Hyppää sisältöön

Tukesin virkamiehen rikosepäily tuli ilmi kiistellyn kaivoksen rikostutkinnan yhteydessä: Salaisessa kaatopaikassa on yhä jätteitä

Tukes on antanut lausuntoja Oriveden kultakaivoksen turvallisuudesta ja keskustellut kaivoksen jätteiden siivouksesta. Kaikkia jätteitä ei vieläkään ole tuotu pois kaivoksesta.

Mies ja kaivoskone kaivoskäytävässä
Arkistokuva Oriveden kultakaivoksesta. Kuva: Yle
Anu Leena Koskinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin virkamiehen rikosepäily tuli ilmi Dragon Miningin Oriveden kaivoksen rikostutkinnan yhteydessä. Asian vahvistaa Ylelle rikoskomisario, tutkinnanjohtaja Joni Länsipuro Sisä-Suomen poliisista.

Poliisi ei kerro rikosepäilyn yksityiskohdista.

Tukes vastaa tuotteiden, palveluiden ja teollisen toiminnan turvallisuuden ja luotettavuuden valvonnasta ja edistämisestä. Aiemmin on kerrottu, että Tukes antaa lausuntoja Oriveden kultakaivoksen turvallisuudesta. Se on keskustellut esimerkiksi kaivoksen siivoukseen liittyvistä asioista ELY-keskuksen kanssa.

Tukes kertoi keskiviikkona, että sen teollisuusyksikön kaivosryhmässä työskentelevää virkamiestä epäillään törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä. Pirkanmaan käräjäoikeus vangitsi virkamiehen keskiviikkona rikoksesta syytä epäiltynä. Rikosepäily koskee ajanjaksoa 1.1.2018 – 30.9.2020.

Vangitsemisen perusteena on se, ettei hän pääse sotkemaan poliisin esitutkintaa, kertoi Länsipuro STT:lle.

Kaivoksesta pitkä rikostutkinta

Dragon Mining Oy:n Oriveden kaivoksesta löytyi syksyllä 2018 laiton kaatopaikka. Tästä käynnistyi pitkä rikostutkinta, joka on yhä kesken.

Pirkanmaan ELY-keskus velvoitti siivoamaan kaivoksen 66 ja 85 metrin välillä olevaan louhoskuiluun sijoitetut jätteet. Osa jätteistä onkin saatu pois, mutta lopun puhdistaminen on ollut yhtiön mukaan liian vaarallista ja tästä on kiistelty.

Tukes kertoi viime vuonna, että laittoman kaatopaikan siivoamiselle ei ole kaivosturvallisuuden vaatimukset täyttäviä edellytyksiä. ELY-keskus kuitenkin vaati vaihtoehtoisia menetelmiä siivoukseen.

Kaikkia jätteitä ei vieläkään ole tuotu pois kaivoksesta.

Tukes kertoo antaneensa kaksi lausuntoa Oriveden tapauksesta. Lausunnot koskevat kaivosturvallisuutta ja teknistä turvallisuutta. Tukesin mukaan sen käytössä olevien tietojen mukaan jätteiden poistaminen voi aiheuttaa sortumisvaaran ja työntekijöille hengenvaaran.

Jätteiden laittaminen on aloitettu ELY-keskuksen mukaan jo 1990-luvulla. Jätteiden laiton varastointi kaivostunneliin on poliisin arvion mukaan alkanut jo kaivoksen edellisen omistajan, Outokumpu Oy:n aikana.

Outokumpu Oy toimi Orivedellä vuoteen 2003 saakka. Australialaisomistuksessa oleva Dragon Mining aloitti kullan louhinnan Oriveden kaivoksella vuonna 2007.

Poliisi kertoi aiemmin, että kaivoksen nykyinen johto on lopettanut väärän käytännön vuonna 2016.

Lisätty klo 13.28 Tukes on kertonut antaneensa kaksi lausuntoa Oriveden kaivoksesta.

Lue lisää:

Dragon Mining on alkanut sulkea Suomen vanhinta kultakaivosta – kaivos ehti ehtyä ennen kuin kielto oikeudesta tuli

Dragon Mining ei halua vieläkään siivota Oriveden kaivoksen laitonta kaatopaikkaa – ely määrännyt tutkimaan jätteiden laadun

Tukesin virkamiestä epäillään törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä – epäilty vangittu tänään

Suosittelemme sinulle