Hyppää sisältöön

Puolustusministeri Kaikkosen mielestä Mannerheim-ristin ritari Gerdt voisi saada valtiolliset hautajaiset

Valtiollisten hautajaisten järjestämistä ei STT:n tietojen mukaan ole esitetty tai valmisteilla valtioneuvoston kansliassa.

Tuomas Gerdt
Viimeinen Mannerheim-ristin ritari Tuomas Gerdt kuoli sunnuntaina. Kuva: Touko Yrttimaa / Yle
STT

Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) mielestä sunnuntaina kuolleelle Mannerheim-ristin ritarille Tuomas Gerdtille voisi ajatella valtiollisten hautajaisten järjestämistä. Kaikkonen kuvailee puolustusministeriön viestinnän STT:lle välittämässä lausunnossaan, että Gerdtin hautajaiset ovat yhden aikakauden päätös, joten valtiolliset hautajaiset olisivat kunnianosoitus myös kaikille muille veteraaneille.

Gerdt oli viimeinen elossa ollut Mannerheim-ristin ritari. Yhteensä Mannerheim-ristin ritareita nimitettiin 191.

Kaikkonen toteaa lausunnossaan, että hautajaiset olisi tyylikästä järjestää ainakin sotilaallisin kunnianosoituksin.

Ministeri kuitenkin painottaa, että valtiolliset hautajaiset ovat valtioneuvoston kanslian asia ja niistä on keskusteltava myös omaisten kanssa. Valtioneuvoston kansliassa asia ei ole STT:n tietojen mukaan valmisteilla.

Pääasiassa valtiollisia hautajaisia järjestetään vain presidenteille, mutta poikkeustapauksista hautajaiset voidaan järjestää tai rahoittaa muun muassa "erityistä kansallista merkitystä omaaville henkilöille".

Kunnianosoitus voi olla soittokunta tai kunnianlaukaukset

Kaikkosen ehdottamat sotilaalliset kunnianosoitukset ovat jo harkinnassa. Mannerheim-ristin ritarien säätiön toimitusjohtaja, everstiluutnantti Pekka Kouri kertoi STT:lle maanantaina, että omaiset pohtivat nyt mahdollisia sotilaallisia elementtejä hautajaisjärjestelyissä.

Gerdt on toiminut Mannerheim-ristin ritarien säätiön puheenjohtajana ja varapuheenjohtajana.

Puolustusvoimien yleisen palvelusohjesäännön mukaan sotilaalliset kunnianosoitukset hautajaisissa voivat olla esimerkiksi soittokunta, kunniaosasto tai kunniavartio, kielekkeisen valtiolipun lippuvartio, joukko-osastolipun lippuvartio tai lippulinna, arkun ja kunniamerkkien kantajat ja kunnialaukausten ampuminen.

Kunnianosoituksia voidaan tehdä myös rajoitetusti.

"Tavanomaisiin sotilaallisiin kunnianosoituksiin kuuluvat arkun verhoilu kielekkeisellä valtiolipulla, vainajan lakin ja miekan asettaminen arkun päälle sekä kunniamerkkityynyn tai -tyynyjen asettaminen arkun eteen", ohjeessa lukee.

Pitäisikö Tuomas Gerdtille järjestää valtiolliset hautajaiset? Voit keskustella aiheesta tiistaihin 3.11. klo 23:een asti.

Suosittelemme sinulle