Hyppää sisältöön

Suomelta puuttuu kaksi huippupelaajaa, kun käsipallon EM-karsinnat alkavat – kokenut Teemu Tamminen haluaa ohittaa maailman parhaan maalivahdin

Suomi lähtee altavastaajana käsipallon EM-karsintojen otteluihin Pohjois-Makedoniaa ja Tanskaa vastaan.

Laitahyökkääjä Teemu Tamminen on käsipallomaajoukkueen kokenein pelaaja. Aikuisten maaotteluja on alla jo 90. Kuva: Käsipalloliitto
Emma Hyyppä

Suomen miesten käsipallomaajoukkue aloittaa EM-karsinnat tällä viikolla kahdella ottelulla. Ensimmäistä EM-kisapaikkaansa tavoitteleva Suomi pelaa keskiviikkona vierasottelun Pohjois-Makedoniaa vastaan.

Lauantaina 7. marraskuuta haaste on vieläkin isompi, sillä Suomi isännöi Vantaalla lajin huippumaata Tanskaa, joka on hallitseva maailmanmestari ja olympiavoittaja.

EM-kisapaikkaa määrätietoisesti jahtaava maajoukkue koki karsintojen alla ison takaiskun, kun ilmeni, että Nico Rönnbergin vatsalihasvaiva estää maalitykin pelaamisen karsintojen avausotteluissa. Myös Benjamin Helander on sivussa. Helanderin seurajoukkueessa, ruotsalaisessa Alingsåsissa, on todettu koronavirustartuntoja.

– Tämä on nuorelle joukkueelle kova näytön paikka. Tässä tavallaan mitataan Suomen käsipallo, missä me olemme, kun siinä on kaksi huippumaata vastassa. Nyt meiltä puuttuu Rönnberg ja Helander, joten tämä on Granlundeille tosi kova näytön paikka. Toivon, että pojat onnistuvat, Tamminen kertoo viitaten Dickenissä pelaaviin Max ja Robin Granlundiin.

Max Granlund arkistokuvassa. Kuva: AOP

Urallaan peräti 90 maaottelua pelannut Tamminen on koko joukkueen kokenein pelaaja. Cocksia edustava 33-vuotias laitahyökkääjä ei epäile kuntoaan, mutta tietää käsipallon menestysmaiden tarjoavan ennennäkemättömän kovaa vauhtia.

– Olen valmis, kaikki haasteet otetaan vastaan. En tulisi maajoukkueeseen, jos olisin huonossa kunnossa.

– Saa nähdä itsekin, että pysyykö vielä 33-vuotiaana niiden perässä. Varsinkin, jos Tanskalla maalissa on Niklas Landin Jacobsen, niin onhan se huippua päästä heittämään tuommoista vastaan maaleja, Tamminen tuumaa.

Tanskan maajoukkuekapteenin meriittilista on pitkä: Rion olympiakullan lisäksi Landin Jacobsen torjui Tanskalle mestaruuden MM-kisoissa 2019. Samana vuonna Kansainvälinen käsipalloliitto IHF valitsi hänet vuoden parhaaksi pelaajaksi.

Päävalmentaja Lindgren toi nopeutta joukkueeseen

Vaikka sekä Pohjois-Makedonia että Tanska ovat ainakin paperilla Suomea kovempia joukkueita, toivoo Tamminen joukkueeltaan rohkeaa ja ennakkoluulotonta heittäytymistä haasteeseen.

– Pelataan niin, että ei kunnioiteta liikaa vaan mennään ja puolustetaan röyhkeästi. Maalivahdin täytyy onnistua tosi hyvin. Katsotaan sitten pelin jälkeen, mikä se lopputulos on.

Suomea kesästä 2019 asti valmentanut ruotsalainen Ola Lindgren on tuonut joukkueen peliin iloisuutta ja muitakin positiivisia muutoksia viimeisen vuoden aikana.

– Hän luottaa pelaajiin, ihan sama keitä siellä pelaa. Hän on tuonut nopeutta varsinkin. Meillä on vahvat jalat ja nopeita vastahyökkäyksiä. Niitä meidän täytyy hyödyntää.

Kovatasoisessa lohkossa pelaa myös Sveitsi, jonka Suomi kohtaa maaliskuussa. EM-kilpailut järjestetään Unkarissa ja Slovakiassa tammikuussa 2022.

Päävalmentaja Ola Lindgren on kehittänyt maajoukkuemiesten nopeusominaisuuksia kuluneen vuoden aikana. Kuva: AOP

Pohjois-Makedonian vieraspelimatkan toteutuminen oli pitkään epävarmaa. Nyt se voidaan toteuttaa erityisjärjestelyin, vaikka maan koronavirustartuntojen määrä on ollut kuluneen kuukauden ajan jyrkästi nousussa.

Suomen maajoukkueelle on tehty koronatestit, jotka kaikki olivat negatiivisia.

– Koko ajan on tietysti kysymysmerkkejä, että miten siellä Makedoniassa liikutaan ja mennään. Pestään käsiä, pidetään maskia päällä ja pysytään omassa porukassa, Tamminen kertoo.

Yle välittää lauantain kotiottelun Tanskaa vastaan suorana lähetyksenä Yle TV2:ssa ja Areenassa kello 16.45.

Teemu Tammista haastatteli Niklas Henrichson.

Lue myös:

"Merkittävä menetys" – Suomen ykköspyssy Nico Rönnberg sivuun EM-karsintojen avauspeleistä

Isän kuolema sysäsi suomalaisen käsipallon bad boyn Teemu Tammisen varastelun ja aseiden sävyttämään syöksykierteeseen – Jukka Jalosen yllättävä väliintulo pelasti uran

GrIFK kieltäytyi SM-liigaottelusta virolaista joukkuetta vastaan, Cocks-pomo ei tiennyt, itkeäkö vai nauraa päätöksestä – “Meillä eivät pelaajat koskaan päätä asioista”

Olympiavoittaja Tanska samaan karsintalohkoon Suomen kanssa – asiantuntijan mukaan käsipallomiesten mahdollisuudet piilevät kahta muuta maata vastaan

Suosittelemme sinulle