Hyppää sisältöön

Liito-oravat eivät estä Pirkkolan kiistellyn monitoimihallin rakentamista – Helsingin hallinto-oikeus hylkäsi luontoväen valituksen

Pro Luonto -yhdistys hakee valituslupaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta.

Näin Keskuspuiston puolustajat ilmaisivat mielipiteensä toukokuussa 2020. Kuva: Tuulia Thynell / Yle

Helsingin Pirkkolan monitoimihallin rakentaminen voi jatkua, sillä Helsingin hallinto-oikeus hylkäsi tänään torstaina Pro Luonto -yhdistyksen valituksen. Siinä vaadittiin rakentamisen keskeyttämistä luonnonsuojelulakiin vedoten.

Hallinto-oikeus toteaa, että Pirkkolan monitoimihallille on aiemmin myönnetty lainvoimainen rakennuslupa.

Pro Luonto kuitenkin vaati ely-keskukselta toimenpidekiellon asettamista monitoimihallin ja pysäköintialueen rakentamiselle ja valitti kielteisestä päätöksestä hallinto-oikeuteen.

Yhdistyksen mukaan alueella on lahokaviosammaleen kasvupaikkoja, ja siellä saattaa olla myös liito-oravan lisääntymis- ja levähdyspaikka.

Hallinto-oikeuden mukaan selvityksissä on kuitenkin saatu riittävä varmuus siitä, että rakennushanke ei vaaranna lahokaviosammaleen säilymiselle tärkeää esiintymispaikkaa. Alueelta ei myöskään löytynyt liito-oravan lisääntymis- ja levähdyspaikkoja. Paikalla on tehty maastokatselmus.

Helsingin kaupunki on vuokrannut Pirkkolan liikuntahalli Oy:lle noin hehtaarin suuruisen alueen monitoimihallin rakentamiseksi. Alueella jo olevaa parkkipaikkaa on tarkoitus laajentaa. Lisäksi hankkeen takia räjäytetään kalliota ja kaadetaan puita Keskuspuistossa.

Yle kertoi kesäkuussa, että Hallinto-oikeus määräsi rakennushankkeen täytäntöönpanokieltoon valituksen käsittelyn ajaksi.

Koska valitus on nyt hylätty, täytäntöönpanokielto raukeaa.

Pirkkolan urheilupuistoon on soviteltu uutta urheiluhallia vuodesta 2014 lähtien.

Tänä vuonna hallihanke on noussut vahvasti esille julkisessa keskustelussa ja sosiaalisessa mediassa, sillä Keskuspuiston kapeimpaan kohtaan suunniteltu halli on herättänyt paljon vastustusta.

Monet kuitenkin odottavat hallin valmistumista innokkaasti, sillä sinne tulee harrastustiloja tuhansille voimistelijoille ja pelaajille.

Pro Luonto -yhdistys on ilmoittanut hakevansa vielä valituslupaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta.

Juttua on täydennetty 6.11.2020: Pro Luonto -yhdistys on ilmoittanut hakevansa vielä valituslupaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta.

Lue myös:

Helsinki on valmis neuvottelemaan kiistellyn Keskuspuiston urheiluhallin uudesta paikasta – Halliyrittäjä: "Suojellaanko mieluummin sammalta kuin lapsia?"

Uusi käänne Helsingin keskuspuistossa: toistaiseksi yhtäkään puuta ei kaadeta kiistellyn monitoimihallin tieltä – "Kyllähän tämä vaarantaa koko hankkeen", sanotaan halliyhtiöstä

Lisää käänteitä helsinkiläisille tärkeän Keskuspuiston rakentamisessa: Asiantuntijaryhmä esittää toista paikkaa urheiluhallille, mutta rakentajan mielestä se on turhaa toiveajattelua

Helsinkiläiset yrittävät puolustaa Pirkkolan vanhaa metsää kansalaisadressilla – parissa päivässä yli 3 600 allekirjoittajaa

Sitkeä taistelu Helsingin Keskuspuiston urheiluhallia vastaan: "Hölmöjä päätöksiä ei tarvitse tehdä ja hallille löytyy parempi paikka"

Suosittelemme sinulle