Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaissa on mukana suosikkihahmoja ja jo aiemmin voittaneita

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnosta kisaa kuusi teosta. Palkintosumma on 30 000 euroa.

Finlandia-ehdokkaat rivissä
Siiri Enoranta (vas.), Katri Kirkkopelto, Meri Luttinen, Annika Sandelin, Petri Kumela, Laura Ruohonen, Erika Kallasmaa, Anja Portin, Aino Havukainen ja Sami Toivonen (oik.) lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon ehdokkaiden julkistustilaisuudessa Helsingissä. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Miia Gustafsson
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen kirjasäätiö on julkistanut kuusi ehdokasta tämän vuoden lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajaksi. Tässä jutussa esitellään teokset ja valitsijaraadin perustelut.

Siiri Enoranta: Kesämyrsky (WSOY)

Tamperelaisella Siiri Enorannalla on jo plakkarissaan Finlandia-voitto. Sen hän sai kaksi vuotta sitten edellisellä romaanillaan Tuhatkuolevan kirous.

Uusin romaani on suunnattu nuorille lukijoille ja se kertoo lapsuuden ja viattomuuden lopusta. Hulppeaan kartanomiljööseen kietoutuu mysteeri, mutta ennen kaikkea kirja kertoo kahden pojan välisestä rakkaudesta.

Esikarsinnan tehneen valitsijaraadin mukaan kirja hurmaa lukijan loisteliaalla ja notkealla kielellään.

Siiri Enoranta
Siiri Enoranta. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Aino Havukainen – Sami Toivonen: Tatu ja Patu – Kovaa menoa kiskoilla (Otava)

Myös Aino Havukainen ja Sami Toivonen ovat voittaneet aiemmin Finlandia-palkinnon. Voitosta on kulunut aikaa jo 13 vuotta, mutta jo silloin Tatu ja Patu olivat vauhdissa – voitto tuli kirjalla Tatun ja Patun Suomi. Nyt he seikkailevat junassa.

Junamatkalla Simo-sedän luo sattuu ja tapahtuu. Kyseessä on Tatun ja Patun ensimmäinen junamatka, joten ilmassa on myös jännitystä.

Raatilaisia ihastutti etenkin kirjan huumori, joka tarjoaa iloa ja uusia näkökulmia maailman tarkasteluun kaikenikäisille lukijoille.

Tatu ja Patu -kirjoja tekevä aviopari on yhdessä 24/7 – "Ei tarvitse käydä mitään kehityskeskusteluja"

Aino Havukainen ja Sami Toivonen lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon ehdokkaiden julkistustilaisuudessa Helsingissä.
Aino Havukainen ja Sami Toivonen lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon ehdokkaiden julkistustilaisuudessa Helsingissä keskiviikkona. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Katri Kirkkopelto: Molli ja maan ääri (Lasten Keskus)

Katri Kirkkopelto tunnetaan ennen kaikkea kuvittajana. Hän on ollut aiemmin kaksi kertaa Finlandia-ehdokkaana.

Tällä kertaa hänen kirjoittamassaan ja kuvittamassaan lastenkirjassa seikkailee Molli, joka on pieni karvainen olento. Ensimmäinen Molli-kirja ilmestyi jo vuonna 2013.

Esiraadin mukaan kirja on hellyttävä matkakertomus seikkailusta, joka ei vie liian kauas.

Katri Kirkkopelto
Katri Kirkkopelto Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Meri Luttinen: Myrskynsilmä (WSOY)

Meri Luttinen on tamperelainen esikoiskirjailija. Myrskynsilmä kertoo muinaissuomalaisesta fantasiamaailmasta. Se on kasvukertomus, jossa päähenkilö Kainu etsii itseään ja omaa paikkaansa maailmassa.

Raatilaisia miellytti kirjan taidokas kerronta, joka imee mukaansa ensi riveiltä alkaen. Tarina on eheä ja vetävä kokonaisuus, joka pitää lukijan otteessaan.

Meri Luttinen
Meri Luttinen Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Anja Portin: Radio Popov (S&S)

Anja Portin on kirjoittanut romaanin ja useita lastenkirjoja sekä esseitä.

Radio Popov kertoo yhdeksänvuotiaasta Alfredista, joka ei ole nähnyt äitiään syntymänsä jälkeen ja isä on enimmäkseen työmatkoilla. Kirjan teemoja ovat yksinäisyys, ystävyys ja näkyväksi tulemisen tärkeys.

Esiraadin mukaan kirjassa on klassisen saturomaanin aineksia ja sympaattinen kertojanääni. Keksijä Popovin radio luo toimivan kehyksen tarinalle, jossa hylätyt lapset ryhtyvät auttamaan toisiaan.

Anja Portin
Anja Portin Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Laura Ruohonen. Kuvitus Erika Kallasmaa. Musiikki Petri Kumela: Otus opus. Runoa ja totta pienistä eläimistä

Tämä kirja sai poikkeuksellisesti alkunsa musiikista, kun kitaristi Petri Kumela pyysi säveltäjiä tekemään pieniä sävellyksiä eläimistä. Vuosia myöhemmin mukaan tulivat kirjailija, ohjaaja Laura Ruohonen ja kuvittaja Erika Kallasmaa. Syntyi runoteos, jossa on mukana musiikkia, kuvia ja tietoa eläimistä.

Esiraatia miellytti kirjan rytmikkäät riimit, jotka havainnollistavat erilaisten otusten ominaisuuksia taidokkaasti. Otuksista kerrotut faktat ovat kiinnostavia poimintoja eläinmaailmasta ja muodostavat runojen kanssa tasapainoisen kokonaisuuden.

Petri Kumela, Erika Kallasmaa ja Laura Ruohonen
Petri Kumela (vas.), Erika Kallasmaa ja Laura Ruohonen Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Tänä vuonna kolmihenkiseen valitsijaraatiin kuuluivat Lastenkirjainstituutin toiminnanjohtaja Kaisa Laaksonen, Aku Ankan päätoimittaja Aki Hyyppä sekä yleisen kirjallisuustieteen opiskelija Johanna Valjakka.

Voittajan valitsee kuuden ehdokkaan joukosta näyttelijä Christoffer Strandberg.

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden sekä muiden Finlandia-palkintojen voittajat selviävät keskiviikkona 25. marraskuuta klo 19 Finlandia 2020 – lukemisen juhlaa -ohjelmassa Yle TV1:ssä ja Areenassa.

Viime vuonna lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon sai Marisha Rasi-Koskinen romaanillaan Auringon pimeä puoli.

Tässä ovat tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat: mukana teokset tanssikiellosta, saimaannorpasta ja terrorismista

Suosittelemme sinulle