Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Poliisi Vallilan henkirikoksesta: Huumeet tapauksen taustalla, epäillyt ja uhri tiesivät toisensa – asianajaja: 16-vuotias hyvin pahoillaan

Poliisi on pidättänyt toisen 16-vuotiaan pojan epäiltynä Helsingin Vallilassa viime viikonloppuna tapahtuneesta puukotuksesta.

Muistokynttilät Päijänteentie 19 edustalla
Muistokynttilöitä Vallilassa. Kuva: Pekka Tynell / Yle
Katri Kirsi
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin poliisi on saanut kiinni ja pidättänyt kolmannen Vallilan veriteosta epäillyn pojan. 16-vuotias epäilty saatiin kiinni Helsingin keskustassa maanantaina illalla. Kaksi muuta epäiltyä oli saatu kiinni jo aiemmin.

Kaikkiaan Helsingissä Vallilan kaupunginosassa viime lauantaina tapahtuneesta henkirikoksesta epäillään kolmea poikaa, joista kaksi on 16-vuotiaita ja yksi 14-vuotias.

Poikien epäillään yhdessä lyöneen teräaseella useita kertoja vuonna 2001 syntynyttä miestä perjantain 30. lokakuuta ja lauantain 31. lokakuuta välisenä yönä kadulla Päijänteentiellä.

Uhri kuoli vammoihinsa myöhemmin sairaalassa.

– Kaikkia kolmea epäillään taposta, koska tilanteeseen on menty yhdessä tuumin. Ei voi sanoa, että kuka on pääepäilty. Selvitämme, onko teräaseita ollut useita, kertoo tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jukka Larkio Helsingin poliisilaitokselta.

Larkion mukaan epäillyt tunsivat toisensa ennalta. He ovat kotoisin pääkaupunkiseudulta.

– Voi sanoa, että epäillyt tiesivät uhrin. En usko, että varsinaisesti tunsivat, Larkio sanoo.

– Yleisellä tasolla voin sanoa, että tällaisiin tapauksiin liittyvät tänä päivänä usein päihteet ja huumeet, hän valottaa tapauksen taustoja.

Lauantaina kiinni otettu 16-vuotias vangittiin

Helsingin käräjäoikeus vangitsi keskiviikkona aamulla käydyssä vangitsemisoikeudenkäynnissä aiemmin, heti lauantaina kiinni saadun 16-vuotiaan pojan todennäköisin syin taposta epäiltynä.

– Erityisesti alle 18-vuotiaan vangitsemista täytyy harkita. Täytyy olla vakava rikos, jotta näin nuorta henkilöä haetaan vangittavaksi. Tuomioistuin katsoi, että vangitseminen ei ole kohtuutonta, Larkio sanoo.

Toinen 16-vuotias taposta epäilty poika on nyt pidätettynä. Poliisin tulee esittää hänen vangitsemistaan käräjäoikeudelle perjantaihin mennessä.

14-vuotias epäilty ei nuoren ikänsä vuoksi ole rikosoikeudellisesti vastuullinen, joten häntä ei voida vangita. Alaikäisten kohdalla vakavat rikosepäilyt johtavat lastensuojelullisiin toimiin. Poliisi on kuulustellut 14-vuotiasta poikaa.

16-vuotiaan vangitun epäillään syyllistyneen myös tapon yritykseen Tampereella Kaukajärven kaupunginosassa kuukausi sitten.

Hänen epäillään puukottaneen sivullista miestä vatsaan Tampereella 3. lokakuuta yritettyään toisen nuoren kanssa ryöstää uhrilta rahaa bensaan. Tästä rikosepäilystä kertoi ensimmäisenä MTV.

Larkion mukaan kahdella muulla epäillyllä ei ole merkittävää rikoshistoriaa.

Vangitun asianajaja: Teolla ei ole motiivia

Keskiviikkona vangitun 16-vuotiaan pojan asianajaja Juha-Pekka Hippi kertoo epäillyn tehneen yhteistyötä rikoksen selvittämiseksi. Hipin mukaan henkirikokselle ei ole selkeää motiivia.

– Tälle ei ole järkevää selitystä, ja hän on itsekin tästä ymmällään ja hyvin pahoillaan uhrin läheisille. Tämä on tragedia myös nuorelle päämiehelleni, joka on joutunut osalliseksi. Hän tekee kaikkensa, jotta asiat saadaan selvitettyä, Hippi kertoo.

Epäilty on Hipin mukaan myöntänyt oman osuutensa tapahtumiin. Epäilty ei vastustanut vangitsemista. Hippi vahvistaa, että päihteet liittyvät Vallilan tapahtumiin.

– Päämieheni oli päihteiden vaikutuksen alaisena teon aikana, Hippi kertoo.

Tutkinta etenee nyt kuulusteluilla. Epäillyn tapon syytteen nostamisen määräaika on maanantaina 18. tammikuuta.

Taposta epäilty 16-vuotias oli karannut lastenkodista ennen Tampereella epäiltyä tapon yritystä. Lastensuojelu ja sosiaalityöntekijät ovat poliisin ja epäiltyjen kanssa tiiviissä yhteistyössä myös tutkintavankeuden aikana.

– Varmasti monenlainen asian selvittely ja keskusteluapu on tarpeen. Onneksi myös vankilan kautta näitä voidaan järjestää niin kauan kuin kaikkia määrärahoja ei ole sieltä leikattu, Hippi toteaa.

4.11. klo 11.46: Täydennetty juttua Jukka Larkion kommenteilla, kello 13.39 päivitetty otsikko, kello 15.41 täydennetty juttua Juha-Pekka Hipin kommenteilla ja päivitetty otsikko.

Lisää aiheesta:

Poliisi esittää 16-vuotiasta poikaa vangittavaksi Vallilan taposta epäiltynä – useita alaikäisiä poikia epäillään yhä rikoksesta

Vallilan veriteosta epäillyn 16-vuotiaan uskottiin pysyvän kaidalla tiellä – vapautettiin vankeudesta viikkoa ennen henkirikosta

Alaikäiset syyllistyneet vakavaan väkivaltaan tänä syksynä poikkeuksellisen paljon – lastensuojeluun kaivataan lisää järeitä keinoja

Poliisi sai runsaasti vihjeitä parikymppisen miehen epäillystä taposta, epäillyt 14- ja 16-vuotiaita poikia: "Havaintoja on riittävästi"

Suosittelemme