Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Oulussa uuden jalkapallohallin nimeksi tulee Garam Masala – hallin nimeäminen oli palkinto arvonnassa, jonka voitti intialainen ravintola

Kotimaisten kielten keskuksen mukaan sponsorinimet ovat ongelmallisia, sillä ne eivät kuvaa hallin käyttötarkoitusta.

Heinäpäähän rakennettavan ylipainehallin kenttä ja sisäänkäynti ennen varsinaisen hallin rakentamista.
Heinäpäähän nousevan hallin rakennustyöt alkoivat heinäkuussa. Kuva: Risto Degerman / Yle
Henna Korkala
Avaa Yle-sovelluksessa

Ac Oulun ja Oulun Luistinseuran yhteisen jalkapallohallin nimeksi tulee Garam Masala.

Nimen taustalla on mainospaikan ostaneiden kesken järjestetty arvonta, jonka palkintona oli hallin nimikumppanuus seuraavaksi viideksi vuodeksi. Arvonnan voitti intialainen ravintola Garam Masala.

– Tarkoituksena oli, että arvontaan pääsevät mukaan myös pienet paikalliset toimijat, jotka eivät yleensä ole tällaisissa leikeissä mukana. Monesti nämä nimet menevät isoille yrityksille, joilla on varaa panostaa rahaa tällaiseen. Henkilökohtaisesti olen ihan tyytyväinen, että voitto meni pienelle paikalliselle toimijalle, kertoo Ac Oulun toimitusjohtaja Juho Meriläinen.

Yritys sai voittajana valita hallin nimen ja päätyi sen omaan nimeen. Meriläinen kertoo, että nimi on herättänyt laajalti kiinnostusta ja hilpeyttäkin.

– Olemme saaneet positiivista palautetta, että tuli erikoinen ja ehkä jopa vähän hauska nimi. Jää nähtäväksi, miten nimi muotoutuu kansan kielellä.

Ac Oulun ja Oulun Luistinseuran yhteisen jalkapallohallin nimi on selvillä. Ac Oulun toimitusjohtaja Juho Meriläinen kertoo Henna Korkalan haastattelussa, miten nimi valittiin.

Heinäpäähän nousevan hallin rakennustyöt alkoivat heinäkuussa. Marraskuun aikana on tarkoitus saada halli puhallettua ylös, minkä jälkeen urakka jatkuu sisätöillä.

Kotus: Nimen pitäisi olla kuvaava

Kotimaisten kielten keskuksen nimistönhuoltajan Ulla Onkamon mukaan Garam Masala -hallin nimi ei varsinaisesti poikkea käytännöstä, sillä sponsorinimiä on ollut jo pitkään.

– Sponsorinimiä ei yleisesti ottaen pidetä hyvinä, sillä ne eivät ole kuvaavia.

Onkamon mukaan urheiluhallin nimen tehtävä on ohjata oikeaan paikkaan ja kertoa olennaista tietoa kohteestaan. Sponsorinimien ongelmia voivat olla erikoiset mielleyhtymät, suosituksista poikkeava oikeinkirjoitus ja vuorovaikutuksen vaikeutuminen.

– Hallien sponsorinimet vaihtuvat nopeasti, jolloin hallista saatetaan puhua vanhalla nimellä ja vuorovaikutuksessa tulee ongelmia, Onkamo kertoo.

Onkamon mukaan nimen sijaan sponsorisuhdetta voisi tuoda esiin jollain muulla tavalla.

– Keskeinen kysymys on, ohjaako nimi kävijät oikeaan paikkaan.

Nimikilpailun voittajan kertoi ensin Iltalehti.

Sopiiko Garam Masala urheiluhallin nimeksi? Voit osallistua keskusteluun 3.11. kello 23:een saakka!

Suosittelemme sinulle