Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Pohjois-Korea rajoittaa tupakointia julkisissa tiloissa – ketjupolttajana tunnettu Kim Jong-un suitsii tupakointia maassa, jossa lähes puolet miehistä polttaa

Tupakointi lisää koronaviruksen riskitekijöitä. YK arvioi koronatilanteen olevan Pohjois-Koreassa huolestuttava.

Kim Jong-un tupakan kanssa
Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un esiintyy usein julkisuudessa tupakoiden. Kuva vuodelta 2014. Kuva: EPA / AOP
Sakari Nuuttila
Avaa Yle-sovelluksessa

Pohjois-Korean kansanneuvosto asetti keskiviikkona tupakointikieltoja useille julkisille paikoille, tavoitteena edistää kansalaisten "elinympäristön hygieenisyyttä", kertoo uutistoimisto Reuters maan valtiollisen uutistoimiston KCNA:n raporttiin viitaten.

Uusi laki kieltää tupakoinnin esimerkiksi poliittisissa ja ideologisissa koulutuskeskuksissa, teattereissa, elokuvateattereissa ja terveydenhuoltorakennuksissa. Myös tupakkatuotteiden valmistukseen ja myyntiin olisi tulossa uusia rajoituksia.

Tupakointi on Pohjois-Koreassa huomattavan yleistä. Maailman terveysjärjestön WHO:n tuoreimpien, vuodelta 2013 peräisin olevien tietojen mukaan 43,9 prosenttia maan miehistä tupakoi.

Uutissivusto Daily NK kertoo, että tupakkatuotteita käytetään Pohjois-Koreassa usein lahjuksina.

Myös maan johtaja Kim Jong-un tunnetaan Reutersin mukaan suorastaan ketjupolttajana. Hän esiintyy usein valtiollisen uutismedian kuvissa tupakka huulessa.

Johtajan omista tavoista huolimatta Kimin valtakaudella erakkovaltiossa on pyritty hillitsemään kansan tupruttelemista erilaisilla terveyskampanjoilla, kertoo uutistoimisto AP. Maassa myös tuotetaan paljon tupakkaa, mutta tämäkin on viime vuosikymmenellä vähentynyt, AP kertoo.

Tupakoinnin tiedetään lisäävän myös koronaviruksen riskitekijöitä. Vaikka Kim on väittänyt, ettei Pohjois-Koreassa koronavirusta olisi, YK arvelee pandemian vaikuttaneen heikon terveydenhuoltojärjestelmän omaavaan maahan dramaattisesti.

Lue lisää:

YK: Koronaepidemia on vaikuttanut dramaattisesti Pohjois-Koreaan – kodittomia ja katulapsia yhä enemmän

Pohjois-Korea on pyytänyt vaivihkaa ulkomaista apua, vaikka kieltää kärsivänsä koronavirusepidemiasta – erakkovaltion todellinen tilanne on arvoitus

Pohjois-Korea esitteli jättiparaatissaan uuden ohjuksen – isot juhlallisuudet herättävät huolta, mutta Kimin mukaan maassa ei ole koronaa

Suosittelemme sinulle