Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Tässä ovat kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat – mukana tutut suosikit Tommi Kinnunen ja Anni Kytömäki, mutta myös yllätysnimiä

Ehdokaskirjoissa käsitellään historiaa, metsiä ja ihmismielen syvyyksiä.

Kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaiden julkistus
Miia Gustafsson
Avaa Yle-sovelluksessa

Kuusi ehdokasta kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajaksi on julkistettu. Kolmehenkinen esiraati valitsi ehdokkaat yli 150 kirjan joukosta. Jutun pääkuvasta pääset katsomaan videon julkistustilaisuudesta.

Ehdokkaat ovat:

Ann-Luise Bertell
Ann-Luise Bertell Kuva: Niklas Sandström

Ann-Luise Bertell: Heiman (Förlaget)

Suomenruotsalainen Ann-Luise Bertell on tunnettu etenkin teatteripiireissä. Hän on näyttelijä ja ohjaaja, lisäksi hän on toiminut Wasa Teaterin johtajana viiden vuoden ajan. Bertell on kirjoittanut niin runoja, näytelmiä kuin romaaneja. Hänen teoksiaan ei ole suomennettu.

Heiman on Bertellin toinen romaani. Kirja on sukukertomus, joka sijoittuu Pohjanmaalle.

Valitsijaraatiin teki vaikutuksen Bertellin tapa kirjoittaa lempeästi henkilöistään. "Kirjan kieli on tarkkaa, mutta eleetöntä, sen ihmiset kipuilevat omanolemisensa ja muiden toiveiden ristipaineessa."

Ritva Hellsten
Ritva Hellsten Kuva: Aviador

Ritva Hellsten: Raija (Aviador)

Heti aluksi on mainittava, että Ritva Hellsten on edesmenneen kirjailijan Raija Siekkisen sisko. Ja kyllä, ehdokasromaani kertoo nimensä mukaisesti hänestä.

Raija on Hellstenin kolmas romaani. Se on fiktiivinen teos, jonka pohjana on kuitenkin paljon myös faktaa. Psykologinen teos kertoo Raija Siekkisen viimeisistä vuosista.

Raadin mukaan Raija on surullisenkaunis ja jäljen jättävä taiteilijaromaani, joka tulkitsee Raija Siekkisen elämää ja sisäistä maailmaa uskottavasti.

Raija Siekkistä pidetään novellimestarina. Hän kuoli tulipalossa vuonna 2004.

Tommi KInnunen
– Olen iloinen siitä, että meidän yhteistä historiaamme pystytään tutkimaan teatterin, elokuvan ja kirjallisuuden keinoin, Tommi Kinnunen sanoo. Kuva: Joonas Brandt

Tommi Kinnunen: Ei kertonut katuvansa (WSOY)

Neljä romaania kirjoittanut Tommi Kinnunen on jo kolmatta kertaa Finlandia-ehdokkaana. Hän pääsi ehdolle esikoisromaanillaan Neljäntienristeys ja neljä vuotta sitten ilmestyneellä Lopotilla.

Ei kertonut katuvansa sijoittuu Lapin sodan jälkeiseen aikaan. Se on rankka kuvaus naisista, jotka palaavat Suomeen työskenneltyään Norjassa saksalaisten leivissä. Naiset taittavat taivalta kävellen läpi poltetun ja miinoitetun Lapin. Pikku hiljaa tarinan edetessä naisten kohtalot ja elämäntarinat paljastuvat. Kotiinpaluu ei ole helppo, sillä naisiin suhtaudutaan vihamielisesti.

Valintaraatiin romaani jätti jäljen. "Tommi Kinnusen erilainen vaellusromaani jää elämään lukijan mieleen pitkinä, vaikuttavina jälkikuvina."

Kirjailija Anni Kytömäki
Anni Kytömäki Kuva: Anniina Mannila/ Gummerus

Anni Kytömäki: Margarita (Gummerus)

Anni Kytömäki on myös ollut aiemmin Finlandia-ehdokkaana. Kultarinta oli ehdokkaana samana vuonna kuin Kinnusen Neljäntienristeys eli vuonna 2014.

Hämeenkyrössä asuva Kytömäki tunnetaan luontoihmisenä ja metsät ovat yhtenä aiheena uusimmassakin romaanissa. Historiallinen romaani on ajankohtainen, sillä se kertoo metsien hyötykäytöstä. Margarita on Kytömäen kolmas romaani.

Esiraati kuvailee Margaritaa näin: "Teksti asettuu suomalaisten luontokirjailijoiden perinteeseen kaunokirjallisesti korkeatasoisella otteella, lukijansa älynystyröitä hieroen."

Författaren Heikki Kännö
Heikki Kännö Kuva: Helena Kulmala

Heikki Kännö: Runoilija (Sammakko)

Turkulainen Heikki Kännö on Runeberg-palkittu kirjailija. Hän voitti arvostetun palkinnon romaanillaan Sömnö vuonna 2019. Kännö on paitsi kirjailija myös taidemaalari.

Runoilija on Kännön kolmas romaani. Siinä vilisee tuttuja hahmoja kuten filosofi Friedrich Nietzsche, antroposofi Rudolf Steiner ja säveltäjä Richard Wagner. Tarina kulkee ympäri Eurooppaa 1800-luvulta lähtien ja tulee pohjustaneeksi maailmantilanteen, joka mahdollisti natsien valtaannousun.

Esiraadin mukaan Runoilijan tarina "punoo yhteen magiaa, filosofiaa ja yhteiskunnallisia teemoja tavalla, joka pitää otteessaan viimeisille sivuille saakka".

Anne Vuori-Kemilä
Anne Vuori-Kemilä Kuva: Karisto

Anne Vuori-Kemilä: Mustaa jäätä (Karisto)

Anne Vuori-Kemilä on työskennellyt psykiatrisena sairaanhoitajana ja opettajana. Mustaa jäätä on hänen toinen romaaninsa.

Vuori-Kemilän tausta näkyy ehdokasromaanissa, sillä Mustaa jäätä on kirjoitettu tarkalla psykologisella silmällä. Tarinassa on synkkä pohjavire.

Raati kuvaa kirjaa näin: "Vuori-Kemilän aiheet ovat raskaat, mutta hän kuvaa maailman kolhimia ihmisiään oikeudenmukaisella lämmöllä ja rakkaudella."

Ehdokaslistalta puuttuvat esikoiset ja konkarit

Tämän vuoden ehdokaslista on yllättävä, sillä mukana on nimiä, jotka ovat melko tuntemattomia. Se tekee ehdokasasettelusta kiinnostavan, sillä vähäiselle huomiolle jääneet kirjat pääsevät nyt esille.

Tommi Kinnunen ja Anni Kytömäki ovat suurelle yleisölle tuttuja kirjailijoita ja heidän romaaninsa ovat saaneet syksyn mittaan paljon huomiota.

Pitkän linjan konkareita ei näy tämän vuoden ehdokkaissa, vaikka monet ovat julkaisseet kirjan kuluvan vuoden aikana. Myös esikoiskirjailijat loistavat poissaolollaan.

Pitkästä aikaa ehdokkaissa on mukana myös kirja, jota ei ole suomennettu.

Hannu Lintu valitsee voittajan

Ehdokaskirjat valitsi kolmen hengen valintalautakunta. Tänä vuonna raadissa ovat mukana ulkoministerin valtiosihteeri Johanna Sumuvuori, kulttuuritoimittaja Suonna Kononen ja yrittäjä Maija Kuusi, joka on vaikuttanut kustannus- ja musiikkialalla.

Lopullisen valinnan tekee kapellimestari Hannu Lintu. Hän toimii RSO:n ylikapellimestarina ensi vuoden kevääseen saakka ja siirtyy sitten Kansallisoopperaan.

Finlandia-palkinto maamme tärkein kirjallisuuspalkinto. Palkinnon arvo on 30 000 euroa.

Kaunokirjallisuuden sekä muiden Finlandia-palkintojen voittajat selviävät keskiviikkona 25. marraskuuta klo 19 Finlandia 2020 – lukemisen juhlaa -ohjelmassa Yle TV1:ssä ja Areenassa.

Viime vuonna kaunokirjallisuudenFinlandia-palkinnon voitti Pajtim Statovci romaanillaan Bolla.

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaissa on mukana suosikkihahmoja ja jo aiemmin voittaneita

Tässä ovat tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat: mukana teokset tanssikiellosta, saimaannorpasta ja terrorismista

Tommi Kinnusen kolumnit Ylelle löytyvät täältä.

Suosittelemme sinulle