Hyppää sisältöön

Valko-Venäjällä poliisi ampui ilmaan varoituslaukauksia ja pidätti yli 200 mielenosoittajaa – massaprotestit jatkuvat jo 12:tta viikkoa

Mielenosoitukseen on osallistunut jopa kymmeniä tuhansia ihmisiä.

Mellakkapoliisit kantoivat miestä mielenosoituksen yhteydessä Minskissä 1. marraskuuta 2020.. Kuva: AFP

Valko-Venäjällä poliisi vastasi jälleen väkivallalla opposition mielenosoitukseen, johon osallistui joidenkin arvioiden mukaan tuhansia tai jopa kymmeniä tuhansia ihmisiä, kertovat uutistoimistot Reuters ja AFP.

Mellakkapoliisi ampui ilmaan varoituslaukauksia, laukaisi tainnutuskranaatteja ja pidätti kymmeniä ihmisiä.

Tassin mukaan yli 200 ihmistä on pidätetty presidentti Aljaksandr Lukašenkaa vastustavassa mielenosoituksessa. Ihmisoikeusjärjestö Vesna-96:en mukaan pidätettyjä olisi 45, raportoi uutistoimisto Reuters.

Uutistoimistot Tass ja Reuters raportoivat hyvin kovakouraisista otteista.

– Tilanne on hyvin hälyttävä ja kaikki ovat jännittyneitä, sanoi anonyymina pysyttelevä mielenosoittaja puhelimitse Reutersille.

Poliisi hajotti Minskin keskustasta neuvostoaikaiselle teloituspaikalle kulkeneen mielenosoittajien joukon. Paikalla ollut AFP:n toimittaja kertoo kuulleensa paikalta kovia pamauksia ja laukausten ääniä. Toimittaja myös näki, kuinka poliisi jahtasi ihmisiä pellolla lähellä Kuropatyn metsäaluetta, jossa teloitettiin tuhansia ihmisiä Stalinin puhdistuksissa.

Sisäministeriön tiedottaja Olga Chemodanova vahvisti AFP:lle, että useita ihmisiä on pidätetty. Chemodanova kiisti tiedot, joiden mukaan poliisi olisi käyttänyt tainnutusgranaatteja tai muita mellakanhallintavälineitä mielenosoittajiin.

Tuhannet mielenosoittajat marssivat presidentti Aljaksandr Lukašenkaa vastustavassa mielenosoituksessa Minskissä 1. marraskuuta 2020. Kuva: EPA

Protestit jatkuneet elokuun vaaleista saakka

Laajoja, kymmenien tuhansien osallistujien protesteja on nähty aina sunnuntaisin elokuusta lähtien. Tuolloin presidentinvaalit päättyivät istuvan presidentin voittoon, mitä oppositio pitää vilpin tuloksena. Nyt 12 viikkoa myöhemmin Lukašenka ei ole näyttänyt merkkejä siitä, että hän harkitsisi eroa.

Valko-Venäjää 26 vuotta itsevaltaisin ottein hallinnut Lukašenka on kuluneella viikolla muun muassa nimittänyt uuden sisäministerin ja poliisipäällikön Minskiin.

Hän myös uhkasi mielenosoittajia ”vähintäänkin käsien menetyksellä”, jos he uskaltavat koskea viranomaisiin, Reuters kertoo.

Valko-Venäjälle pääsy hankaloitunut

Opposition johtohahmo Svjatlana Tsihanouskaja julisti viikko sitten yleislakon, mutta sen vaikutukset ovat AFP:n mukaan jääneet vähäisiksi.

Valko-Venäjä sulki myös maarajansa Puolaan, Liettuaan ja Latviaan sekä Ukrainaan, koronapandemiaan vedoten. Sunnuntaina viranomaiset eväsivät ulkomaalaisilta pääsyn Valko-Venäjälle maarajojen kautta.

Minskissä suljettiin sunnuntaina lukuisia metroasema, eikä mobiiliverkko ollut käytössä. Pätkivää verkkoyhteyttä sietävä sovellus on siivittänyt valkovenäläisten kansannousua.

Lue lisää kirjeenvaihtajamme jutusta: Viestipalvelu Telegram yhdisti valkovenäläiset kaatamaan diktaattoriaan – Myös Lukašenkan tukijat käyttävät sovellusta propagandassaan

Lue myös:

Valko-Venäjän opposition julistama yleislakko näkynyt joissakin valtionyhtiöissä ja kaupoissa – protestin laajuus on kuitenkin arvoitus

Valko-Venäjällä opposition mielenosoituksissa levottomuuksia – poliisit ampuivat tainnutuskaasua, oppositiojohtaja ilmoitti lakosta

EU:n Saharov-palkinto Valko-Venäjän oppositiolle demokratian puolustamisesta – "Älkää luovuttako, olemme puolellanne"

Suosittelemme sinulle