusluokkaa yhdessä Laura Aromaan kanssa.

Töyhtö edustaa pehmeitä arvoja, kuten lapsetkin luonnostaan edustavat. Empatiaa, välittämistä, huolenpitämistä, luottamusta. Töyhtö palkitsee rauhallisen käsittelijän vaikkapa nukahtamalla syliin.

Olen huomannut sen rauhoittavan ja antavan luottamuksellisen olon. Töyhtö ei tykkää melusta, mikä saa lapset hyssyttelemään toisilleen, että “hiljempaa, Töyhtö pelkää”.

Mari Orkola

Tänään Töyhtön työjärjestyksessä on läksyntarkistusta sekä oppilaiden lukemien kettu-tekstien kuuntelua.

Kana seuraa nokka kovana tehtävien tekoa.

Vaikka kaikki eivät olleetkaan tehneet läksyjä, Töyhtö pysyy rauhallisena, eikä määrää ketään jälki-istuntoon.

Eläinten avulla luokka voi käsitellä myös hankalia asioita kuten kiusaamista, nokkimisjärjestystä eli kuka on luokan kingi sekä kaveruutta ja yhdessä toimimista. Töyhtökin on kanakiusattu.

Osa lapsista ei ole koskaan aiemmin nähnyt kanaa. Oppilailla riittää paljon kysymyksiä kanojen elämästä.

Jos Töyhtö taas räpiköi, niin huudan!

Mirko Ollikainen

Töyhtö varmaan pelkää, kun sille luetaan tekstiä ketusta.

Aada Karhu

Aluksi Noe Matara-ahoa jännitti Töyhtöön tutustuminen. Matara-ahoa mietitytti muun muassa, milloin Töyhtö munii ja osaako se leikkiä legoilla.

Töyhtölle oli tosi kiva jutella ja pitää sitä sylissä. Se on niin pehmeä. Tosin vähän pelottaa, jos Töyhtö tekee siivillään sitä heiluttelua.

Noe Matara-aho

Kun Töyhtö alkaa vaikuttaa levottomalta, se todennäköisesti haluaa vetäytyä rauhassa munimaan. Luokassa arvotaan, kuka saa viedä munan tällä kertaa kotiin.

Töyhtön muna pakataan erityiseen rasiaan, jossa on mikrofonin tuulisuoja suojaamassa munaa kotimatkalla.

Mari Orkola

Töyhtö saattaa elää yli 10-vuotiaaksi. Kana voi tuoda iloa vielä monta vuotta koulun henkilökunnan ja oppilaiden arkeen.

Tekijät

Dani Branthin