Hyppää sisältöön

Moni kissa saa liikaa hiilihydraatteja – lemmikin ruokaremontissa korostuu proteiini, ravintosisältöjen esikuvana on hiiri

Yhä useammat kissanomistajat siivoavat kissansa ruokavaliosta viljan ja sokerit.

Eläinlääkäri Julia Gustafsson tarjoaa herkkupaloja heinäkuussa syntyneelle kissanpentu Hildalle. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle
Sanna Savela

Susanna Piispasen keittiössä Säynätsalossa naukuu vaativa kissakuoro. Viisi itämaista lyhytkarvaa ilmoittaa äänekkäästi, että iltaruoka on myöhässä.

Kun ruokakupit kolahtavat lattiaan, syöjiä ei tarvitse houkutella aterialle.

Susanna Piispasen kissat saavat vain harvoin kuivamuonaa ja silloinkin se syödään aktivointipelistä. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Jyväskyläläinen Piispanen on pitkäaikainen kissaharrastaja, ja hän perehtyi kissan oikeaan ravitsemukseen jo parikymmentä vuotta sitten. Piispasen kissat syövät proteiinipitoista, vähähiilihydraattista ruokaa.

– Tällä ruokavaliolla ne pysyvät normaalipainoisina, hirmu energisinä ja turkit ovat hyvässä kunnossa. Myös yleinen terveydentila kissoilla on sellainen kuin sen pitääkin olla.

Yhä useampi kissanomistaja on kiinnostunut siitä, mitä lemmikilleen syöttää. Erikoisliikkeissä on jo jonkin aikaa näkynyt ihmisten halu tehdä kissoilleen ruokaremontti.

– Joka päivä meille tulee asiakkaita, jotka haluavat laittaa kissansa ruokavalion uusiksi ja siirtyä lihapitoiseen, vähähiilihydraattisen ruokaan, sanoo myymälävastaava Kaisa Penttinen Rahulan Rehusta.

Kissoille tehdään ruokaremontteja terveysvaivojen, kuten ylipainon tai suolisto- tai turkkiongelmien vuoksi. Yhä useampi myös tietää, mikä on kissalle sopivaa ruokaa ja tekee muutoksia sen vuoksi.

Myymälävastaava Kaisa Penttinen auttaa päivittäin asiakkaita kissojen ruokaremonteissa. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Kissan koko aineenvaihdunta perustuu proteiinien käyttöön. Siksi sen ruoasta eläinperäisten proteiinien osuuden pitäisi olla yli 90.

Nesteiden saanti ongelmana

Hiilihydraatit voivat sotkea kissan aineenvaihduntaa, koska sen elimistö pystyy hyödyntämään niitä vain vähän.

Runsasproteiinisella ja vähähiilihydraattisella ruokavaliolla tavoitellaan kissan luonnollista ravintoa eli hiiriä. Niissä on paljon proteiinia, kohtalaisesti rasvaa ja vain vähän hiilihydraatteja, pääasiassa kuitua. Lisäksi kissa saa hiirestä nesteitä.

Nesteiden ja runsaan lihapitoisuuden vuoksi Susanna Piispasen kissat syövät pääasiallisesti märkäruokaa.

– Kissat saavat joka päivää myös raakaa ruokaa. Kuivamuonaa menee vähän, yleensä käytän sitä vain kissojen aktivointilelussa.

Susanna Piispanen on kuusi vuotta kasvattanut pienimuotoisesti itämaisia pitkäkarvoja. Kuva: Tessa.lv

Osalle kissoista juuri nesteiden puute on ongelma. Eläinlääkäri Julia Gustafsson sanoo, että monet kissat ovat huonoja juomaan vettä.

– Tutkimusten mukaan märkäruoasta voi olla hyötyä joidenkin sairauksien hoidossa. Myös terveen kissan ruokavaliossa olisi hyvä olla runsaasti eläinproteiinia sisältävää märkäruokaa jo nesteidenkin takia.

Sitä ei tutkimustenkaan perusteella tiedetä, mikä olisi kaikille kissoille paras ruokavalio. Gustafsson kehottaa seuraamaan kissan vointia, ja kokeilemaan, millainen ruokavalio juuri omalle lemmikille sopii.

Yleisneuvona Gustafsson sanoo, ettei kissalle kannata syöttää pelkkää kuivamuonaa.

Se voi tutkimuksen mukaan altistaa ylipainolle. Diabetekselle altistumisesta (siirryt toiseen palveluun) on ristiriitaista tietoa.

Inkkarille maistuu märkäruoka. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Gustafssonin mielestä raakaruokaa voi kissalle antaa, kunhan niiden käsittelyssä pitää mielessä kypsentämättömään lihaan liittyvät riskit. Esimerkiksi raaka kananliha voi sisältää kampylobakteereja. Myös salmonellatartunta on mahdollinen, joskin harvinainen Suomessa.

– Joskus harvoin myös eläin voi saada esimerkiksi suolisto-oireita raakaruoan bakteereista.

Huomion kiinnittäminen ruokavalioon kannattaa, sillä tutkimuksen mukaan sillä voidaan vaikuttaa kissan krooniseen ripuliin (siirryt toiseen palveluun).

Ruokaan liittyvät vaivat näkyvät myös eläinlääkärissä: yleisimpiä ovat suolisto-ongelmat ja ylipaino.

Tarkkana hiilihydraattien kanssa

Yksi syy kissojen ylipainoon on runsaissa hiilihydraateissa. Viljojen välttely on jo pitkään näkynyt niin ihmisten kuin koirien ravinnossa ja vähitellen se on levinnyt myös kissoihin. Viljattomat kissanruoat ovat tulleet myyntiin myös marketteihin.

Esimerkiksi SOK:lta kerrotaan, että viljattomien kissanruokien myynti on selkeässä kasvussa. Keskon osto- ja myyntipäällikkö Leena Nikula toteaa, että viljattomuus ja sokerittomuus on vielä pieni, mutta selvästi nousussa oleva trendi.

Kärkkäiselle kissojen erikoisruokia hankittiin kokeilumielessä. Asiakkaiden kiinnostus heräsi heti ja lisätoiveita on tullut, kertoo tuotepäällikkö Seija Sipola.

Eläinlääkäri Gustafsson kehottaa tarkkuuteen, sillä kissalle oleellista ei ole viljattomuus, vaan vähähiilihydraattisuus. Siksi tuoteselosteita kannattaa lukea.

– Pakkauksessa voidaan todeta, että tuote ei sisällä viljoja, mutta se ei tarkoita, että se olisi hiilihydraatiton, koska mukana voi olla vaikkapa riisiä, jota ei lasketa viljaksi.

Itämaiset lyhytkarvat Starlet, Inkkari ja Luna. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Myös niin sanottuihin hypo-allergisiin ruokiin hän kehottaa suhtautumaan varauksella.

Hypo-allergisuus tarkoittaa, ettei tuotteessa ole käytetty ruoka-aineita, joiden tiedetään yleisesti aiheuttavan allergisia oireita.

– Esimerkiksi se on harhaluulo, että viljattomuus tarkoittaisi, ettei kissa voi allergisoitua ruoalle. Yliherkkyys ruokaan kehittyy johonkin ruoan ainesosaan pitkän ajan kuluessa. Silloinkin kissa herkistyy proteiineille, jotka voivat olla niin kasvi- kuin eläinperäisiä.

Myös proteiinien kanssa kannattaa olla tarkkana.

– Tuoteselosteessa ensimmäisenä pitäisi lukea eläinperäiset tuotteet. Silloin tietää, että lihan osuus on iso.

Kissan kannalta tärkeää on juuri eläinproteiini, sillä kissa saa joitakin elimistölleen välttämättömiä aminohappoja vain eläinproteiinista. Eläinproteiini myös liukenee kissan ruoansulatuksessa paremmin kuin kasviproteiini.

– Eläinten ruoissa voidaan käyttää proteiinin lähteenä myös vaikkapa hernettä, mutta se ei ole hyvää proteiinia kissalle, sanoo Gustafsson.

Tottuminen alkaa pennusta

Susanna Piispaselle tuoteselosteiden syynääminen on ollut tuttua jo pitkään.

– Korkealaatuinen ruoka on tietysti kallista, mutta ainakin osan voi valmistaa ihan edullisesti itse. Meillä hyödynnetään paljon ihmisille tarkoitettujen lihojen tarjouksia.

Esimerkiksi keittämällä kanankoipia saa luista irrotettua lihaa, mikä maistuu kissoille.

Kissan voi olla vaikea tottua aikuisena uudenlaiseen ruokaan. Pitkään kuivamuonaa syöneelle ei välttämässä märkäruoka maistu. Pienimuotoisesti itämaisia lyhytkarvoja kasvattava Piispanen totuttaa omat kissansa moniin makuihin jo pentuna.

Piispanen tarjoaa erikoisherkkuja Lunalle, Siralle ja Starletille. Kuva: Jarkko Riikonen/yle

Siitä huolimatta hänkin huomaa kissojen välillä eroja.

– Vanhemmat kissat tykkäävät herkutella. Nuoret ovat malttamattomia ja ne syövät nopeasti kaiken, mitä annetaan.

Suosittelemme sinulle