Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Syysmyrsky katkoi sähköt kymmeniltä tuhansilta talouksilta ja työllisti pelastuslaitosta – Yle seurasi myräkän etenemistä

Yle seurasi myrskyn etenemistä tässä jutussa.

Kova tuuli synnyttää aallokkoa meren rannalla Vaasan edustalla 2.11.2020
Kova tuuli synnyttää aallokkoa meren rannalla Vaasan edustalla 2. marraskuuta. Kuva: Antti Haavisto / Yle
Yle,
STT,
Pilvi Pitkäranta
Avaa Yle-sovelluksessa
  • Syysmyrsky pyyhkäisi maanantaina Suomen yli. Ilmatieteen laitos varoitti etukäteen myrskyn vuoksi suurinta osaa maasta voimakkaasta tuulesta.
  • Myrsky katkoi sähköt jopa kymmeniltä tuhansilta talouksilta. Varhain tiistaiaamuna sähköttömiä talouksia oli vielä noin 10 000.
  • Yle seurasi myrskyn etenemistä tässä jutussa. Artikkelin päivittäminen on päättynyt.

Syysmyrsky katkoi maanantaina sähköjä kymmeniltä tuhansilta suomalaisilta talouksilta. Vielä aikaisin tiistaiaamuna noin 10 000 kotitaloutta oli ilman sähköjä.

Myöhään illalla Energiateollisuuden sähkökatkokartan mukaan noin 16 000 asiakasta oli yhä ilman sähköjä maanantaina puoli kahdeltatoista illalla.

Eniten sähköttömiä asiakkaita oli myöhään illalla Elenia Verkko Oyj:n alueella, jossa sähköttä oli yli 5 000 taloutta. Myös tuhansia Carunan, Vaasan Sähköverkon, PKS Sähkönsiirron ja Savon Voima Verkko Oy:n asiakkaita on vielä ilman sähköjä.

Voimakkaita puuskatuulia suuressa osassa maata

Suomen yli liikkuva syysmyrsky tuo mukanaan voimakkaita puuskatuulia suureen osaan maata. Ylen meteorologi Anne Borgströmin mukaan lännestä Suomeen saapunut myrsky liikkuu päivän mittaan idän suuntaan.

Länsirannikolla, Porin ja Vaasan välimaastossa puuskat voimistuvat vielä jopa 25 metriin sekunnissa. Myös Pohjois-Pohjanmaalla ja Meri-Lapin alueilla tavataan kovia tuulenpuuskia.

Merellä myrskytuulien voimakkuus voi olla jopa 30 metriä sekunnissa.

Nyt tuulet ovat voimakkaimpia Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla. Vielä ennen puoltayötä myrsky vetäytyy lännestä kohti Pohjois-Savoa, Kainuuta ja Etelä-Lappia. Myös länsi- ja etelärannikoilla on silti vielä yön aikana kovia myrskypuuskia.

Tiistaina aamulla voimakkaat tuulenpuuskat painottuvat maan itäosiin ja etelärannikolle.

Pirkanmaalla kaatuneita puita ja sähkökatkoja

Kova tuuli on katkonut sähköjä maanantai-iltapäivästä lähtien myös Pirkanmaalla. Illan ja yön mittaan puuskat ovat kuitenkin vähitellen rauhoittuneet.

Varhain tiistaiaamuna Pirkanmaalla oli runsaat tuhat asiakasta ilman sähköä, maanantaina illansuussa noin kolme ja puoli tuhatta. Monessa paikassa jäljellä olevat katkokset voivat kestää pitkäänkin.

Pelastuslaitos sai alueella muutamia kymmeniä vahingontorjuntatehtäviä, eli etupäässä kaatuneita puita.

Pirkanmaalla tuuli oli kovimmillaan eilen noin kello 15. Ilmatieteen laitos mittasi Näsijärvellä, Siilinkarilla kovimmaksi puuskaksi 20,8 metriä sekunnissa. Yö oli hyvin lämmin, noin 13 astetta.

Junaliikenteessä katkoja

Junaliikenne Oulun ja Kemin välisellä rataosuudella on keskeytetty Simossa havaitun sähköratavaurion vuoksi. Välillä kulkevat henkilöjunat korvataan linja-autoilla. Yöjunat odottavat radan aukeamista.

Junaliikenteen Jämsän ja Jyväskylän välisellä rataosuudella pysäyttänyt sähköratavaurio on saatu korjattua myöhään maanantai-iltana. Junaliikenne oli osuudella poikki iltapäivästä lähtien.

Molemmat vauriot johtuvat ilmeisesti kovasta tuulesta, rataliikennekeskuksesta kerrotaan STT:lle. Oulu–Kemi-välillä ajolangalle on kaatunut puu. Jämsä–Jyväskylä-välillä puolestaan on rikkoutunut ripustimia.

Myrsky työllistänyt pelastuslaitoksia

Myrskyn aiheuttamat vahingot ovat työllistäneet tänään pelastuslaitoksia ympäri Suomea.

STT kertoo, että Etelä-Pohjanmaan alueen pelastuslaitoksella oli maanantai-iltapäivään mennessä ollut lähes 100 vahingontorjuntatehtävää. Tehtävät liittyivät esimerkiksi sähkölinjoille tai teille kaatuneisiin puihin. Myös peltikattoja oli irtoillut myrskyn vuoksi.

Pohjois-Pohjanmaan eteläosissa toimiva Jokilaaksojen pelastuslaitos tiedottaa, että se on iltakuuteen mennessä vastannut 41:een tehtävään. Tehtävät ovat liittyneet myrskytuhojen raivaamiseen.

Pelastuslaitoksen mukaan iltapäivän pahimmat tilanteet liittyivät kattopeltien irtoamisiin ja rakenusten päälle kaatuneisiin puihin. Jokilaaksojen pelastuslaitoksen mukaan myrsky ei ole aiheuttanut vakavia henkilövahinkoja.

Leijalautailija tuulisessa säässä Kallahdenniemen rannalla Helsingissä 2. marraskuuta. Suomeen leviää tänään myrskyävää säätä ja kovat tuulet sekä vesisateet moukaroivat etenkin maan länsiosia.
Leijalautailija tuulisessa säässä Kallahdenniemen rannalla Helsingissä 2. marraskuuta. Suomeen leviää tänään myrskyävää säätä ja kovat tuulet sekä vesisateet moukaroivat etenkin maan länsiosia. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Pohjanmaalla pelastuslaitos on nostanut valmiuttaan myrskytilanteen takia. Alueella varaudutaankin siihen, että myrskytilanne työllistää pelastustyöntekijöitä iltaan asti.

Lisäksi Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastuslaitokset kertoivat iltapäivällä, että niillekin oli kertonut useita vahingontorjuntatehtäviä. Lähtöjä ovat aiheuttaneet puiden kaatumiset ja kattopeltien irtoamiset.

Pirkanmaan pelastuslaitos tiedottaa, että sille on koitunut myrskyn takia yhteensä 50 kiireetöntä vahingontorjuntatehtävää.

Pohjois-Savossa asentajat liikkeellä korjaamassa vikoja

Voimakkaat puuskatuulet kaatavat puita sähkölinjoille Pohjois-Savossa.

Sähkökatkoja on esiintynyt eri puolilla maakuntaa maanantain aikana. Iltapäivällä enimmillään yli 2000 kotitaloutta oli Pohjois-Savossa Savon Voiman jakelualueella ilman sähköä.

Asentajat liikkuvat maastossa korjaamassa vikoja.

Tuulten vaikutus alkoi näkyä Savon Voiman jakelualueella puolen päivän jälkeen. Hieman ennen kello 13 noin 400 kotitaloutta oli sähköttä.

Tuulten odotetaan hiipuvan Pohjois-Savossa illan mittaan, jolloin myös sähkökatkotilanne hellittää.

Savon Voima muistuttaa, että linjoille kaatuneita puita ei saa ryhtyä poistamaan omatoimisesti. Linjoille kallistuneesta tai kaatuneesta puusta voi ilmoittaa Savon Voima Verkon päivystävään vikapalvelunumeroon.

Perämeren rannalla sähkökatkoja

Myrsky on aiheuttanut hieman vahinkoa myös Perämeren rannalla. Kemissä sähköt olivat päivällä poikki 1 322 taloudelta. Pisimmillään katkos kesti neljäkymmentä minuuttia. Katkos johtui Metsä Groupin Kemin tehtaiden lähellä katkenneesta puusta.

Myös Torniossa puu katkesi sähkölinjan päälle. Sähköt olivat poikki Laivaniemi, Raumo, Kyläjoki -alueelta iltapäivällä.

Myös Simossa kaatunut puu katkaisi sähköt iltapäivällä. Simojoen pohjoispuolella sähköt lähtivät noin sadalta taloudelta.

Pelastuslaitoksella oli päivälää yksi myrskyyn liittyvä tehtävä Meri-Lapissa. Keminmaassa liikerakennuksen katolla oleva kyltti uhkasi irrota, mutta pelastuslaitos korjasi asian.

Akkujen hupeneminen matkapuhelinverkosta huolena saaristossa

Turunmaan saaristossa sähköjä on ollut poikki aamusta lähtien ja matkapuhelinverkkojen tukiasemien akut alkavat huveta. Tämä saattaa aiheuttaa häiriöitä matkapuhelinliikenteessä.

Varsinais-Suomen pelastuslaitos kertoo Twitterissä, että pelastusyksiköt päivystävät Houtskarin ja Korppoon asemilla häiriöiden varalta.

Paraisilla oli kello 15 aikaan lähes 2 000 taloutta ilman sähköä. Aiemmin iltapäivällä Uudenkaupungin seudulla oli yli tuhat sähkötöntä taloutta.

Juttua korjattu 2.11. klo 15.34. Jutussa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että myrsky on nimeltään Topi. Tosiasiassa tällä syysmyrskyllä ei ole nimeä.

Voit keskustella aiheesta tiistaihin 3.11. klo 23:een asti.

Lue myös:

Myrsky pyyhkii Suomen yli maanantaina – myös lämpöennätys voi mennä rikki

Myrsky katkoo sähköjä Keski-Suomessa: Jämsässä aamulla 1000 taloutta pimeänä

Savon Voima pyytää asiakkaita varautumaan sähkökatkoihin – tilanteen odotetaan hellittävän illan mittaan

Suosittelemme