Hyppää sisältöön

Sometutkija Suvi Uskin mukaan moni kiusattu ei tiedä olevansa rikoksen uhri: "Nettikiusaamiseen pitää puuttua nopeasti"

Suvi Uski vastasi myös kahteen Puoli seitsemän -ohjelman katsojakysymykseen somekäyttäytymisestä.

Käytöstavat ja riippuvuus - sometohtori Suvi Uski vastaa kahteen katsojakysymykseen
Käytöstavat ja riippuvuus - sometohtori Suvi Uski vastaa kahteen katsojakysymykseen

Sosiaalisen median tutkija Suvi Uski on huolissaan nettikiusaamisesta ja sen uhreista. Uskin mukaan nettikiusaaminen ei katso uhria, vaan voi osua kenen kohdalle tahansa. Ja silloin kun mikä tahansa teko menee verkkoon, sitä on vaikea saada sieltä pois.

– Koska materiaalia on niin vaikea saada pois verkosta, pitäisi ennen julkaisemista miettiä ainakin kaksi kertaa, aiheuttaako tämä jollekin mielipahaa. Tällä hetkellä verkossa on liikkeellä todella paljon ajattelemattomuutta.

Kiusaamisessa puhutaan Uskin mukaan useista eri rikoksista. Kyse voi olla muun muassa kunnianloukkauksesta tai yksityiselämää loukkaavasta tiedon välittämisestä.

– Sen lisäksi on asioita jotka eivät aina täytä rikoksen kynnystä, mutta ovat silti ihan kauheita kohteelleen.

Uskin neuvot kiusaaminen kohteelle

Kun verkossa tapahtuu kiusaamista, siihen pitäisi Uskin mukaan puuttua mahdollisimman nopeasti.

– Nopeus on se ykkösjuttu. Lisäksi kannattaa ottaa talteen todisteita, esimerkiksi kuvakaappauksia tapauksesta. Nämä kaksi asiaa ovat tärkeitä aluksi. Sen jälkeen pitää miettiä kenen puoleen kääntyä. Onko se esimerkiksi poliisille vietävä asia, tai aikuisille kerrottava asia.

Uski perusti kollegojensa kanssa vuonna 2017 Someturva -nimisen yrityksen, jonka toimialana on auttaa nettikiusaamisen uhreja.

– Jos ajattelee meiltä apua pyytäviä aikuisia, harva uskoo olevansa rikoksen uhri. Silti puolet meillä käsiteltävistä tapauksistä täyttävät rikoksen tunnusmerkit. Eli me emme oikein usko, että somessa tapahtuva asia voi olla rikos. Mikäli asioita ei viedä oikeuteen, rikollisuus lisääntyy ja ihmiset voivat tosi huonosti.

Huono käytös ja someriippuvuus

Puoli seitsemän -ohjelman vieraana ollut Uski vastasi myös kahteen katsojakysymykseen. Ensimmäinen oli se, miksi somessa mennään niin herkästi henkilökohtausuuksiin ja toisten haukkumiseen?

– Siinä on usein kysymys myös tekstuaalisen viestinnän ongelmista. Ihmiset eivät ole kovin hyviä kirjoittamaan omia mielipiteitään, sen lisäksi viestejä myös luetaan tosi nopeasti muun multitaskaamisen ohessa. Kun lukee nopeasti nopeasti kirjoitetun mielipiteen, provosoituu helposti. Lisäksi alustojen algoritmit näyttävät tällaisia keskusteluja, koska niitä luetaan ja niistä tykätään.

Toinen katsojakysymys käsitteli sitä, miten somekoukusta pääsisi eroon.

– Erittäin moni maailman kansalainen on kysyjän kanssa samassa jamassa. Ensimmäinen asia on alkaa seurata sitä aikaa, jonka käyttää puhelimessa, ja ryhtyä systemaattisesti vähentämään sitä.

Katso Suvi Uskin koko haastattelu Puoli seitsemän -ohjelmassa:

Suosittelemme sinulle