Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Metsäkauriista on tullut uusi citylaji Helsinkiin – ei enää pelkää ihmistä ja loikkaa puutarhoihin jopa kaksimetrisen aidan yli

Kaupunkilaisten tekemien havaintojen määrä on lisääntynyt, koska kauriit tulevat rohkeasti avoimille paikoille näytille.

Metsäkaurispukkeja.
Taistelevat metsäkaurispukit. Kuvituskuva. Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP
Ari Tuhkanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Metsäkauris on sopeutunut viime vuosina elämään Helsingissä ja siitä tehdään havaintoja yhä useammin.

Lajia on esiintynyt kaupungissa jo parisenkymmentä vuotta, mutta eläimet ovat viettäneet piilottelevaa elämää pusikoissa ja ruovikoissa, esimerkiksi Viikissä.

– Kaupunkilaisten tekemien havaintojen määrä on lisääntynyt ennen muuta sen vuoksi, että kauriit ovat rohkeasti tulleet avoimille paikoille näytille, kertoo ympäristötarkastaja Raimo Pakarinen Helsingin kaupungilta.

Kauriin arkailematon esiintyminen kertoo siitä, että laji on tottunut ihmiseen. Metsäkauriista on tullut uusi citylaji.

– Sille on käynyt samalla tavalla kuin aikaisemmin monille muille kaupunkilaistuneille eläimille, kuten ketuille tai kaneille. Ne ovat vain lakanneet pelkäämästä ihmisistä. Kauriit ymmärtävät, että ihminen ei ole vaarallinen, eikä sitä ole syytä juosta karkuun.

Tehokkain tapa estää puutarhatuhot on erittäin korkea aita

Kannan kasvun ja ihmiseen tottumisen myötä kauriiden aiheuttamat tuhot puutarhoissa ovat myös lisääntyneet.

– Uutena ilmiönä on se, että meille valitetaan metsäkauriiden aiheuttamista haitoista pihoilla ja siirtolapuutarha-alueilla, kertoo ympäristötarkastaja Pakarinen.

Taloudellisesti merkittävimmät tuhot metsäkauris aiheuttaa pihojen puille ja pensaille, mutta se syö myös muun muassa perennoja ja sipulikukkia.

– Yksittäisen pihanhoitajan näkökulmasta se on harmillista, mutta toisaalta luonnossa liikkujat arvostavat näköhavaintoja isoista nisäkkäistä. Metsäkauriilla on myös aika suuri virkistysarvo.

Lajin aiheuttamat vahingot on mahdollista torjua esimerkiksi pahanmakuisilla syönninestoaineilla, joita sivellään puiden ja pensaiden oksiin. Tehokkain tapa on korkea aita, mutta usein asemakaava estää tällaisen aidan rakentamisen.

– Aidan pitää olla yli kaksimetrinen. Vaikka kauris on pieni hirvieläin, sillä on hyvä loikka. Se pystyy ylittämään puolentoista metrin aidan kevyesti, sanoo Pakarinen.

Lue myös:

Peurat ja kauriit aiheuttavat harmia pihoissa ja puutarhoissa – tuho voi olla hyvinkin järjestelmällistä

Kun villieläin eksyy Helsingin keskustaan, sen kohtalo on lähes varma – eläinpelastusvastaava: "Ensimmäiseksi turvaamme ihmiset"

Suosittelemme