Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Muikku ja kuha tärkeimmät saaliskalat – kaupallisten kalastajien pyydyksiin jää yhä useammin myös niin kutsuttua roskakalaa

Esimerkiksi särkisaalis on kasvanut viime vuosina.

Ammattikalastaja Antti Kyllönen nostaa kalasaalista.
Nykyään saaliiksi kelpaa kaikkein pienimpiä särkikaloja luukun ottamatta lähes kaikki kala. Kuvituskuva. Kuva: Timo Sihvonen / Yle
Tiia Korhonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Muikku pitää pintansa määrällisesti Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan tärkeimpänä saaliskalana.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) mukaan viime vuonna kaupalliset kalastajat saivat saaliiksi Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan vesistä yhteensä lähes 230 000 kiloa muikkua. Kuhaa kalastettiin toiseksi eniten, yli 160 000 kiloa.

Luken mukaan kuhasaalis jatkoi kasvuaan viime vuosien ennätysmääristä koko maassa, ja olisi ollut arvoltaan nyt ensimmäistä kertaa sisävesien tärkein laji, jos muikun mädin arvoa ei oteta huomioon.

– Kuha on kaupallisille kalastajille kiinnostava laji, koska sillä voi tienata leipänsä ihan hyvin, jos kannat kestävät saalistuksen ja sille on kysyntää, sanoo Luken yliaktuaari Mika Rahikainen.

Kolmanneksi eniten saaliiksi saatiin särkeä, 83 000 kiloa. Rahikaisen mukaan aikaisemmin roskakaloina pidettyjen kalojen kaupallinen kalastus alkaa näkyä tätä nykyä myös tilastoissa, ja esimerkiksi särkisaalis on ollut nousussa muutamana viime vuonna.

– Taustalla on niin sanottu hoitokalastus, kun särkikaloja poistamalla on pyritty palauttamaan kalaston tasapaino enemmän petokalavaltaiseksi. Lisäksi kuluttajat ovat löytäneet entisistä roskakaloista tehdyt tuotteet, niitä halutaan syödä ja niissä on terveellisen lähiruoan brändi.

Kaikkiaan kaupalliset kalastajat saivat saaliiksi viime vuonna Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla lähes 680 000 kiloa kalaa.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.

Suosittelemme sinulle