Helsingin käräjäoikeus antoi tänään maanantaina tuomion kahdeksalle ilmastomielenosoittajalle Eduskuntatalon pylväisiin kiipeämisestä. Julkisrauhan rikkomisesta annettu tuomio on 30 päiväsakon sakkorangaistus kullekin vastaajista. Lisäksi Föreningen Greenpeace Norden -yhdistyksen viestintä- ja kiipeilyvälineet tuomittiin rikoksentekovälineinä menetettäväksi valtiolle.
Euroina päiväsakkojen suuruudet vaihtelevat 180–1260 euron välillä. Rahamäärät määräytyvät sen perusteella, paljonko vastaajat ilmoittivat tuloikseen oikeudenkäynnin aikana.
Aktivistit kiipesivät pylväisiin viime vuoden maaliskuussa ilmastomielenosoituksen yhteydessä. Kaikkiaan mielenilmaukseen osallistui poliisin arvion mukaan noin 250 ihmistä.
Syyttäjä vaati syytetyille vähintään 40 päiväsakon rangaistusta julkisrauhan rikkomisesta. Tuomio oli määrä antaa viime kuussa, mutta tuomionantoa jouduttiin lykkäämään.
Tuomio ei ole lainvoimainen, siihen voi hakea muutosta valittamalla hovioikeuteen tai ennakkopäätösvalituksella korkeimmalta oikeudelta.
Eduskunta kiristi turvatoimia
Eduskunta tehosti mielenosoituksen takia omia turvatoimiaan eduskuntakiinteistöissä ja eduskunnan ympäristössä sekä pyysi poliisilta lisää virka-apua eduskuntatyön turvallisuuden varmistamiseksi.
Silloinen puhemies Paula Risikko (kok.) sanoi, että eduskunnassa on nollatoleranssi häirinnälle ja mielenosoitus ylitti tuon rajan.
– Tapahtumat eivät olleet mikään viaton mielenilmaus, vaan siinä käytettiin hyväksi eduskuntataloa tavalla, joka ei ole hyväksyttävää, Risikko sanoi tiedotteessa.
Risikon mukaan hänen tietojensa perusteella tapahtuman johdossa oli ammattimaisesti toiminut kansainvälinen joukko, joka oli harjoitellut kiipeämistä pylväisiin ennakkoon. Mielenosoittajat olivat pukeutuneet ympäristöjärjestö Greenpeacen haalareihin.
Lisää aiheesta:
Ilmastomielenosoittajat kiipesivät eduskuntatalon pylväisiin – poliisi otti kiinni kahdeksan ihmistä
"Jotain pyhää on rikottu" – eduskunnan johto tuomitsee pylväisiin kiipeilyn