Hallitus lisää harvaan asutuilla alueilla toimivien poliisien määrää 30 henkilötyövuodella ensi vuonna. Asiasta kertoi sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) tiedotustilaisuudessa.
Lisähenkilöstö sijoitetaan viiden poliisilaitoksen alueelle: 10 Lappin, 5 Ouluun, 5 Itä-Suomeen, 4 Sisä-Suomeen ja 6 Pohjanmaalle.
Yhteensä poliisien määrää kasvatetaan ensi vuonna 68 henkilötyövuodella. 20 henkilötyövuotta laitetaan tutkimaan ihmiskauppaa ja 13 verkkorikoksia. Loput viisi henkilötyövuotta poliisihallitus voi suunnata tarpeen mukaan.
Hallitus on myöntänyt näihin lisärahoitusta 4,1 miljoonaa euroa.
Liikkuvia partioita asemien tilalle
Harvaan asutuilla alueilla panostetaan jatkossa entistä enemmän tiedolla johtamiseen ja liikkuviin partioihin.
Painopiste siirtyy pois siitä, että poliisilla olisi toimipaikkoja ympäri Suomea. Esimerkiksi poliisiasemien merkitys on poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan vähentynyt.
Sen sijaan poliisit lähtevät liikkeelle isompien kaupunkien poliisiasemilta harvaan asutuille alueille. Kolehmaisen mukaan haja-asutusalueilla poliisi olisi siis läsnä partioiden muodossa, vaikka lähin poliisiasema olisi kauempana. Partiot liikkuvat tarpeen mukaan siellä, missä poliisin analyysin mukaan on niille tarvetta.
Lisäksi alueilla pyritään tukemaan enemmän moniosaamista. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että yksi poliisi hoitaa työssään sekä hälytystehtäviä että rikostutkintaa.
– Toiminnan täytyy elää ajassa. Poliisi tekee jatkossa yhä enemmän moninaisempia työtehtäviä eri puolilla Suomea, sisäministeri Ohisalo sanoo.
Eniten uusia poliiseja saava Lapin poliisilaitos suunnittelee sijoittavansa lisää partioita haasteellisiin paikkoihin eli Utsjoelle, Enontekiöön, Sallaan ja Pelloon.
Lisääntyvällä partioinnilla pyritään nopeuttamaan poliisin saatavuutta: Esimerkiksi Utsjoella poliisilla on kestänyt jopa yli 100 minuuttia saapua hälytyspaikoille.
– Tällä lisäresursoinnilla pystytään kyllä parantamaan näkyvyyttä ja poliisin saatavuutta, sanoo Lapin poliisilaitoksen päällikkö Esa Heikkinen.
"Poliiseja ei tulla viemään pois miltään paikkakunnalta"
Poliisin toimintaa on jo ryhdytty kehittämään siihen suuntaan, että poliisilaitosten merkitys pienenee. Esimerkiksi Itä-Suomen poliisilaitoksella suunnitellaan parhaillaankenttäpoliisien siirtämistä pikkupaikkakuntien poliisiasemilta Kuopioon ja Joensuuhun.
Uusilla resursseilla aiotaankin Itä-Suomessa vahvistaa nimenomaan liikkuvaa toimintaa, jossa partio lähtee vuoron alkajaisiksi liikkeelle isosta kaupungista ja siirtyy sieltä kauemmaksi.
– Poliisin toiminnan pitää perustua liikkumiseen. Se on huomattavasti tehokkaampi työmuoto, sanoo apulaispoliisipäällikkö Kai Markkula.
Itä-Suomen poliisilaitoksen suunnitelma on kuitenkin herättänyt voimakasta kritiikkiä esimerkiksi poliisien ja itäsuomalaisten kansanedustajien keskuudessa. Esimerkiksi poliisit itse ovat epäilleet siitä, riittääkö partioiden liikkuminen harvaan asutuilla alueilla siihen, että poliisin avun saatavuus säilyy.
– Missään tapauksessa poliiseja ei tulla viemään pois miltään paikkakunnalta. Jos partion aloituspaikka siirtyy jonnekin, se ei tarkoita sitä, että paikka jäisi ilman poliisipalveluita, kommentoi poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen.
Lue lisää:
Lappi saa ensi vuonna lisää poliiseja harva-alueille, mutta rekrytointi on hankalaa
Keskittämissuunnitelma veisi kenttäpoliiseja monilta Itä-Suomen paikkakunnilta