Hyppää sisältöön

Jukka Jaloselta hurja ennustus suomalaisten kiekkovalmentajien tulevaisuudesta NHL:ssä – "Veikkaan, että joku kolmikosta Manner-Pennanen-Ahokas"

Maajoukkueen päävalmentaja Jukka Jalonen pääsee pitkästä aikaa tositoimiin Helsingin EHT-turnauksessa.

Finlands bytesbänk firar.
Kuva: Martin Divisek / EPA-EFE / All Over Press
Jussi Saarinen

Suomen jääkiekkomaajoukkueen edellisistä kansainvälisistä otteluista on ehtinyt vierähtää jo kahdeksan kuukautta, mutta alkaneella viikolla suomalaispelaajat saavat vetää jo Leijona-paidan päälleen Helsingissä. Marraskuun EHT-turnauksen taustalla korostuvat poikkeusolosuhteet ja sitä myötä myös jatkuva huoli kiekkokauden 2020–2021 kunniakkaasta läpiviemisestä maaliin saakka.

– Tottakai tiedostan, että mitä tahansa negatiivista voi tapahtua vaikka jo huomenna. Joku turnaus saattaa jäädä pelaamatta, joku sarja voi jäädä pelaamatta tai joku seura joutuu jättämään vaikkapa SM-liigan, Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen pohtii Yle Urheilun haastattelussa.

Poikkeusolojen liialliselle miettimiselle Jalonen ei halua jättää yhtään sijaa.

– Niin kauan tehdään omia hommia, kun jääkiekkotoiminta rullaa. Ei tämä tilanne ole vienyt minulta yöunia. Ehkä se koskee enemmänkin seuravalmentajia omassa työssään. Myötätuntoni on heidän puolellaan, jotta liigat voitaisiin viedä loppuun, hän sanoo.

– Jos Suomessa ei pelata liigaa, niin mitään maajoukkuepelejäkään eikä turnauksiakaan silloin ole.

Jukka Jalonen ja Leijonien GM Jere Lehtinen olivat viime maaliskuussa Pohjois-Amerikassa pelaajien tarkkailumatkalla, kun NHL-kautta alettiin laittaa nopeasti kiinni. Suomeen paluun jälkeen iski päävalmentajaan tyhjiö, kun kaikki valmennustyö meni jäihin pitkäksi aikaa.

– Rehellisesti sanottuna en jaksanut silloin keväällä miettiä juurikaan jääkiekkoa, liittyi se sitten valmennustapaan tai johtamisen tapaan. Tiesin, että seuraavan kerran maajoukkuekiekkoa pelataan marraskuussa. Ei minulla ollut silloin energiaa alkaa kehittämään itseäni, Jalonen muistelee.

Elokuussa päävalmentaja alkoi aktivoitua muiden kiekkoammattilaisten tavoin ja nyt ollaan jo ensimmäisen maajoukkuetapahtuman äärellä.

– Nyt on draivi valmentamiseen taas päällä ja virtaa on enemmän kuin pienessä kylässä. Olemme valmennustiimin kanssa olleet vesikielellä, että päästään vihdoin jo tositoimiin. Tämä on meille iso juttu, Jalonen innostuu.

Jukka Jalonen och Juuso Puustinen under ett träningspass.
Kuva: All Over Press

Joukkuepelaaminen sekä sitoutuneet yksilöt Suomi-kiekon perustana

Seurojen juniorityö sekä SM-liiga ovat suomalaisen jääkiekon peruskalliot, joiden tasosta ja kehittämisestä Jukka Jalonen haluaa pitää keskustelua yllä. SM-liigan sarjajärjestelmästä, rakenteesta ja joukkuemäärästä käydään jatkuvasti kriittistä keskustelua, aiheellisestikin. Jalonen haluaa välillä nostaa esiin liigan positiivisia puolia niin yksilö- kuin joukkuetasolla, sillä ne palvelevat loppupeleissä Leijoniakin.

– Suomalainen liigapelaaja on kyllä sitoutunut, toki poikkeuksiakin on. Aistin, että sitoutuminen, halu tehdä asiat hyvin sekä kehittyä ovat hyvällä tasolla. Suomalainen kiekkoilija alkaa olla huippu-urheilija, jonka elämänhallinta on kunnossa, päävalmentaja kehuu.

– Joukkueissa on tietysti kirjavuutta, mutta joukkuepelaamisessa ja viisikkona toimimisessa joukkueet ovat yleisesti hyvin valmennettuja. Se on selvä juttu.

Jalonen haluaa muistuttaa SM-liigapelaajien isosta merkityksestä Bratislavan unohtumattomassa keväässä 2019.

– Meillä oli maailmanmestaruuskeväänä todella paljon pelaajia SM-liigasta ja ilman seurajoukkueiden laadukasta arkea menestys niissä kisoissa ei olisi ollut ylipäänsä mahdollista, hän painottaa suoraan.

SM-liiga on profiloitunut jo pitkään kasvattajasarjaksi, josta nuori suomalaispelaaja ponnistaa hyvin nopeasti jo muihin ympyröihin.

– Nuorille pelaajille SM-liigahan on lähes lottovoitto. Jos nuoret pelaajat haluavat tehdä arjessa kunnolla töitä, niin se kehittää heitä. Kääntäen on sanottava, että joukkuepelaamisen taso ei välttämättä nouse niin korkealle tasolle, jos joukkueissa on liian nuoria pelaajia, Jalonen toteaa.

Päävalmentajan silmä on ollut luonnollisesti tarkkana joukkueiden pelaamisen suuntaan, kun SM-liigaa on tahkottu kuukauden päivät.

– Liigan kärkijoukkueet pelaavat laadukasta jääkiekkoa. Niillä on paljon luisteluvoimaa, aktiivista pelaamista sekä rohkeaa karvausta, mutta myös rohkeaa hyökkäystä. Tila ja aika pyritään ottamaan nopeasti pois.

– Liigan kärkijoukkueilla näkyvät kansainvälisen pelaamisen vaatimukset, joita joukkueilta myös vaaditaan joka päivä ja joka viikko. Tähän olen tyytyväinen ja sitä on ollut kiva katsoa, Jalonen kiittelee.

Jukka Jalonen och Mikko Manner i samspråk.
Leijonien valmentajat Jukka Jalonen ja Mikko Manner pikapalaverissa ottelun aikana. Kuva: Yle/Tomi Hänninen

NHL-valmentajuus? Entä paluu jopa SM-liigaan?

Jukka Jalosen, 56, näytöt kansainvälisessä jääkiekossa ovat kiistattomat. Kaksi aikuisten maailmanmestaruutta sekä alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuden päävalmentajana voittanut riihimäkeläinen on ilmaissut halunsa valmentaa jossakin roolissa myös NHL:ssä.

– En ole ollut NHL:n suuntaan hirveän aktiivinen, vaikka olenkin luonut suhteita sinnepäin ja keskusteluja on ollut esimerkiksi apuvalmentajan roolista. Olen ilmaissut halukkuuteni nähdä mitä NHL-maailma on, esimerkiksi jossakin roolissa osana valmennustiimiä, Jalonen tarkentaa.

Muurin murtaminen NHL:ään ei ole eurooppalaisvalmentajalle kaikkein helpoimpia tehtäviä.

– On huomattu, että NHL on konservatiivinen paikka valmentajien valinnoissa ja pohjoisamerikkalainen valmentaja on vahvoilla. Jos sinne halutaan eurooppalainen valmentaja niin se lähtee seurajohdosta, joka haluaa muutosta ja kilpailuetua eurooppalaisvalmentajan palkkauksella, Jalonen painottaa.

Jalonen veikkaa, että väylä Suomesta jonkun NHL-joukkueen vaihtopenkin taakse aukeaa jossakin vaiheessa.

– Olen varma, että viiden vuoden sisällä NHL:ssä on suomalaisia valmentajia jossakin roolissa. Olenko se minä, niin en ole kovin varma. Veikkaan, että joku kolmikosta Mikko Manner- Antti Pennanen- Jussi Ahokas on jossakin vaiheessa siellä, hän ennustaa painokkaasti.

– Omalla kohdallani ikä alkaa jo raksuttaa. Mutta onneksi olen saanut olla jollakin tavalla heidän urallaan mukana ja sekin tuntuu hyvältä, jos en itse sinne pääse, Jalonen hymyilee.

Entä olisiko SM-liigaseuran päävalmentajuus Jukka Jaloselle vielä varteenotettava vaihtoehto kenties uran loppuvaiheessa?

– Olen miettinyt sitä joskus, että miten toimisin, jos sellainen mahdollisuus tulisi eteeni? Löytyisikö minulta vielä virtaa siihen? Minulta ei löydy siihen vastausta.

– Veikkaan, että jossakin vaiheessa joudun tätä tilannetta harkitsemaan, seitsemännen kautensa Leijonien päävalmentajana aloittava Jalonen arvioi.

Lue myös:

Jukka Jalonen lukittautui 10-vuotiaana vessaan mököttämään, kun sukulaismies kritisoi Jukan idolia – Jalonen kertoo Yle Urheilulle rakkaimmat ja kitkerimmät muistonsa Leijonista

Jukka Jalonen näytti NHL-väelle viime kevään MM-kultareseptinsä ja kertoo saaneensa hehkutusta – uskoo, että NHL-unelma saattaa olla nyt askeleen lähempänä

Leijonien MM-kultajahdin peruuntuminen tuntui Jukka Jalosesta aluksi epärealistiselta – hetki NHL-kiertueella avasi lopullisesti silmät: “Nyt ollaan aika tiukassa paikassa”

Olli Jokinen haluaa NHL-joukkueen päävalmentajaksi, muutkin entiset suomalaistähdet unelmoivat huippupesteistä – valmentajia palkkaava Jarmo Kekäläinen vahvistaa kollegoidensa suoran viestin

Jukka Jalonen kertoo, miten satumainen menestys avasi mahdottomana pidetyn NHL-sauman – näin lähellä lähtö Leijonista oikeasti on: "Keskustelut käydään keväällä"

Suosittelemme sinulle