Melkein kaikki istuvat kansanedustajat tahtovat ehdolle myös kotikuntiensa valtuustoon Pirkanmaalla. Vaalit pidetään ensi keväänä ja ehdokkaiden värväys käy kiivaana kaikissa puolueissa.
Ylen vaaliasiantuntija, tutkija Jenni Airaksinen evästää tulevia ehdokkaita. Hän toivoo vaalikeskusteluihin ideologiaa, "oikein sellaista tulikivenkatkuista arvokeskustelua".
– Haluaisin kuulla mielipiteitä ja perusteluja enkä hallintojargonia, johon vaalikeskusteluissa niin usein mennään. Että ei käytäisi kansallista juupas-eipäs -keskustelua, vaan käsiteltäisiin juurevasti paikallisia asioita, Jenni Airaksinen toivoo.
Sanna Marinista nostetta
Tampereen vaalitaistossa pelataan tulevissa vaaleissa myös pormestaripeliä. Eniten ääniä saaneelle ryhmälle lankeaa kaupungin ykkösnaisen tai -miehen paikka.
Kuluvalla valtuustokaudella pormestarina on istunut demarien Lauri Lyly, koska vaalien äänikuningatar Sanna Marin ei ottanut paikkaa vastaan. Hän päätti pysytellä eduskunnassa ja päätyi nopeasti puoleensa puheenjohtajaksi ja pääministeriksi.
Kuntatutkija Jenni Airaksinen ennakoi, että Sanna Marin on suosikki myös ensi kevään vaaleissa.
– Uskon, että hän vetää myös tulevissa vaaleissa demarit aikamoiseen saavutukseen Tampereella.
Tampereen kärki uusiksi?
Perussuomalaisten kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu Veikko Vallin sen sijaan uskoo, että Tampereen valta jaetaan keväällä uudella tavalla. Hän perustelee sitä oman puolueensa valtakunnallisilla kannatusluvuilla.
– Meillä oli viime vaaleissa kahdeksan prosentin kannatus. Nyt puolueen kannatus on 19 prosenttia, sanoo Veikko Vallin.
Vallinin mainitsema kannatuksen nousu näkyy esimerkiksi viimeisimmässä Ylen kannatusmittauksessa.
Kuntatutkija ymmärtää perussuomalaisten toiveikkuuden, mutta epäilee täydellistä vallan uusjakoa.
– Jos nyt heitän villin veikkauksen, niin en usko että tamperelaiset valta-asemat ihan täydellistä häränpyllyä heittäisivät, Jenni Airaksinen sanoo.
Hän ei myöskään usko minkään puolueen rökälevoittoon.
Kolme asiaa uusiksi
Veikko Vallin nostaa esiin kolme asiaa, jossa hänen mielestään Tamperetta on viety väärään suuntaan. Ne ovat keskustan liikenne, talous ja lähiöiden eriytyminen eli hienommin sanottuna sosiaalinen segregaatio.
– Eriytyminen on haaste valtakunnan tasolla, mutta myös Tampereen kaupunki pystyy asiaan vaikuttamaan. Eriytymisen haitat nähdään jo Helsingissä puhumattakaan Ruotsista, Vallin sanoo ja viittaa muun muassa levottomuuksiin ja jengiväkivaltaan.
Vallin on jo ilmoittanut tavoittelevansa pormestarin paikkaa.
"Aika haastaa pääkaupunkiseutua"
Myös keskustan Jouni Ovaska sanoo saaneensa pyyntöjä pormestariehdokkuudesta. Puolueen ehdokkaasta kaupungin kärkipaikalle päätetään vielä loppuvuoden aikana, mutta Ovaskalla on joka tapauksessa rivivaltuutetun paikka haussa.
– Kyllä. Ehdottomasti lähden ehdolle. Haluan olla kehittämässä kotikaupunkiani ja huolehtimassa, että olemme jatkossakin maailman paras kaupunki, Ovaska perusteli Ylen kyselyssä.
– Päätyö eduskunnassa ja valtuustopaikka kotikaupungissa täydentävät mukavasti toisiaan. Näkee, miten Arkadianmäellä tehdyt päätökset vaikuttavat täällä.
Jouni Ovaska listaa isot investoinnit, talouden ja palvelut seuraavan valtuustokauden keskeisimmiksi asioiksi.
– Ja sitten pitää haastaa pääkaupunkiseutua ja Helsinkiä. Tampere on kasvava kaupunki ja tänne pitää saada houkuteltua enemmän työpaikkoja sekä kulttuurin tai vaikka urheilun tekijöitä.
Kaksi konkaria ei lähde kuntavaaleihin
Vihreitten Satu Hassi ei lähde ehdolle enää. Hän sanoo, että vuodet 1985–2000 ja 2013–2017 riittävät. Myöskään Anna Kontula (vas.) ei lähde ehdolle, vaikka on aiemmin ollut Tampereen valtuustossa.
Kaikki muut Ylen kyselyyn vastanneet istuvat Pirkanmaan kansanedustajat haluavat myös kuntapäättäjiksi. Edustajia on 19 ja heistä 18:n kuntavaalisuunnitelmat tiedetään.
"Peruspäätökset tehdään paikallisella tasolla"
Kansanedustajat perustelevat kahdella päättäjäntuolilla istumista muun muassa sujuvalla tiedonkululla.
– [On] hyvä säilyttää yhteys oman kaupungin eli Valkeakosken ja eduskunnan välillä. Osa asioista on päätöksenteossa molemmilla tasoilla, vaikka tulokulma voi olla hieman erilainen, perustelee kokoomuksen Pauli Kiuru.
– Kunnissa päätetään konkreettisesti lähipalveluista ja muista oman asuinalueen asioista, korostaa demarien Marko Asell Nokialta.
– Olen nyt Sastamalan ainoa kansanedustaja, joten voin tuoda valtuustoon viestiä eduskunnan asioista, sanoo Arto Satonen.
– Parhaassa tapauksessa paikallisesti kehitettyjä ratkaisuja voidaan hyödyntää myös valtakunnallisesti, sanoo perussuomalaisten Sami Savio Ylöjärveltä.
Tampereen kansanedustajista vaaleihin lähtevät myös Jukka Gustafsson (sd.), Anna-Kaisa Ikonen (kok.), Ilmari Nurminen (sd.), Sakari Puisto (ps.), Iiris Suomela (vihr.), Sari Tanus (krist.) ja Pia Viitanen (sd.). Lempäälässä ehdolla on Veijo Niemi (ps.) ja Mänttä-Vilppulassa Arto Pirttilahti (kesk.) .