Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Mitä tiedämme Itävallan iskusta? Muita ampujia ei näyttäisi olevan, Isis ilmoittautui iskun tekijäksi, useita henkilöitä pidätetty

Iskussa kuoli ainakin neljä siviiliä. Myös yksi hyökkääjä ammuttiin.

Poliisi vartioi kadulla Wienissä.
Wienin keskustassa on ollut maanantai-illasta lähtien käynnissä mittava poliisioperaatio. Poliisi ampui illalla yhden epäilyistä tekijöistä. Kuva: Alex Halada / AFP
Tekijät
Avaa Yle-sovelluksessa
  • Wienin keskustassa tehtiin terrori-isku maanantai-iltana
  • Iskussa kuoli neljä siviiliä ja ampuja, 22 ihmistä haavoittui
  • Isis on ilmoittautunut iskun tekijäksi
  • Poliisi on tehnyt useita kotietsintöjä ja pidättänyt ihmisiä eri puolilla maata

Terroristijärjestö Isis on ottanut ilmoittautunut Wienin keskustassa eilen maanantaina tehdyn terrori-iskun tekijäksi. Järjestö kertoi asiasta Telegram-kanavallaan.

Tekijä on Isistä kannattanut henkilö, sanoi Itävallan sisäministeri Karl Nehammer.

Nehammer sanoi iltapäivällä tiedotustilaisuudessa, että poliisille annetut silminnäkijävideot tai muut todisteet eivät antaisi tässä vaiheessa aihetta olettaa, että hyökkääjiä olisi ollut useampia. Hän kuitenkin korosti, että asia pitää varmistaa perinpohjaisesti.

Aiemmin poliisi sanoi, että he epäilevät yhden tai useamman ampujan olevan yhä vapaalla jalalla.

Ainakin neljä ihmistä ja hyökkääjä ovat kuolleet, kun hyökkääjä avasi tulen Wienin keskustassa illalla.

Huiputti ohjelmaa

Nehammerin mukaan ammuttu hyökkääjä oli 20-vuotias Itävallan ja Pohjois-Makedonian kaksoiskansalainen. Hänet oli jo aiemmin vangittu terroriyhteyksien vuoksi.

Sisäministeri sanoi iltapäivällä, että ampuja huiputti radikalisoitumisen vastaista tutkintaohjelmaa. Hän oli esittänyt integroituvansa yhteiskuntaan, vaikka todellisuudessa puuhasteli aivan muuta.

Neuhammer sanoi aiemmin uutistoimisto APA:lle, että hyökkääjä tuomittiin 22 kuukaudeksi vankilaan huhtikuussa 2019, sillä hän oli aikonut liittyä Isisiin Syyriassa. Hänet vapautettiin joulukuussa nuoren ikänsä vuoksi.

Mies oli poliisin seurannassa, koska hän oli yksi niistä noin 90 Itävallan kansalaisesta, joiden on tiedetty halunneen matkustaa Syyriaan taistelemaan jihadistijoukoissa.

Toistakymmentä pidätystä

Poliisi on jatkanut etsintöjä tiistain aikana mahdollisten muiden tekijöiden löytämiseksi.

Sisäministerin mukaan poliisi on tehnyt ainakin 18 kotietsintää eri puolilla maata, ja kaikkiaan 14 ihmistä on pidätetty.

Pidätyksiä tehtiin ainakin St Pöltenin kaupungissa, jossa poliisin erikoisjoukot tekivät rynnäkön asuntoon varhain aamulla, kertovat lehtitiedot. Kaksi ihmistä pidätettiin rynnäkön yhteydessä. Lisäksi Linzissä on pidätetty yksi henkilö.

Myös Sveitsissä on pidätetty kaksi henkilöä iskuun liittyen,E Zürichin poliisi kertoo.

Ampui ihmisiä kahviloissa

Hyökkäys alkoi iltakahdeksalta paikallista aikaa Seitenstettengassella lähellä synagogaa. Alueella oli paljon ihmisiä, jotka olivat kahviloissa ja terasseilla nauttimassa viimeisestä illasta ennen koronaepidemian vuoksi asetettua ulkonaliikkumiskieltoa.

Kaikkiaan kuudessa eri paikassa ydinkeskustassa ammuttiin. Kuolonuhreista kaksi on miehiä ja kaksi naisia. Uhrit olivat vanhempi mies ja nainen, nuori ohikulkija sekä tarjoilijana työskennellyt nainen.

Haavoittuneista 22 ihmisestä kolmella on vielä hengenvaarallisia vammoja.

Sisäministerin mukaan poliisi ampui hyökkääjän yhdeksän minuutin kuluttua hyökkäyksen alusta.

Wienin ammuskelupaikat kartalla.
Kuva: Harri Vähäkangas / Yle

Itävallan hallitus on julistanut maahan kolme päivää kestävän suruajan Wienin terrori-iskun johdosta, kertoo Kurier-lehti. Hätäkokouksen pitäneen hallituksen mukaan tänään vietetään lisäksi kello 12 hiljainen hetki uhrien muistoksi.

Yli kymmenen yhä sairaalassa

Sairaalahoidossa oli tiistaina illansuussa yhä 13 hyökkäyksessä haavoittunutta tai muuten välikohtauksessa loukkaantunutta. Heistä kolme on yhä kriittisessä tilassa. Kymmenen pääsi päivän aikana kotihoitoon.

Yksi vakavasti haavoittuneesta on 28-vuotias poliisi, joka yritti pysäyttää hyökkääjän. Hänen vammansa eivät enää ole hengenvaarallisia.

Poliisi on kertonut löytäneensä surmatun epäillyn hallusta jihadistista materiaalia. Hyökkääjä oli itse raskaasti aseistautunut. Hänellä oli räjähdevyö, mutta myöhemmin kerrottiin että se ei ollut aito.

Myös hyökkääjän kotona oli raskasta aseistusta ja poliisi joutui käyttämään räjähdettä päästäkseen sisälle asuntoon.

Wienin alueella on koko yön ja tiistaipäivän ajan ollut käynnissä suuri poliisioperaatio. Etsintöjä on tehty eri puolilla Itävaltaa. Viranomaiset kehottavat Wienin asukkaita pysymään edelleen kotonaan.

Sisäministerin mukaan etsinnät eivät rajoitu ainoastaan Wienin keskustaan. Lisäksi rajatarkastuksia tehostetaan ja lisätään. Naapurimaat Saksa ja Unkari ovat tarjonneet apua.

Kymmeniä laukauksia

Aluksi kerrottiin, että tekijä olisi räjäyttänyt pommivyönsä, mutta tieto ei pidä paikkaansa. Silminnäkijätietojen mukaan ainakin yksi epäilty ampui aukiolla ympäriinsä automaattiaseella ennen poliisin saapumista paikalle.

Poliisi kertoi myöhemmin, että useat ampuja tai ampujat ampuivat automaattiasein keskusta-alueella. Laukauksia ammuttiin tiettävästi kymmeniä.

Poliisit partioivat Wienin keskustassa aseellisen hyökkäyksen jälkeen.
Aseistautuneet poliisit partioivat Wienin keskustassa aseellisen hyökkäyksen jälkeen. Kuva: Georg Hochmuth / AFP

"Terrori-isku, mutta miksi"

Itävallan liittokanslerin Sebastian Kurzin mukaan hyökkäys oli "ehdottomasti terrori-isku". Hän ei kuitenkaan pystynyt sanomaan, mikä iskun kohde varsinaisesti oli.

Sisäministeri Nehammer vakuutti, ettei Itävalta luovu iskun takia periaatteistaan.

Mediatietojen mukaan yksi välikohtauksessa kuolleista oli synagogan vartija.

Juutalaisen yhteisön johtaja Oskar Deutsch sanoi Twitterissä, että hän ei pidä varmana sitä, oliko hyökkäyksen kohteena synagoga vai samassa osoitteessa sijaitsevat toimistot. Deutschin mukaan synagoga ei ollut illalla avoinna.

Poliisi kehottaa ihmisiä välttämään alueella liikkumista sekä julkisen liikenteen käyttämistä. Viranomaistietojen mukaan julkinen liikenne ei tällä hetkellä pysähdy Wienin keskusta-alueella.

Paikallinen juutalaisyhteisö on kehottanut kaikkia kaupungin juutalaisia pysymään kodeissaan.

Synagoga Wienissä
Synagoga Wienin Seitenstettengassella kuvattuna huhtikuussa 2020. Kuva: imago sportfotodienst

Tshekin ja Itävallan rajalla satunnaisia tarkastuksia Wienin iskun jälkeen

Useat eurooppalaiset johtajat ovat tuominneet Itävallan Wienissä maanantaina tapahtuneen iskun.

Itävallan liittokansleriKurz kutsui hyökkäystä "vastenmieliseksi terrori-iskuksi".

– Emme koskaan anna terrorismin pelotella meitä. Aiomme torjua tämän hyökkäyksin kaikin keinoin, Kurz sanoi.

Liittokanslerin mukaan poliisi keskittyy parhaillaan terrorismin vastaiseen toimintaan ja armeija on puolestaan suojaamassa tärkeitä rakennuksia maan pääkaupungissa.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron tviittasi, että "ranskalaiset jakavat itävaltalaisten kokeman järkytyksen ja surun". Ranskassa on viime viikkoina tapahtunut useita väkivallantekoja. Osaa teoista tutkitaan terrori-iskuina.

Saksan ulkoministeriö vuorostaan tviittasi, että Itävallasta kantautuneet tiedot ovat kauhistuttavia ja levottomuutta herättäviä.

– Emme saa antautua vihalle, jonka tarkoitus on aiheuttaa jakautumista yhteiskunnassa, ministeriö lisää.

Tšekin sisäministeri sanoi tviitissään, että maan poliisi on ollut yhteydessä Itävallan poliisiin. Tshekin poliisi on myös aloittanut satunnaiset Itävallasta saapuvien matkustajien ja ajoneuvojen tarkastukset maiden välisellä rajalla terroristien varalta.

Italian pääministeri Giuseppe Conte julisti Twitterissä, ettei Euroopassa ole tilaa vihalle.

Pelkurimaiseksi kuvailemansa iskun tuomitsee myös Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel niin ikään Twitterissä.

Niinistö ja Marin lähettivät surunvalittelut

Presidentti Sauli Niinistö on esittänyt syvän osanottonsa Wienissä maanantaina illalla tehdyn terrori-iskun johdosta, tviittaa presidentin kanslia.

Niinistön viesti on osoitettu sekä presidentti Alexander Van der Bellenille että Itävallan kansalle ja Wienin iskun uhrien omaisille.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) on esittänyt surunvalittelunsa Itävallan liittokansleri Sebastian Kurzille Wienissä tehtyjen iskujen johdosta. Valtioneuvoston kanslian mukaan Marin ilmaisi osanottonsa menehtyneiden omaisille sekä muille, joita iskut ovat koskettaneet.

Suosittelemme sinulle